Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Εφόσον κάποιοι έρχονται να αντιγράψουν την ομορφιά μας εμείς τι πρέπει να κάνουμε που κατέχουμε το πρωτότυπο;

Την Κυριακή 15 Μαΐου 1932 στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΝΑΞΟΥ ΠΑΡΟΥ πιθανόν ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της Αντώνης Σ. Χάμπας γράφει το παρακάτω άρθρο με αφορμή την είδηση προβολής ταινίας στο Παρίσι η οποία έχει γυρίσματα και από τη Νάξο (εδώ) και είχε γυριστεί έναν χρόνο πριν. Είναι εντυπωσιακό το άρθρο όχι για την είδηση αλλά γιατί είναι ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ !!!!!
‘’Προ ημερών άρχισε σε αίθουσα ενός από τους πλέον μοντέρνους κινηματογράφους των Παρισίων να προβάλλεται η κινηματογραφική ταινία η οποία γυρίστηκε πέρυσι στη Νάξο από τους Γάλλους οπερατέρ Roger Vitrac & ElieLotar. Την είδηση αυτή μας μετέφερε ο Περ. Χατζηανδρέου που συμμετείχε στα γυρίσματα.
Οι διάφορες εφημερίδες των οποίων οι ανταποκριτές παρακολούθησαν τον φιλμ έκανα πολύ ευμενή σχόλια για την Νάξο και γράφουν:
‘’Το φιλμ αυτό είναι πρωτοποριακό όσον αναφορά τη σύνθεση του, γεμάτο φαντασία και απρόοπτες εναλλαγές, είναι αρκετά προπαγανδιστικό για την Νάξο τις ομορφιές της οποίας εξυμνεί ‘’
Χωρίς να πούμε για τη σημασία την οποία έχει από τουριστικής απόψεως το φιλμ θα αρκεσθούμε μόνο να σημειώσουμε το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι χαίρουν μεγάλης εκτιμήσεως μεταξύ του γαλλικού κινηματογραφικού κόσμου υποβλήθηκαν στον κόπο να κάνουν ένα τόσο μακρύ ταξίδι και να προβάλουν την Νάξο. Αυτό αποδεικνύει πως η Νάξος όχι μόνο δε στερείται φυσικής ομορφιάς αλλά τουναντίον έχει πολλές ομορφιές άξιες λόγου. Αυτές οι ομορφιές είναι άγνωστες στον πολύ κόσμο.
Εμείς λοιπόν αντί να προπαγανδίζουμε την ωραιότητα του τόπου μας αρεσκόμαστε να παίζουμε το ρόλο του πρωτευουσάνου και του ψευδοπολιτισμένου κυρίου. Εφόσον κάποιοι έρχονται να αντιγράψουν την ομορφιά μας εμείς τι πρέπει να κάνουμε που κατέχουμε το πρωτότυπο;
Ας προπαγανδίζουμε λοιπόν υπέρ του νησιού μας και ας προσπαθήσουμε με κάθε μέσο για κάνουμε τους ξένους να γνωρίσουν τις υπέροχες ομορφιές που κρύβει το νησί μας . Τέλος θεωρούμε καθήκον τόσο δικά μας όσο και ολόκληρης της Νάξου να εκφράσουμε δημόσια ευχαριστία στους δύο Γάλλους για την προβολή του νησιού μας.


Νάξος 15 Μαΐου 1932
ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: