Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Oι καλύτερες φωτογραφίες του 2010

Το World Press Photo έδωσε τα βραβεία του στις φωτογραφίες που ξεχώρισαν την περασμένη χρονιά
Το πορτρέτο μιας Αφγανής, της οποίας ο σύζυγος τής ακρωτηρίασε τη μύτη και τα αυτιά, κέρδισε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας του 2010 στον διαγωνισμό World Press Photo. Φωτογράφος είναι η Νοτιοαφρικανή Τζόντι Μπίμπερ η οποία με ένα κλικ κατάφερε να καταγράψει την ομορφιά της γυναίκας και τις επιπτώσεις της βίας.

Η κοπέλα της φωτογραφίας, η 18χρονη Μπίμπι Άισα σώθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες και τώρα ζει στις ΗΠΑ.
«Αυτή μπορεί να γίνει μια από εκείνες τις φωτογραφίες -και υπάρχουν ίσως δέκα κατά τη διάρκεια της ζωής μας- που εάν κάποιος πει: "ξέρετε, εκείνη η φωτογραφία μιας κοπέλας", τότε θα ξέρει κανείς ακριβώς σε ποια αναφέρεται» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ντέιβιντ Μπαρνέτ.
Στις υπόλοιπες κατηγορίες ...
 το πρώτο βραβείο στην Τρέχουσα ειδησεογραφία κέρδισε ο Πίτερ Λακάτος από την Ουγγαρία που απεικόνισε μια βουτιά θανάτου στην Βουδαπέστη (φώτο 1).
Στην κατηγορία Γενικά νέα το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Ρικάρντο Βεντούρι για μια φωτογραφία που δείχνει μια παλιά αγορά στην Αϊτή να καίγεται με ένα παιδί μπροστά (φώτο 2).
Στην κατηγορία Άνθρωποι και Νέα το βραβείο απέσπασε του Αλτάφ Καντρί που απεικονίζει την κηδεία ενός Ινδού διοικητή, του Φερόζ Αχμαντ (φωτο 3).
Στην κατηγορία Αθλητισμός το πρώτο βραβείο πήρε ο Μάικ Χατσινγκς για τη στιγμή που «έπιασε» με τον Ουρουγουανό Μάρτιν Κάσερες να χτυπά με το παπούτσι του στο στόμα τον Ντεμί Ντεζέου της Ολλανδίας στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. (φωτο 4).
Στην κατηγορία Σύγχρονα ζητήματα τις εντυπώσεις έκλεψε η φωτογραφία του Μάρκι Ντι Λάουρο με κουφάρια ζώων στη Νιγηρία το οποίο λογω πείνας πουλιούνται (φωτο 5)!
Στην κατηγορία Καθημερινότητα το βραβείο κέρδισε η φωτογραφία του Ομάρ Φεϊζάλ ενός παιδιού που κουβάλει στις πλάτες του έναν καρχαρία στους δρόμους του Μογκαντίσου στη Σομαλία (φωτο 6).
Στην κατηορία Τέχνες και Εκπαίδευση ξεχώρισε η εικόνα του Άντριου ΜακΚόνελ με μια Κονγκολέζα γυναίκα να εξασκείται στο τσέλο μέσα στη παραγκούπολη του Κονγκό (φωτο 7).
Τέλος, στην κατηγορία Φύση, η φωτογραφία με ένα θαλασσοπούλι να κοιτά το φακό ενω προσγειώνεται του Τομάς Πεσάκ κέρδισε δικαίως το πρώτο βραβείο (φωτο 8)
Δείτε εδώ και τις υπόλοιπες φωτογραφίες

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: