Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη, με χιλιάδες λοβιτούρες χρεωμένη ...

Τρέχουν και δε φτάνουν στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για να κάνουν τη λίστα με τα προς πώληση ασημικά του κράτους. Η πίεση από την Ευρώπη είναι ασφυκτική και τα χρονοδιαγράμματα στενά, οπότε θα πρέπει άμεσα να ανακοινωθούν ποιες εταιρείες θα βγουν στο σφυρί και ποια ακίνητα θα… αξιοποιηθούν. Είναι η λέξη που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο της πρόσφατης υπόσχεσης του πρωθυπουργού ότι θα φέρει στη Βουλή νόμο για τη μη πώληση κρατικής περιουσίας. Και φυσικά το κόλπο θα ακούει στο όνομα… παραχώρηση για 99 χρόνια.
Έτσι θα δοθούν τα ακίνητα φιλέτα σε ιδιώτες με αποτέλεσμα και την εντολή της Μέρκελ να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου και τη δέσμευσή του να κρατήσει αφού θα λέει ότι δεν πρόκειται για πώληση αλλά για ενοικίαση για πολλά χρόνια ώστε να γίνουν επενδύσεις. Εντός του Μαρτίου θα βγει η λίστα με τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί με fast track. Και μια και μιλάμε για το νόμο Παμπούκη, τώρα αποκαλύπτεται γιατί έγινε πριν μερικούς μήνες. Γνώριζαν από τότε ότι θα πρέπει να πουλήσουμε τα υπάρχοντά μας σε χρόνο μηδέν κι έφτιαξαν ένα νόμο που μπορεί τότε να μη σήμαινε πολλά αλλά μετά το Σύνοδο Κορυφής φαίνεται να ήταν απλά η προετοιμασία για τα όσα θα συμβούν τους επόμενους μήνες.

Η λίστα του “πωλείται” που θα κρεμάσει από αύριο η κυβέρνηση είναι μακριά και αυτή συζητήθηκε στο έκτακτο υπουργικό της Κυριακής.
Σε ότι αφορά τις εταιρείες, το πρώτο φιλέτο που θα βγει θα είναι ο ΟΠΑΠ. Ξένοι, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες πιέζουν για να μπουν στα τυχερά παιχνίδια, οπότε η πώληση μιας κερδοφόρας εταιρείας όπως ο ΟΠΑΠ θα είναι ο “κράχτης” για τα υπόλοιπα.
Θα ακολουθήσουν πιθανότατα οι τράπεζες όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ θα πρέπει να περιμένουμε συγχωνεύσεις ΑΤΕ και Ταμείου Παρακαταθηκών.
Η ΔΕΗ και ιδιαίτερα τα δίκτυα και η παραγωγή μπαίνουν στο καλάθι που θα πουληθεί και που σίγουρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων.
Τα ΕΛΤΑ ακολουθούν και στη συνέχεια ΕΑΒ, ΕΛΒΟ. Οι εταιρείες του νερού, δηλαδή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι από αυτές που θα έχουν πολλούς μνηστήρες και θα παιχθεί χοντρό παιχνίδι. Φυσικά θα θελήσουν να “ξεφορτωθούν” και τον ΟΣΕ αφού πρώτα διώξουν όσους περισσότερους υπαλλήλους μπορούν.
Θα έλθει και η σειρά της Εγνατίας οδού η οποία θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες για την είσπραξη διοδίων αλλά και την εμπορική και τουριστική εκμετάλλευσή της έναντι ενοικίου.
Οι συμβάσεις παραχώρησης, σε Αττική οδό, εθνικούς οδικούς άξονες, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και αεροδρόμιο μπαίνουν στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους να πληρώσουν για να πάρουν για περισσότερα χρόνια τη χρυσοφόρα εκμετάλλευσή τους.
Από την άλλη, τα ακίνητα του δημοσίου θα βγουν προς πώληση με διεθνείς διαγωνισμούς ή ακόμη και με απευθείας διακρατικές συμφωνίες. Η αρχή με το Ελληνικό και πιθανότατα το Κατάρ, ένα έργο που μπορεί να αποφέρει πάνω από 5 δισ. και να αποτελέσει πιλότο και για άλλα ακίνητα. Τέτοια είναι το πρώην εργοτάξιο στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου έκτασης 230 στρεμμάτων όπου θα μπορούσαν να γίνουν κατοικίες, εμπορικά κέντρα κ.λπ.
Υπάρχουν επίσης, το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν, η έκταση της πρώην Φωνής της Αμερικής στην Ξάνθη, η πρώην αμερικανική Βάση των Γουρνών στο Ηράκλειο. Επίσης, 2 ακίνητα στην περιοχή Αφάντου Ρόδου, μια μεγάλη έκταση στο Πρασονήσι, στη Ρόδο, ένα ακίνητο στην Ερμιόνη κι ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Βουρβουρού Χαλκιδικής καθώς και μια έκταση στην Τορώνη Χαλκιδικής.
Υπάρχουν κι άλλα που θα βάλουν πωλητήριο και που θα επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα πωλείται όπως είναι επιπλωμένη με χιλιάδες αναμνήσεις… χρεωμένη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: