Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Κλιματισμός από θαλασσινό νερό !

Σε πέντε δημοτικά κτίρια έγινε το πείραμα με το νέο σύστημα κλιματισμού από το θαλασσινό νερό και πέτυχε. Μπορεί τώρα λόγω οικονομικής κρίσης να … «κόλλησε» για λίγο καιρό, αλλά γεγονός είναι ότι η Λήμνος κλιματίζεται από τη θάλασσα.
Δύσκολοι καιροί για … υπερκατανάλωση ενέργειας! Γι αυτό και το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο βορειοανατολικό νησί του Αιγαίου έχει στόχο την εξοικονόμηση του πολύτιμου αγαθού μ’ έναν πολύ έξυπνο τρόπο. Παίρνουν τη δροσιά του νερού μέσω υπεδαφικών σωλήνων και τη φέρνουν μέσα σε κτίρια το καλοκαίρι και αποβάλλουν το κρύο στέλνοντάς το στη θάλασσα τον χειμώνα.


Οικονομία στην ενέργεια

Στο νησί της Λήμνου αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα κλιματισμού κάνει έξυπνη ρύθμιση θερμοκρασίας σε κλειστούς χώρους με τη βοήθεια της θάλασσας και μηδενίζει την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Ένα νέο σύστημα το οποίο σχεδίασε ο καθηγητής στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών των ΤΕΙ της Χαλκίδας, κ. Μιχάλης Βραχόπουλος, μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε ένα είδος κλιματιστικού και φαίνεται να λύνει, αρχικά τουλάχιστον, στη Λήμνο τις ενεργειακές της ανάγκες.

Το πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ο Λιμενικός σταθμός, το δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο και το Δημαρχείο έχουν δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα από τη θάλασσα!
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο τηλεκλιματισμού από τη θάλασσα. Το σύστημα απορρίπτει ή απορροφά θερμότητα από τη θάλασσα, η οποία διοχετεύεται μέσα από σωλήνες εδάφους σε αυτά τα πέντε κτίρια που κλιματίζονται μέσα από μία αντλία θερμότητας που υπάρχει σε καθένα απ’ αυτά.

Εξοικονόμηση 30%

Η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας στο υπέδαφος της περιοχής θα οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας –περίπου στο 30%. Ο τόπος θα έχει μεγάλο όφελος όσον αφορά το κόστος σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας.
Όφελος θα έχουν και οι πολίτες που θα αποφασίσουν να συνδεθούν με το δίκτυο και να κλιματίζονται ανάλογα με την εποχή.
Η χρήση της ομαλής γεωθερμίας για τη θέρμανση και τη δροσιά έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως τη σταθερή παροχή καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, μικρές απαιτήσεις σε ότι αφορά το κόστος εγκατάστασης, μικρό κόστος συντήρησης και λειτουργίας, εξασφάλιση μεγάλης ενεργειακής αυτονομίας των εγκαταστάσεων, σχεδόν μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση αφού δεν εκπέμπονται αέρια και δε δημιουργούνται απόβλητα. Την πρόταση έχει κάνει ήδη ο καθηγητής Βραχόπουλος και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά προς το παρόν το θέμα «βραχυκυκλώνει» οικονομικά, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά χαμηλού κόστους πρόγραμμα.

Πρακτικά

Η συνολική ετήσια μείωση του κόστους για θέρμανση και ψύξη ανέρχεται στα 4.140 Ευρώ.
Η συνολική μείωση του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα για θέρμανση και ψύξη είναι 13,90 tn το χρόνο.

Οι διαφορές σε κόστος και ενέργεια είναι μεγάλες

#Με το συμβατικό υφιστάμενο σύστημα, η σημερινή κατανάλωση ενέργειας είναι 94.665 KWHth ενώ με το σύστημα γεωθερμικού τηλεκλιματισμού πέφτει στις 20.116
(-74.549ΚWHtn)


#Με το συμβατικό, το κόστος θέρμανσης ανά έτος ανέρχεται στις 5.829 Ευρώ, με το γεωθερμικό πέφτει στις 2.212 Ευρώ
(-3.617 Ευρώ)

#Η κατανάλωση ενέργειας ψύξης με το σημερινό σύστημα φτάνει τα 10.501 KWHel ενώ με το γεωθερμικό αγγίζει τα 5.750
(-4.751KWHel)

#Το ετήσιο κόστος ψύξης είναι 1.115 ευρώ, με το νέο σύστημα 632 ευρώ
(-523Ευρώ)

#Η ετήσια παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα για θέρμανση είναι 25,9 tn, ενώ με τον τηλεκλιματισμό 15,7 tn
(-10,2tn)

#Η ετήσια παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα για ψύξη φτάνει τα 8,2 tn, με το γεωθερμικό σύστημα θα φτάνει τα 4,5 tn
(-3,7tn)

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: