Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο ζούμε στιγμές που θα απασχολήσουν έντονα τους ιστορικούς του μέλλοντος. Φαντάζομαι το βαρύ βιβλίο που θα μοιράζεται την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς 2031-2032 στους μαθητές. Φέρνω στο νου μου τους καθηγητές του αύριο να αναλύουν για ατελείωτες διδακτικές ώρες μία από τις πιο δύσκολες μεταπολεμικές συγκυρίες για το ελληνικό έθνος.
ενήλικες να λογομαχούν σε παρέες και κοινωνικές συνευρέσεις για το πώς έφτασε τότε τη χώρα σε αυτό το χάλι, ποιος έφταιξε λιγότερο ή περισσότερο, με τους ανήλικους της εποχής να ξεφυσούν βαριεστημένα και να λένε: «Πάλι για την κρίση τσακώνονται»… Όπως τα σημερινά παιδιά βαριούνται να ακούνε τους μεγάλους να συζητούν και να τρώγονται για την κατοχή, τον εμφύλιο και τη χούντα.
Κάπως έτσι θα έχει το βιβλίο:
Κεφάλαιο 1. Οι εκλογές του 2009. Από το «λεφτά υπάρχουν» στην αναθεώρηση του ελλείμματος
Κεφάλαιο 2. Η Ευρώπη δυσανασχετεί. Οι αγορές στέλνουν τα πρώτα μηνύματα.
Κεφάλαιο 3. Η Ελλάδα σε σκληρή επιτήρηση
Κεφάλαιο 4. Οι αγορές δείχνουν τα δόντια τους
Κεφάλαιο 5. Η δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης
Κεφάλαιο 6. Η προσφυγή της Ελλάδας σε ΔΝΤ-ΕΕ. Η ανακοίνωση του Καστελόριζου
Κεφάλαιο 7. Το μνημόνιο. Η επέλαση της τρόικας
Κεφάλαιο 8. Η ώρα των μέτρων.
Κεφάλαιο 9. Ο μεταμεσονύκτιος ανασχηματισμός του 2010
Κεφάλαιο 10. Οι δημοτικές εκλογές του 2010. Το δίλημμα των πρόωρων εκλογών.
Κεφάλαιο 11. Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. Το «Σύμφωνο για το Ευρώ»
Κεφάλαιο 12. Το οικονομικό αδιέξοδο και η πολιτική κρίση
Δεν ξέρω πώς θα γεμίσουν αυτά τα κεφάλαια. Ποιος γνωρίζει, άραγε, τι στοιχεία θα έχουν προκύψει από την ιστορική έρευνα, ποιο είναι το παρασκήνιο που θα αποκαλυφθεί σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, πώς θα καταγραφεί ο ρόλος των πολιτικών δυνάμεων και πώς θα φωτιστούν τα σκοτεινά σημεία του σήμερα;
Αυτό που ξέρω είναι ότι το δύσκολο κεφάλαιο της ιστορίας της ελληνικής κρίσης, ίσως, να μην έχει γραφτεί ακόμη.
Τι τίτλο θα έχει;
Α) Η μεγάλη συναίνεση;
Β) Πολιτικό αδιέξοδο. Οι κρίσιμες εκλογές του 2011;
Γ) Η χρεωκοπία. Η Ελλάδα στους δρόμους;
Δ) Κάτι άλλο;
Παπανδρέου και Σαμαράς κρατούν το μολύβι που θα γράψει το κρίσιμο κεφάλαιο 13 (εύχομαι ο αριθμός να είναι τυχαίος). Θέλετε υπό το βάρος των σφοδρών έξωθεν πιέσεων για στιβαρή πολιτική εγγύηση της κατά γράμμα υλοποίησης του Μνημονίου 2; Θέλετε στη σκιά μίας πρωτοφανούς ωμότητας πολιτικής παρέμβασης; Θέλετε μπροστά στην, κατά Παπούλια, αναγκαιότητα εθνικής πανστρατιάς; Όπως και αν έχει, με την τροπή που έχουν πάρει πλέον τα πράγματα, ο τίτλος του επόμενου κεφαλαίου είναι στο χέρι τους. Όπως επίσης, στο χέρι τους είναι και ο αριθμός των κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν μέχρι να κλείσει αυτό το βιβλίο. Η ιστορία θα τους κρίνει. Αφού, βεβαίως, έχουμε προηγηθεί εμείς.
Φαντάζομαι, ακόμη, τους
Σία Κοσιώνη
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου