Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Οι Ισλανδοί είπαν όχι στο ΔΝΤ και σώθηκαν - Εμείς ακόμη το ... συζητάμε ή μουντζώνουμε

  • Μήπως θα έπρεπε να μουντζώνουμε στον καθρέφτη μας και όχι στη Βουλή; Οι "μεσίτες" συνεχίζουν την δουλειά τους ανενόχλητοι παρά τις μούντζες που δέχονται...
  • Αντί συζητήσεων στις πλατείες, μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε τις καταλήψεις όλων των υπουργείων;
  • Μήπως θα πρέπει να περάσουμε επιτέλους στο δεύτερο βήμα της διεκδίκησης της χώρας μας;
  • Οι Ισλανδοί με 58% έδειξαν τους Γεννετήσιους Αδένες τους στους Δανειστές! Κι εμείς περιμένουμε ακόμη;
Οι Ισλανδοί με 58% έδειξαν στο χθεσινό δημοψήφισμα έδειξαν τους Γεννετήσιους Αδένες τους στους Δανειστές!
Εμείς στην Ελλάδα, ακόμη περιμένουμε τον Σαμαρά να πει στον Μιχελάκη να βγάλει ανακοίνωση για τα φρουτάκια, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη να είναι στην Αξιωματική αντιπολίτευση, αφού δεν υπάρχει ΝΔ και την Παρασκευή να ψηφίζουν με τα δύο χέρια την κυβέρνηση.
Οι Ισλανδοί με τους οποίους έχω ξανασχοληθεί στο Παρελθόν (Οι Ισλανδοι είπαν όχι στο ΔΝΤ, και… ΣΩΘΗΚΑΝ!) όσο κι αν εγχώρια ΜΜΕ υποβαθμίζουν την πολιτική τους έκαναν απλώς το αυτονόητο!
Οσοι στην Ελλάδα μιλούν για “μονόδρομους”, για “αναθεωρήσεις” συνήθως λένε ότι άλλο Ελλάδα κι άλλο Ισλανδία, μα εσκεμμένα ξεχνούν τις ομοιότητες! Φυσικά και δεν χρωστάμε τα ίδια, ούτε έχουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα, όπως το Δημόσιο, γραφειοκρατία, συνδικάτα, ελλείμματα, φακελάκια, μίζες κτλ.
Αλλά όπως είπε κι ο Ogmundur Jonasson, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Υγείας το περασμένο φθινόπωρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ΔΝΤ (σ.σ.Λοβέρδο μην κλαίς ΑΚΟΥ!) : “Αυτή είναι μια διαφορά μεταξύ ανθρώπων και του Κεφαλαίου, το δικαιώμα ιδιοκτησίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίσως χρειαζόμαστε λίγο επανάσταση – αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι Οικονομίας (σ.σ.ΛΑΜΟΓΙΑ) αντιπαθούν το δημοψήφισμα, γιατί είναι συμβολικό. Είναι άνθρωποι ΠΟΥ αμφισβητούν το δικαίωμα του Κεφαλαίου. “
Αυτό ακριβώς είναι που μας ενώνει με τους Ισλανδούς, ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι!
Οι ανθρώπινοι πόροι είναι οι ΜΟΝΟΙ που μπορούν να πληρώσουν τα χρέη, αλλά αυτό προυποθέτει πρωτίστως να επιβιώνουν! Αν υπήρχε λογική στο Κεφάλαιο οι ανθρώπινοι πόροι, θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα του, η ευημερία κι η ανάπτυξη ξεκινάει από αυτούς , δεν υπάρχουν φόροι χωρίς … φορολογούμενους!
Αυτό ακριβώς πιστεύω ότι σκέφτηκαν κι οι Ισλανδοί. Οι αγορές ρισκάρουν χωρίς όμως να θέλουν να αποδεχθούν ότι το ρίσκο εκτός από υπερκέρδη σε περιόδους ανάπτυξης (αειφόρου την έλεγαν!) έχει και την χασούρα, πως να το κάνουμε! Ακόμη και στα αμοιβαία που βλέπουμε στις διαφημίσεις γράφουν “ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ
Τι ακριβώς δεν έχουν καταλάβει κι εδώ στην Ελλάδα οι Δανειστές μας; Οταν πχ η Γερμανική Τράπεζα έδινε δάνεια-μίζες για τα υποβρύχια όσο το κόστος ενός ακόμη υποβρυχίου, δεν ήξερε ότι δεν υπήρχε εγγύηση ότι θα πάρει πίσω όλο το κέρδος που υπολόγιζε;
Γιατί κέρδος υπήρξε! Ολά αυτά τα χρόνια με τα swaps, τα Τ+3 στην δευτερογενή αγορά, έχουν βγάλει πολλαπλάσιες φορές το κέρδος τους από το αρχικό κεφάλαιο! Τώρα προσπαθούν να μαζέψουν και τα αποφάγια!
Αυτός ακριβώς είναι κι ο συμβολισμός του ΟΧΙ των Βίκινγκς , πρώτα προστατεύουν την αγορά και την κοινωνική συνοχή τους κι αργότερα, αν έχουν, θα αποκαταστήσουν και τους δανειστές-τζογαδόρους. Εδωσε κανένας πίσω τα λεφτά σε όποιον έχασε στο χρηματιστήριο; Τώρα πως έρχονται με ένα μνημόνιο να αφαιμάξουν την χώρα;
Το πρόβλημα του μνημονίου, εκτός από το ότι “δεν βγαίνει” μαθηματικά, είναι ότι χτυπάει και την μόνη ελπίδα διαφυγής από την καταστροφή. Γιατί αλλιώς αντιμετωπίζεις την ύφεση με λεφτά κι αλλιώς εξαθλιωμένος και το σπίτι σου, στον πλειστηριασμό.
Σκεφτείτε μόνο όλα τα λεφτά που τράβηξαν από την Αγορά μόνο το 2010! Περαίωση, αυξήσεις φόρων, αυξήσεις καυσίμων, μείωση μισθών και συντάξεων, πληθωρισμός και που κατέληξαν; Σε ύφεση και μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων. Το 2011 τι θα κάνουν κι άλλες αυξήσεις φόρων; Το 2013 με την ανεργία στα ύψη;
Ακόμη και την αναδιάρθρωση που πολλοί οραματίζονται, ακόμη κι αυτή, θέλουν να την κάνουν στα μέτρα τους , δηλαδή μόνο με δικές μας απώλειες πάνω στο ήδη χαμένο μας εισόδημα!
Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό, αν ήταν οικονομικό η λύση θα είχε βρεθεί πριν μπούμε στο μνημόνιο, πτωχεύσεις και αναδιανομές του πλούτου γίνονται από την εποχή που ζούσαμε στις σπηλιές, από το Κυλώνειον Αγος στον Δράκοντα κι από εκεί τελικά ο Σόλων.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι καθαρά πολιτικό, η πολιτική ελίτ και οι εργολάβοι προσπαθούν να επιβιώσουν, αλλά και να κερδίσουν (Real Estate) συνάπτοντας μια ανίερη συμμαχία-μνημόνιο με τα μεγάλα λαμόγια του εξωτερικού. Τραβάνε όλο το ρευστό από την αγορά και τις καταθέσεις μας, μέσω της φορολογίας και θα αγοράσουν μετά γη κι μετοχές για συμβολικά ποσά.
Το μνημόνιο δεν απέτυχε, η οικονομία ίσως, αλλά το μνημόνιο κι αυτοί που το ψήφισαν πέτυχαν όλους τους στόχους τους.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: