Προ εβδομάδος αναρτήθηκε για διαβούλευση το τελικό σχέδιο νόμου, που αφορα τον ηλεκτρονικό τρόπο, έκδοσης αδειών
Κατόπιν αυτού, σας στέλνω αναλυτικό κείμενο και παρακαλώ , εφ όσον δεν έχετε αντίρρηση να το δημοσιεύσετε.
Ευχαριστώ Γ.Π.
ΣΚΕΨΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ: ‘Νέος τρόπος έκδοσης Αδειών Δόμησης, και ελέγχου κατασκευών’
Όποιος μηχανικός της πιάτσας- που ασχολείται σοβαρά με τον ιδιωτικό τομέα, τις άδειες οικοδομών και τις κατασκευές- διαβάσει το σχέδιο νόμου, για την ηλεκτρονική υποβολή μελετών και ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικής αδείας , αντιλαμβάνεται αμέσως πέντε πράγματα:
α) Ότι κάποιος έχει μια προωθημένη σκέψη στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με ηθικά ίσως ελατήρια και στόχο την ταχύτερη έκδοση των οικοδομικών αδειών ,της κατασκευής και του ελέγχου των οικοδομών, δίχως να ταλαιπωρείται ο πολίτης και δίχως κάποιοι υπάλληλοι να αυθαιρετούν, η ακόμη και να χρηματίζονται.
β)Ότι ο ίδιος, έδωσε εντολή και κατευθύνσεις σε κάποιους άλλους, να ετοιμάσουν πλαίσιο νόμου, δίχως να εξετάσουν τι ισχύει στο εξωτερικό και τι έχει επιτύχει έως σήμερα .
γ)Ότι κάποιοι, ίσως οικονομολόγοι η μάνατζερ (πάντως όχι μηχανικοί), νεαροί συμβουλάτορες του Υπουργού, ή και του Πρωθυπουργού, ξεκίνησαν να γράφουν, με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσουν την επιθυμία του Υπουργού είτε του Πρωθυπουργού ,δίχως να γνωρίζουν το αντικείμενο, δίχως να έχουν δουλέψει ποτέ τους στον τομέα αυτόν, ή δίχως να έχουν θητεύσει σε πολεοδομία.
δ) Ότι ξεκινώντας να γράφουν τα 2-3 πρώτα άρθρα που αφορούν την κατά τα άλλα προωθημένη αυτή ιδέα και το σκοπό της, και βλέποντας ότι τα πράγματα δεν είναι απλά, ( αφού το σύστημα νομιμότητας πάλι πρέπει να ελεγχθεί), άρχισαν (κάνοντας ¨στροφές και κύκλους¨) να δημιουργούν συμβούλια και παρεπιτροπές από υπαλλήλους και ιδιώτες, κατασκευάζοντας έτσι, ένα γραφειοκρατικό σύστημα, που είναι βέβαιον ότι θα διαλύσει πλήρως τον ιδιωτικό τομέα, αφού το ήδη υπάρχον κουρασμένο και ελλιπές σύστημα έχει κατακερματιστεί στον τομέα των πολεοδομικών υπηρεσιών από τον Καλλικράτη και ουδείς μέχρι τώρα νέος δήμος το έχει αποτελεσματικά εφαρμόσει.
ε )Ότι κάποιοι στο ΤΕΕ χωρίς να το σκεφτούν πολύ και προσπαθώντας να καταργήσουν τις ¨κουραστικές πολεοδομίες¨, η να αναγορευτούν ίδιοι σε μελετητές- ελεγκτές (Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει ), συνηγόρησαν προκειμένου να εφαρμοστεί το πείραμα αυτό δίχως τα απαραίτητα εφόδια, τη στιγμή μάλιστα που διαλύεται οικονομικά το Ελληνικό κράτος και τα πειράματα είναι επικίνδυνα .
Δηλαδή θα συμβεί μια από τα ίδια, που μέχρι τώρα, παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο, ο κάθε Υπουργός να βγάζει το δικό του νόμο, δίχως να συναρμόζει αυτόν με τους υπάρχοντες, τα πράγματα να μπλέκουν περισσότερο, οπότε στη συνέχεια προσπαθούν οι υπεύθυνοι με εγκυκλίους!!, η ..μελλοντικά προεδρικά διατάγματα!!, να διορθώσουν το λάθος και στο τέλος κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα.
Είναι επομένως αδύνατον, κάποιος να κρίνει αυτό το σχέδιο νόμου, βλέποντας το στενά , δίχως να θυμηθεί και να αντιπαραβάλει αυτό με τα ως τώρα τεκταινόμενα, που το μέλημα του κάθε Υπουργού είναι να υλοποιήσει την επιθυμία του, δίχως ευρύτερη συναρμογή με τους λειτουργούντες νόμους, την διοίκηση και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ειδικά τώρα που πρέπει, οι υπάρχουσες δοκιμασμένες δομές να γίνουν πιο απλές, πιο ευέλικτες και όχι να καταργούνται τα πάντα, προκειμένου να δοκιμαστεί ένα νέο πείραμα, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται < σε πόλεμο>.
Πιο αναλυτικά:
1)Ως προς τον αρχιτεκτονικό έλεγχο ,πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και όχι στο Χωροταξίας.
Ήτοι οι αρχιτεκτονικές μελέτες ελέγχονται απο τις Εφορείες Νεωτέρων Μνημείων η Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια πηγαίνουν στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νήσων, διαδικασία που κρατεί 8 μήνες!!!
2)Επίσης για τα νησιά η που δεν υπάγονται στην ανωτέρω περίπτωση, μετά τον έλεγχο της ΕΠΑΕ, οι αρχ. μελέτες πηγαίνουν επιπλέον στα ΣΧΟΠ κάθε Νομού.
3)Για όλα αυτά δεν αναγράφεται τίποτα στο νόμο.
4)Το ίδιο συνέβη όταν το 2003 το ΥΠΠΟ άλλαξε τον αρχαιολογικό νόμο.
Δηλαδή ενώ πριν, οι αρχιτεκτονικές μελέτες ελέγχονταν π.χ. από την Εφορεία νεωτέρων μνημείων που αποτελείται από ομάδα εξειδικευμένων αρχιτεκτόνων και μόνο τα μεγάλα η ειδικά θέματα (καταστήματα , ξενοδοχεία κλπ) πήγαιναν στη συνέχεια και στο Τοπικό συμβούλιο μνημείων νήσων, με το νόμο του 2003 ένα σπιτάκι 30 -50 τετ. , η π.χ μια τέντα καταστήματος πηγαίνουν και στο Συμβούλιο!!
Αποτέλεσμα: Δημιουργήθηκε συμφόρηση και έτσι για μια απλή έγκριση απαιτείται χρόνος 8-10 μηνών, όταν πριν μια σωστή μελέτη ήθελε μια εβδομάδα.
Αυτό συμβαίνει έως και σήμερα, δίχως ο έλεγχος να έχει γίνει καλύτερος ποιοτικά, αφού στα συμβούλια (τα οποία όταν πρωτοσυστήθηκαν είχαν άλλο σκοπό- για ειδικά θέματα), προΐσταται νομικός! και συμμετέχουν υπάλληλοι άλλων υπουργείων με άλλες ειδικότητες, εκπρόσωποι φορέων! και δήμαρχοι.!
Πως αυτοί θα κρίνουν μια αρχιτεκτονική μελέτη;
Τελικό αποτέλεσμα; Άπειρες καθυστερήσεις από απρόσωπα- σχεδόν πολιτικά και όχι αμιγώς ειδικά επιστημονικά όργανα.., για το τίποτα.
Αλήθεια τα γνωρίζει αυτά ο αρμόδιος Υπουργός πολιτισμού;
Γνωρίζει ότι ελέγχει αρχιτεκτονικά το 1/4 της Ελλάδας;
Έχει επισκεφτεί ποτέ τις υπηρεσίες αυτές να μιλήσει και να δει τι <τραβούν> τόσο οι υπάλληλοι , όσο και ο κόσμος;
Πως στα αλήθεια θα οργανώσει ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες του, ποιοι υπάλληλοι θα τα χειρίζονται , όταν οι μισοί (άριστοι κατά τα άλλα) δεν χειρίζονται υπολογιστές σε τέτοιο βαθμό;
Με ποια προγράμματα και αδιάβλητα συστήματα θα λειτουργήσει, με τι πόρους, πως θα στέλνονται στο Τοπικό συμβούλιο μνημείων νήσων, πως θα τα παρακολουθούν τα μέλη του συμβουλίου , ποιος θα τα αναπτύσσει σε οθόνες κλπ.., και πως στη συνέχεια θα προφυλάσσονται τα ηλεκτρονικά αρχεία.. και προς τα που θα προωθούνται;
5) Φοβούμαι λοιπόν ότι θα συμβεί το ίδιο και τώρα :
Δηλ. να υποβάλει κάποιος όχι μόνο ηλεκτρονικά, αλλά και φάκελο σχεδίων και να καθυστερεί περισσότερο.
Επίσης τι θα συμβεί με τους ¨ιδιώτες ελεγκτές δόμησης¨ αφού ο νόμος πλην του πτυχίου, δεν βάζει αυστηρά κριτήρια, ώστε ελεγκτές να μπορούν να γίνουν, μόνο έμπειροι και σωστοί μηχανικοί (που υπάρχουν ακόμη και στις μέρες μας );
Σε μια τέτοια επαναστατική αλλαγή του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών και έλεγχου των κατασκευών, ελεγκτές δόμησης πρέπει να γίνονται μόνο ¨οι άριστοι¨ και όχι τα λαμόγια…
Τι θα συμβεί εδώ; Πέραν μερικών σωστών μηχανικών , όλοι οι αεριτζήδες , οι πρόχειροι και αυθαιρετούχοι μηχανικοί, αυτοί δηλ. που ποτέ δεν ευδοκίμησαν ,η δεν χαίρουν σεβασμού στον ιδιωτικό τομέα, να μου το θυμηθείτε , θα πάνε και θα γίνουν ελεγκτές δόμησης!!! και εκεί θα γίνει ο χαμός!!!.
Το ότι συνίσταται συμβούλιο που θα τους ελέγχει , αυτό δεν λέει τίποτα.
Ποιοι θα τους ελέγχουν; ¨Ιδιώτες και υπάλληλοι!!!¨ ;
Μα θα δημιουργηθούν συνεταιρισμοί… μεταξύ ιδιωτών, ιδιωτών ελεγκτών και υπαλλήλων με τεράστια και ανεξέλεγκτα συμφέροντα.
Δηλαδή αντί να λύνουμε το πρόβλημα , μετακυλύουμε την διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα .., η καλύτερα αυξάνουμε την διαφθορά!!
Η αυθαιρεσία στην Ελλάδα πέραν από την έλλειψη σχεδιασμού , οφείλεται και στην ανυπαρξία έλεγχου –σωστού- των κατασκευών.
6)Κάτι παρόμοιο έγινε με τους ημιυπαίθρειους.
ο κ. Σουφλιάς είχε φτιάξει έναν πρόχειρο και ίσως ελλιπή νόμο, που σε κάθε περίπτωση είχε άρχισε να ισχύει.
Έρχεται το ΠΑΣΟΚ και η Υπουργός τον αναστέλλει!!, ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει να πληρώνει !!! (αλήθεια δεν πρέπει κάποιος –κάποτε να πάει φυλακή ,αντί όταν έρχεται στα πράγματα να κάνει ότι γουστάρει;)
Αφού λοιπόν τον κράτησε 6 μήνες!! η κ. Μπιρμπίλη , τον πήγε 3 φορές στη Βουλή ¨ λάθος¨, μέχρι που στο τέλος δημοσιεύτηκε ο ίδιος ο νόμος Σουφλιά σε χειρότερη μορφή!!!, ο κόσμος απογοητεύτηκε , η οικονομική κρίση είχε αρχίσει και ορίστε τα αποτελέσματα!!
Χρειάστηκαν 10 εγκύκλιοι που να διορθώνουν τα λάθη για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος:
α) Σε περιοχές φυσικού κάλους και αρχαιολογικές, δεν δεχόταν το ΥΠΕΚΑ την υποβολή φακέλου, λόγω λάθους διατύπωσης!!
Μα πως γίνεται στις Περιοχές αυτές, που ελέγχονται από το ΥΠΠΟ, να βγαίνουν κανονικά άδειες ( π.χ. και ξενοδοχείων) αλλά να μην ταχτοποιούνται οι ημιυπαίθρειοι;
Έξι (6) μήνες ¨έφαγε¨ το υπουργείο ( δηλ. οι συνήθεις άσχετοι - που το παίζουν ειδήμονες και παραπληροφορούν τον κάθε Υπουργό, δίχως ποτέ τους να έχουν εργαστεί πάνω σε αυτά που γράφουν), μετά από έντονες διαμαρτυρίες συλλόγων, μέχρι να καταλάβουν ότι άλλο εννοούν οι προϋπάρχοντες νόμοι, όταν αναφέρονται σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους- οι οποίοι σημειωτέον οικοδομούνται κανονικά- και να το διορθώσουν!!!
β) Σε μια περιοχή που έχει εν τω μεταξύ αλλάξει όρους δόμησης , σε πιο αυστηρούς ίσως, δεν επιτρέπεται η τακτοποίηση , ενώ είχε εκδοθεί νόμιμη οικοδομική άδεια με νόμιμο π.χ. υπόγειο προς τακτοποίηση!!!
Άλλος χαμός!!...,με άλλες Πολεοδομίες να δέχονται αιτήσεις για τακτοποίηση, ενώ άλλες όχι!!! Να μου το θυμηθείτε ότι το ίδιο λάθος θα κάνουν και με το νόμο για τα αυθαίρετα...,δηλ ένα σπίτι με άδεια, η μια έστω αυθαίρετη κατασκευή σε περιοχή που σήμερα μπορεί να έχει γίνει αδόμητη, δεν θα μπορεί να νομιμοποιηθεί, ενώ το πρόβλημα δεν είναι εκεί και σε κατασκευές που ούτως η άλλως σήμερα υπάρχουν , αλλά στους μορφολογικούς και άλλους περιορισμούς που πρέπει πράγματι να γίνουν σεβαστοί.
γ) Ενώ το πνεύμα του νόμου ήταν η τακτοποίηση των βοηθητικών χώρων και η μετατροπή τους σε χώρους κυρίας χρήσεως ,μόλις βγήκε ο νόμος , ακολούθησε εγκύκλιος που έλεγε, ότι στους χώρους που ταχτοποιούνται δεν θα δίνεται βεβαίωση χώρου κυρίας χρήσεως!!!!!! π.χ. για κατάστημα .
Μα τότε γιατί να τους ταχτοποιήσει ο ιδιοκτήτης; Οπότε ακλούθησε άλλη εγκύκλιος για να διορθώσει το λάθος!!!!
δ) Ο νόμος Σουφλιά προέβλεπε ότι μια αποθήκη (π.χ. αγροτική η επαγγελματική που έχει μετατραπεί σε κατοικία η κατάστημα) μπορεί να ταχτοποιηθεί. Το ίδιο ίσχυε και αν μια κατοικία είχε γίνει π.χ. κατάστημα η ενοικιαζόμενο δωμάτιο.
Ο νόμος Μπιρμπίλη δεν επιτρέπει τακτοποίηση χώρων που είναι κύριοι, δηλ. μετατροπή τους από κύριο σε κύριο!!
Μα τότε τι να τακτοποιήσει ο κόσμος;; τα τακτοποιημένα;;;;
ε) Επί πλέον οι νόμοι αυτοί έκοψαν τα γκαράζ έκτος σχεδίου, τα οποία δίδονταν πέραν των 200 τετραγωνικών στα 4 στρέμματα, όταν μάλιστα σε πολλές περιοχές η ζώνες, απαγορεύονται σήμερα και τα υπόγεια, ενώ παλιότερα, επιτρέπονταν επί πλέον 60 τετρ. βοηθητικά κτίσματα.
Μα ποιος ιδιοκτήτης, από τα 200 τετρ. που δικαιούται στα 4 στρεμ., θα καταργήσει π.χ. δυο υπνοδωμάτια , για να κατασκευάσει νόμιμο γκαράζ και μάλιστα σε ακριβές περιοχές;;
Άρα –τον αναγκάζει το υπουργείο- το γκαράζ να το κάνει αυθαίρετο!!!
Ποιο περιβάλλον προστατεύεται λοιπόν κατ αυτόν τον τρόπο;
Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν σε μικρής κλίμακας περιοχές, όπου ο <εκτός σχεδίου> ιδιοκτήτης βλέπει, ότι ενώ στα 4 στρεμ., απομειούται συνεχώς η ιδιοκτησία του στερούμενη μάλιστα αναγκαίων χώρων, δίπλα του οι γείτονες επειδή αυθαιρετούσαν, τους οριοθέτησαν ως οικισμούς με αποφάσεις Νομαρχών!! και έτσι αν έχουν 4 στρ. , τα χωρίζουν και οικοδομούν 400*4= 1600 τετρ., δίχως σχέδιο –δίχως εισφορά!!
7)Μήπως να μιλήσουμε για τις επεκτάσεις Σχεδίων Πόλεως, που αφού ταλαιπωρήσουν τους ιδιοκτήτες της περιοχής επί 20-ετια δίχως αποτέλεσμα, έρχεται στη συνέχεια η πράξη εφαρμογής να τους πει, ότι οφείλουν να δώσουν κι άλλο!!! και μάλιστα υπό μορφή οικόπεδου, για να το πάρει κάποιος άλλος.. , που έχασε περισσότερο!! και ενώ ταυτόχρονα , όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούν να οικοδομήσουν;
Κανείς δεν σκέπτεται ότι όταν ένας Νόμος από το 1983 , δεν έχει πια ανταπόκριση ότι θέλει πλέον αλλαγή; Μόνο τις αλλαγές προς το χειρότερο γνωρίζετε να νομοθετείτε κύριοι;
Ποιος όμως να το σκεφτεί, όταν από τότε που έφυγε ο Τρίτσης και μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει Υπουργός με ειδικές γνώσεις Χωροταξίας ,π.χ. ένας καθηγητής Πολυτεχνείου , η κάποιος μελετητής που να έχει δουλέψει στην πράξη;
8) Όλα δε αυτά συμβαίνουν, όταν οι άλλοι δίπλα τους, στους νέους οικισμούς, οικοδομούν ελεύθερα 400 τετρ. στο στρέμμα, δίχως σχέδιο- δίχως εισφορά.., αλλά με αποφάσεις νομαρχών για δημιουργία οικισμών. Ποιος κύριοι, θα πει τώρα, ακόμη και σε αυτούς του ιδιοκτήτες οικοπέδων <εντός οικισμού>, ότι πρέπει να πολεοδομηθεί η περιοχή τους !!!, όταν μάλιστα τόσα χρόνια τώρα.., τα έχουν καλύψει όλα;
Ερωτώ, την εποχή που ευρίσκοντο εκτός σχεδίου και διέθεταν π.χ. 3 στρ, (άρα δεν οικοδομούσαν), θα είχαν αντίρρηση να παραχωρήσουν 1 στρ στο δήμο - με τις ίδιες απλές διαδικασίες που έκαναν την κατάτμηση και έδιναν την παραχώρηση δρόμου- και όχι με χρονοβόρα σχέδια, όταν στα υπόλοιπα 2στρ., θα έκτιζαν ξαφνικά, από 0 , 800 τετρ!!;
Σήμερα όμως που δίχως να δώσουν τίποτα οικοδόμησαν 3*400= 1200 τετρ, πως θα τους πούμε να πολεοδομηθούν για να δώσουν;; Να δώσουν τι; και που, προκειμένου να λειτουργήσει ο ήδη κατεστραμμένος οικισμούς (αφού δεν υπήρξε εισφορά για ελεύθερους χώρους παρά μόνο για δημιουργία δρόμων) και μάλιστα με την ίδια νομοθεσία(1337/83), όπου μια πολεοδομική μελέτη θα διαρκέσει άλλα 20 χρόνια;;; Αυτά τα γνωρίζει καλά ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σηφουνάκης , όταν περιφέρεται στα συνέδρια , δείχνοντας εικόνες πυκνής δόμησης και λέγοντας ότι καταστρέφονται τα νησιά . Παραλείπει όμως να αναφέρει, ότι αυτά που δείχνει είναι οικισμοί, που εκείνος και η Παράταξη του (δηλαδή οι ίδιοι!!!) με αποφάσεις Νομαρχών δημιούργησαν!!! , επί πλέον δε η παρανομία ¨εκτός σχεδίου¨, πέραν της έλλειψης σχεδιασμού, οφείλεται στην αδυναμία έλεγχου των κατασκευών και ορισμένων εμποροσπιτάδων, φίλων κ.λ.π., μεγαλοεπιχειρηματιών και κάποιων ξενοδόχων.., που αυτούς δεν τους αγγίζουμε … στην περιοχή τους, ενώ εκεί μάλιστα, ούτε η πυκνή δόμηση, ούτι η κλίση του οικόπεδου ενοχλούν!!!!!!
Αυτά βλέπουν όσοι π.χ. στην Επαρχεία και στα Νησιά ήταν νομοταγείς- άρα δεν έκτισαν παράνομα και έμειναν έκτος σχεδίου- και τρελαίνονται. Ομοίως όσοι μπήκαν στις επεκτάσεις σχεδίων πόλεως και δεν τέλειωσαν πότε!!!
9) Μήπως να μιλήσουμε για τον ν.3212/2003 που ζητεί ..κάθε κατάτμηση, ή συνένωση γηπέδων εκτός σχεδίου, να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο 25 μέτρα; Αλήθεια τι είναι κοινόχρηστος δρόμος;
Πρώτα λοιπόν βγήκε ο νόμος και μετά έψαχναν τότε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., να ορίσουν τον κοινόχρηστο δρόμο!!!
Έτσι λοιπόν όρισαν ως δρόμους τους προϋπάρχοντες του 1923!!!!
Πάλι καλά που δεν όρισαν τους προϋπάρχοντες του 1821!!!! , για να είμαστε και σίγουροι…
Μα το 1923 η Ελλάδα είχε 5 δρόμους όλους κ όλους ..
Όταν θέλεις να περιορίσεις την δόμηση , δεν την περιορίζεις με άδικα και απαγορευτικά μέτρα , όταν μάλιστα ο ¨εκτός σχεδίου¨ νόμος ισχύει σχεδόν 40 χρόνια , η Ελλάδα έχει κατατμηθεί με αυτόν, έρχεσαι δε τώρα, μετά τόσες δεκαετίες και λες στους πολίτες ότι, οι νομοταγείς ήταν λίγο –πολύ βλάκες , όταν στο πέρασμα του χρόνου έχουν ισχύσει όλα τα προαναφερθέντα…
Εν τω μεταξύ συνεδριάζει το 2006, το ΚΣΧΟΠ και το Νομικό τμήμα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και γνωμοδοτούν, ότι κοινόχρηστοι δρόμοι είναι, όσοι έχουν δημόσιο χαρακτήρα έως την ψήφιση του νόμου αυτού 31-12 2003, και έμενε τότε, να αποδεχτεί την γνωμοδότηση ο υφυπουργός και να λήξει το θέμα. Αλλά ποιος Υφυπουργός να το αποδεχτεί ο κ. Καλογιάννης, που κοιτούσε πως να μείνει αλώβητος;
Άλλα και να ήθελε, τον άφησε ποτέ ο κ. Σουφλιάς να υπογράψει, όταν δεν του είχε δώσει αρμοδιότητες και τον είχε (λίαν επιεικώς) ως διακοσμητικό Υφυπουργό;
Μέχρι σήμερα την έχει αποδεχτεί κανείς αυτή την απόφαση;
Ποιος υπουργός θα την αποδεχτεί , αφού δεν είναι καν μηχανικοί; η( όπως η κ. Μπιρμπίλη), ή δεν επιθυμούν να χαλάσουν το προφίλ τους ;;
Ταυτόχρονα θέλοντας ο κ. Σηφουνάκης να δείξει τώρα στο τέλος της επιστημονικής και πολιτικής του καριέρας περιβαλλοντικό πρόσωπο, μιλάει για αποδοχή της απόφασης του Σ.Τ.Ε. για τα τυφλά οικόπεδα με γενίκευση σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές.
Μα καλά κύριοι, με τον ατυχή γενικό όρο ¨περί κοινόχρηστου δρόμου¨ , αλλά και με την απαγόρευση δόμησης σε όλα τα ¨τυφλά¨ οικόπεδα, δεν αναιρούνται οι ζώνες (Ζ.Ο.Ε.) και τα ΣΧΟΟΑΠ που σχεδιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια;
Δεν οδηγείται έτσι ο πολίτης στην παρόδια δόμηση, που εξ ορισμού είναι αντιπεριβαλλοντικό και όχι ορθό χωροταξικά μοντέλο;
Δεν οδηγείται στο να φύγει από οικοδομήσιμες, π.χ. ¨περιαστικές ζώνες¨, (επειδή το οικόπεδο του δεν είναι πρώτο επί του κυρίου δρόμου, αλλά δεύτερο) και να πάει να οικοδομήσει μακριά στο βουνό (που ως επαρχιώτης κάποιο άλλο χωράφι μπορεί να έχει), βάσει του ισχύοντος ¨εκτός σχεδίου¨ νόμου, όπου η δόμηση δεν είναι περιβαλλοντικά επιθυμητή, αλλά όμως επιτρέπεται, αφού υπάρχουν δημόσιοι δρομίσκοι , παλαιά πλακόστρωτα μονοπάτια, ρέματα με ρύμες και καλντερίμια , καταστρέφοντας τα, τόσο αυτά όσο και την ευρύτερη περιοχή που έχει άλλο χαρακτήρα;
Δεν εκβιάζεται ο μη εφαπτόμενος επί δρόμου ιδιοκτήτης από τον πρώτο που πρέπει να του πωλήσει οικόπεδο , για να αποκτήσει και αυτός πρόσωπο;
Δεν είναι αντιπεριβαλλοντικό και άδικο το μέτρο για απαγόρευση δόμησης στα οικόπεδα με κλίση πάνω από 35% το οποίο , όπου έχει ισχύσει, επιτρέπει τη δόμηση στα σημεία του οικόπεδου που έχουν μικρότερη κλίση;
Αυτός δεν ήταν ο λόγος που ιδιοκτήτες οι όποιοι είχαν σεβαστεί έως τότε το περιβάλλον και δεν το είχαν ισοπεδώσει, κατέστρεψαν στη συνέχεια τα πάντα και με τεράστια μηχανήματα δημιούργησαν πεζούλες στα χωράφια τους;
10) Μέσα σε όλα αυτά κατά καιρούς έρχονται κάποιοι κύριοι του Σ.Τ.Ε. ( με κάθε σεβασμό προς το Σ.Τ.Ε., διότι υπάρχουν εκεί και φωτεινά μυαλά και πολύ μορφωμένοι επιστήμονες ) , να κάνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα με τα τυφλά οικόπεδα , ξεχνώντας ότι κρίνουν μόνο την νομιμότητα και δεν νομοθετούν, πολύ δε περισσότερο δεν μπορούν να χωροτακτούν, αφού δεν έχουν σπουδάσει αυτήν την επιστήμη. Διότι αξιότιμοι κύριοι, άλλο πράγμα είναι ένα μεταπτυχιακό στο δίκαιο του περιβάλλοντος , είτε η νομική προσέγγιση ενός θέματος και τελείως άλλο πράγμα οι μακροχρόνιες , επίπονες και σύνθετες σπουδές στη αρχιτεκτονική, στο περιβάλλον ,την περιβαλλοντική χωροταξία , την πολεοδομία, τον αστικό σχεδιασμό, τοις αναπλάσεις κ.λπ.
Όσο για την <παρελθούσα συστημική θεωρία του κ. Δεκλερή>, αυτή εδώ και χρόνια διδάσκεται στους πρωτοετείς φοιτητές (systems approach), ακόμη και σε λύκεια του εξωτερικού! (θεώρηση του όλου παρά του μέρους ), χρησιμοποιείται δε με σύνθετες μαθηματικές θεωρίες (αξία εισροών – εκροών) και μοντέλα (περιγραφικά-απόφασης-συμπεριφοράς) , για πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις σύγχρονων προβλημάτων και τεχνικών θεμάτων (πραγματικός κόσμος-συμβολικος κόσμος –κοινωνική ανάγκη-νεα κατάσταση –βέλτιστο σχέδιο) και όχι ως δικαιολογία για να απαγορεύσουμε συλλήβδην την δόμηση και να ¨φρενάρουμε¨ κάθε σύγχρονο και αναγκαίο έργο που υπηρετεί την κοινωνία προκειμένου, <.... να γυρίσει κάθε τόπος της επαρχίας, κάθε χωριό και κάθε νησί στην εποχή του 1960...>. Άλλωστε αυτό το επιτύχαμε με το παραπάνω!! , γυρίσαμε την Ελλάδα στην εποχή του 50 !! και ησυχάσαμε, τώρα δε , τρέχουμε και φωνάζουμε .. ανάπτυξη, συνεχίζοντας όμως ταυτόχρονα την αλλοπρόσαλλη και πολυεπίπεδη πρακτική μας όπου, ..άλλα λέει ο ένας και άλλα κάνει ο άλλος...
Λησμονούμε επίσης, ότι το περιβάλλον είναι συμβατό με το δίκαιο και πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο , τον πολίτη που δεν ευθύνεται σε τίποτα.., επειδή πίστεψε στην νομιμότητα και δεν οικοδόμησε παράνομα .
Δεν φταίνε αξιότιμοι κύριοι του Σ.Τ.Ε. ,οι πολίτες αν το κράτος δεν σχεδιάζει.. Δεν φταίνε ούτε αυτοί που αναγκάστηκαν να γίνουν αυθαίρετοι, επειδή το κράτος δεν σχεδίασε , δεν άλλαξε και δεν δημιούργησε ευέλικτους νόμους τα τελευταία 30 χρόνια, έτσι ώστε ένας σχεδιασμός να τελειώνει σε εύλογο χρόνο (για να μην πω..άμεσα).
Από Εσάς περιμένουν να τους λύσετε, η αν μη τι άλλο, να τους απαλύνετε το πρόβλημα .
Δεν μπορεί να περιμένει ένας πατέρας για χρόνια , να γίνεται... παππούς και ακόμη να μην τελειώνει τίποτα! και στο τέλος να του λέμε ότι είναι και αυθαίρετος!!!!
11) Δεν μπορεί να έρχονται ξένοι επενδυτές για να κτίσουν βιομηχανίες, ή π.χ. τουριστικές επενδύσεις και να μην υπάρχουν νόμοι και σχέδια , να απαιτούνται χρόνια για να εκπονηθούν!! και να αναγκάζονται στο τέλος να φύγουν , όταν στην Ευρώπη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο .
Δεν είναι δυνατόν ο κάθε υπουργός να εφαρμόζει δική του χωροταξική πολιτική και να βγάζει τα απωθημένα του στον πολίτη.
Όλα αυτά είναι γνωστά στον υπογράφοντα το σχέδιο νόμου υφυπουργό κ. Σηφουνάκη , ο οποίος οφείλει με απλές κινήσεις να διευκολύνει τους πολίτες, σε στιγμές μάλιστα που το κράτος κινδυνεύει και όχι να σκέπτεται πως θα <κόψει> την δόμηση στα 26 μικρά νησιά - για τους φτωχούς και μόνο..- και να διώξει τους λιγοστούς κατοίκους τους.., όταν σήμερα η Τουρκία κατασκευάζει <ένα νέο Βόσπορο!!!!>, ενώ ήδη τις προηγούμενες δεκαετίες ανέπτυξε με ¨συνοπτικές διαδικασίες ¨ τα παράλια της , την ώρα που εμείς τσακωνόμασταν για το περιβάλλον!!!
Πως θα πάει σήμερα στα νησιά αυτά ένας επενδυτής να επενδύσει, όταν την ώρα που ψάχνει για αγορά περιοχής , αναγκαστικά εκτός σχεδίου (αφού οι μικροί και παραδοσιακοί οικισμοί είναι καλυμμένοι), ξυπνάει και βλέπει ότι ο κ. Υφυπουργός (σχεδόν κρυφά) και σε άλλο νομοσχέδιο , απαγορεύει ή μειώνει πραξικοπηματικά (και όχι ως απόρροια μελέτης) την δόμηση σε οικόπεδα με μέση κλίση πάνω από 40%;
Τι σημαίνει μέση κλίση; Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει!!!, τι αλλαγές και τι καταστροφή θα επέλθει, προκειμένου να αλλοιωθεί το οικόπεδο για να καθίσταται οικοδομήσιμο; Ποιο είναι περιβαλλοντικά προτιμητέο, να οικοδομεί κάποιος σε οικόπεδα με κλίση, ή να καταστρέφει καλλιεργήσιμη ή δενδροφυτευμένη γη ;
Είναι μέτρο αυτό υπέρ, ή κατά του περιβάλλοντος και μάλιστα σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπου ο συγκεκριμένος υφυπουργός βάζει δίχως επιστημονική μελέτη γενικούς όρους, επειδή πιθανόν κάποτε κάποιος ... στο υπουργείο το ανέφερε ;
Αλήθεια τους παλαιούς οικισμούς του Αιγαίου ( π.χ. Οία) , η τα παλαιά αγροτικά οικήματα και τα παραθαλάσσια κτίσματα (ταβέρνες) σε μεγάλες κλίσεις, θα τα γκρεμίσουμε και ο τουρίστας θα πηγαίνει να τρώει μόνο στα βουνά!!,, ή μήπως θα οικοδομούμε μόνο στα επίπεδα γήπεδα, καταστρέφοντας καλλιεργήσιμη γη;
Μα τότε γιατί σε όλες ανεξαιρέτως τις Τουριστικές καμπάνιες , η στις εκδηλώσεις Προβολής του Πολιτισμού μας, δείχνουμε τοπία (αφίσες- προβολές) με αρχαία ή νεώτερα μνημεία , ή οικισμούς και κτίσματα παραθαλάσσια η <βουνίσια >, πάντοτε σε περιοχές με μεγάλες κλίσεις;;;
Αν πράγματι αυτό είναι αντιπεριβαλλοντικό , ή κάτι για το όποιο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε, τότε γιατί το προβάλλουμε , όχι μόνο εμείς άλλα όλες οι χώρες της Ευρώπης τουλάχιστον;
Αχ αυτοί οι αρχαίοι Έλληνες με τις Ακροπόλεις τους!, πόσο στα αλήθεια αντιπεριβαλλοντικά δρούσαν..!!
12) Κατά τον ίδιο τρόπο ορίστηκαν επίσης και ευαίσθητες ζώνες!! στα μικρά νησιά (Νατούρα κλπ), επειδή σε κάποιες παραλιακές περιοχές δήθεν πετούν οι γλάροι, με αποτέλεσμα να χάνεται η ορθή έννοια του όρου και οι πολίτες τελικά να μισούν το περιβάλλον , αντί να μάχονται για την διατήρηση του.
Αλήθεια γιατί από τη μια πλευρά γίνονται μελέτες και χαράσσονται ζώνες και από τη άλλη με γενικούς όρους τις αναιρούμε;
Μα τότε γιατί ζητούμε ανάπτυξη ; Γιατί κάνουμε Τουριστική πολιτική; Πως οι ξένοι επενδυτές δίχως < σταθερή χωροταξική και περιβαλλοντική πολιτική> θα κάνουν επενδύσεις, όταν ούτε κατάλληλους όρους δόμησης έχουν και κυρίως όταν δεν αισθάνονται ασφαλείς, αφού π.χ. στις ευαίσθητες περιοχές μπορεί όποτε θέλει ο κάθε Υπουργός με υπουργική απόφαση να καταργήσει την δόμηση;
Το περιβάλλον είναι μετρήσιμο μέγεθος, απαιτεί σταθερή χωροταξική πολιτική και σταθερή περιβαλλοντική νομοθεσία και όχι να ξυπνά ο πολίτης κάθε πρωί και ο κάθε υπουργός να έχει αλλάξει κάτι και μάλιστα με <κρυφή> τροπολογία σε άλλο νόμο!!!
13) Κάτι παρόμοιο και ανακόλουθο συνέβη τώρα με τον ΚΕΝΑΚ (κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων), καθώς και τις επί πλέον μελέτες που πρόσφατα προστεθήκαν στις άδειες οικοδομών.
Ως προς τον ΚΕΝΑΚ, αφού επί πέντε χρόνια, δυο διαφορετικές κυβερνήσεις τον ταλαιπώρησαν, προσθέτοντας και αφαιρώντας παραγράφους, στο τέλος τι συνέβη;
Συνέβη ότι και με το νόμο περί θερμομόνωσης πριν από τριάντα χρόνια, όπου αντί να τοποθετούμε την απαιτουμένη μόνωση για να υπάρχει σωστό κέλυφος και μικρές απώλειες ενέργειας, καταλήξαμε να λύνουμε τον τυφλοσούρτη, προκειμένου οι μελέτες να είναι σύννομες και να μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.
Ομοίως αντί ο ΚΕΝΑΚ να εφαρμοστεί, όπως γίνεται παγκοσμίως, ως σύγχρονο εργαλείο βιοκλιματικού σχεδιασμού, από το επίπεδο προμελέτης και προσχέδιων (φωτισμός , αερισμός ηλιασμός, ελαχιστοποίηση ενεργειακών απωλειών κ.λ.π.) για να υπάρξει μια σωστή τελικά οριστική μελέτη, έβγαλε το Τ.Ε.Ε , ένα πρόχειρο και λανθασμένο πρόγραμμα ως απόρροια του νόμου, απλώς για να βλέπουμε ¨αν μας παίρνουν οι συντελεστές¨, προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.
Την ίδια στιγμή όμως τι άλλο συνέβη;
Εφαρμόζεται ο νόμος του Καλλικράτη και διαλύονται οι πολεοδομίες!
Την ίδια στιγμή τι άλλο επίσης συνέβη;
Εφαρμόζεται ο νόμος για τις επί πλέον ηλ/μηχ. μελέτες, όπου για ένα σπιτάκι των πενήντα τετραγωνικών και άνω, απαιτούνται επιπλέον μελέτες, κλιματισμού (θέρμανση ψύξη), ισχυρών ρευμάτων κλπ., ανάλογα με την κατασκευή .
Όλα αυτά δίχως προετοιμασία, δίχως προγραμματισμό, δίχως καν να το γνωρίζουν οι πολεοδομίες.
Ο νόμος ίσχυσε από τον Νοέμβριο του 2010 και οι πολεοδομίες, μόλις πρόσφατα τον πληροφορήθηκαν και προσπαθούν να τον εφαρμόσουν.
θα μου πείτε, μα δεν πρέπει επιτελούς να πάμε μπροστά, όταν διαμαρτύρεστε, ότι όλα, λίγο- πολύ είναι λανθασμένα και αναχρονιστικά;
βεβαίως , άλλα όχι έτσι. Όχι να ισχύει ο νόμος και να μην γνωρίζει ο πολεοδόμος ποιος υπογράφει!!
Oχι κύριε ηλεκτρολόγε, Πρόεδρε του T.E.E., να πρέπει στον KENAK να υπογράφει οπωσδήποτε μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος, όταν ο νόμος ζητεί δυο μηχανικούς διαφορετικής ειδικότητας.
Στο κάτω- κάτω γιατί έπρεπε οι νομοθετούντες να περάσουν το σημείο αυτό στο νόμο, αόριστα όπως κάνουν πάντα και να υπάρχει τέτοιος τσακωμός και διχογνωμία στις πολεοδομίες;
Δηλαδή τα ισχύοντα επαγγελματικά δικαιώματα αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών , τοπογράφων, υπομηχανικών κλπ, που έχουν δικαίωμα υπογραφής και σε άπλες μελέτες διαφορετικής ειδικότητας από τη δική τους, που πάνε;
Ποιος τα κατάργησε;
Εν μέσω δε όλων αυτών, αντί οι τοπογράφοι <να κάτσουν στα αυγά τους>, αφού στην επαρχία υπογράφουν κανονικά όλες τις μελέτες διωρόφου κτιρίου (αρχιτεκτονικά ,στατικά κλπ), ¨πετάγονται¨ και αυτοί και ζητούν δικαιώματα!!! με αποτέλεσμα.., βγαίνουν στη συνέχεια οι αρχιτέκτονες και ζητούν να εφαρμοστεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να χάσουν τα δικαιώματα τους οι υπόλοιποι!!
Το απόλυτο χάος δηλαδή!!
Γιατί οι πολεοδομίες ζητούσαν υπογραφή και μηχανολόγου στον ΚΕΝΑΚ; Σωστό η λάθος, ποιος νόμος το επέβαλλε; (Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι επιτέλους εξεδόθη εγκύκλιος!! ).
14) Επίσης, όποιος ασχολείται ακόμη με άπλες σχετικά μελέτες και οικοδομές, βλέπει ότι στο φέροντα οργανισμό, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας (ΚΕΝΑΚ), της επιστήμης και του προγράμματος, απαιτείται μόνωση στα φέροντα στοιχεία τουλάχιστον 5 εκατοστών.
Συνεπώς οι τοίχοι που μέχρι σήμερα στην αρχιτεκτονική μελέτη σχεδιάζονταν 25 εκατοστά, πρέπει να σχεδιάζονται το λιγότερο 30 εκατοστά.
Με αυτό ασχολήθηκε κανείς ;
Όλοι αυτοί οι παρατρεχάμενοι και συμβουλάτορες των Υπουργών, ασχολήθηκαν με βάση την εφαρμογή του νέου νόμου, η φρόντισαν έτσι ώστε όλα αυτά να συναρμοστούν με το κτιριολογικό κανονισμό;
Όταν π.χ. μελετάς ένα κανονικό σπίτι με τοίχους 25 εκατοστών, στο εμβαδόν μετρούν πάντοτε κανονικά και οι τοίχοι.
Όταν όμως φτιάχνεις ένα πέτρινο σπίτι ( αρθρ8, παρ.3 του ν.3044/02), τότε αφαιρείται η εξωτερική τοιχοποιία και προσμετράται μόνο το καθαρό εμβαδόν.
Βέβαια ουδέποτε κτίζεις ένα πέτρινο σπίτι μόνο με πέτρα, αλλά αναγκαστικά τοποθετείς και μόνωση, επι πλέον δε εσωτερικά ένα τούβλο.
Όλα αυτά τα ονομάζαμε- αυθαιρέτως- πέτρινο τοίχο, προκειμένου να μην προσμετρούνται στο εμβαδόν, στο πάχος των 50 περίπου εκατοστών, διότι τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε, αφού ο νόμος δεν το διευκρίνιζε;
Μέσα σε αυτή την αοριστία, έρχονταν και κάποιοι υπάλληλοι πολεοδομιών και εκμεταλλευόμενοι όπως πάντα την ασάφεια του νόμου , άλλοι εξ αυτών δεν δέχονταν το πέτρινο σπίτι να κατασκευάζεται με φέροντα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ άλλοι εξ αυτών που συμφωνούσαν το σπίτι να είναι πέτρινο αλλά να έχει και υποστυλώματα, προσμετρούσαν σε αυτή την περίπτωση στη δόμηση το εμβαδόν των υποστυλωμάτων!!.
Σήμερα πλέον , εξ αφορμής των νέων νόμων, όλα αυτά πρέπει να ταχτοποιηθούν άμεσα και όχι στο απώτερο μέλλον.
Σήμερα με τον ΚΕΝΑΚ , όταν φτιάχνεις ένα πέτρινο σπίτι θα τοποθετήσεις εσωτερικά της πέτρας μόνωση 7-10 εκατοστά, ενώ αν έχει και φέροντα στοιχεία, θα τοποθετήσεις μόνωση τουλάχιστον 5 εκατοστά, επί πλέον δε θα τοποθετήσεις εσωτερικά και ένα τούβλο για να κλειστεί η μόνωση.
Όλα αυτά δεν έπρεπε να έχουν συναρμοστεί και ταχτοποιεί , αφού πλέον δίνουμε βάρος στο ενεργειακό κομμάτι , η δε νομοθεσία να είναι σαφής και καθαρή;
Επιτέλους δεν υπάρχουν έμπειροι άνθρωποι, να κάτσουν σε ένα τραπέζι να ταχτοποιήσουν τους νόμους, δίχως να παίζουν με τα εκατοστά, έτσι ώστε να μπορεί π.χ. να μην προσμετράται το πάχος του τοίχου (αφού πλέον θέλουμε μεγαλο πάχος μόνωσης) και να μπορεί ο ιδιοκτήτης και ο μελετητής να κάνουν σωστές μελέτες και κατασκευές, χωρίς να μειώνονται σοβαρά οι χώροι , ώστε να αναγκάζονται.. , είτε να κρύψουν κάτι, είτε να δείξουν κάτι διαφορετικό!! ;
Έχουμε το καλύτερο κλίμα στον κόσμο, η Ελλάδα προσφέρεται για βιοκλιματική αρχιτεκτονική και θα έπρεπε όλα τα παραπάνω να δίδονται ως κίνητρο για σωστό κέλυφος και κτίρια μηδενικής κατανάλωσης και όχι να νομοθετούνται ως τιμωρία!!
15) Μήπως δεν συμβαίνουν τα ίδια με τις κατασκευές χώρων στάθμευσης, όταν η Ελλάδα ¨πνίγεται¨ στο αυτοκίνητο και εμείς αρνούμεθα να φτιάξουμε κατάλληλους νόμους;
Αρνούμεθα να δούμε την πραγματικότητα. Για να κατασκευαστεί στην επαρχία ένα κτίριο χώρου στάθμευσης, περιμένουμε πότε θα τελειώσει μια επέκταση κάποιου Σχεδίου Πόλεως, που διαρκεί 20 χρόνια και που είναι βέβαιον ότι θα έχει σχεδιαστεί αναχρονιστικά και δεν θα προβλέπει ικανούς χώρους στάθμευσης, ούτε θα δίνονται οι κατάλληλοι όροι δόμησης για τον σκοπό αυτό .
Οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα παραθαλάσσια τουριστικά μέρη και τα Νησιά, πνίγονται στο αυτοκίνητο.
Φαντάζεται κάποιος, ότι οι τοπικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες είναι όλοι ανίκανοι και δεν μπορούν στις περιοχές τους να φτιάξουν περιμετρικά των πόλεων και οικισμών (προκειμένου τα αυτοκίνητα να μην εισέρχονται μέσα σε αυτούς), υπόγεια ή και υπέργεια παρκινγκ σε όσους ορόφους επιτρέπει η περιοχή, καλύπτοντας μάλιστα το 100% του οικόπεδου, με όσα υπόγεια επιθυμούν και μπορούν να κατασκευάσουν και ανεξάρτητα αν το οικόπεδο βρίσκεται εκτός σχεδίου , για να σωθούν οι αμμουδιές, οι ιστορικοί τόποι και οικισμοί, τα παραδοσιακά σημεία, τα σημεία φυσικού κάλους που έχουν καταστραφεί συνολικά, όταν έτσι μάλιστα θα υπάρξει ταυτόχρονη διευκόλυνση και στην περίμετρο των παραδοσιακών οικισμών, ώστε να μπορεί κυρίως ο επισκέπτης να έχει τις απαραίτητες παροχές υπηρεσιών, όπως θέλουμε να προβάλουμε και να διατυμπανίζουμε στις Εκθέσεις Τουρισμού;
Εδόθη πότε το δικαίωμα αυτό στους ιδιώτες, έτσι ώστε με κατάλληλες μελέτες, αλλά άμεσα και με εύκολους τρόπους να μπορούν να λύσουν αυτό το μεγαλο πρόβλημα;
Αλλά και αν βρεθεί κάποιος υπάλληλος στο υπουργείο που θα τολμήσει να το προχωρήσει σε επίπεδο Πολιτικής Ηγεσίας με εισήγηση για ειδικό νόμο, πάλι θα βρεθούν οι γνωστοί συμβουλάτορες που θα αρχίσουν τις τρικλοποδιές και τις αρνήσεις, λέγοντας με το γνωστό τους ύφος: < α! αυτό δε γίνεται –αποτελεί μίνι πολεοδόμηση!!!> και εστί περνούν οι δεκαετίες, τίποτα δεν γίνεται και η Ελλάδα και το περιβάλλον της συνεχώς υποβαθμίζονται.
16) Μήπως τα ίδια δεν έγιναν και με τις Ζ.Ο.Ε. που εκπονήθηκαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με προκηρύξεις και αναθέσεις σε μελετητικά γραφεία;
Έγιναν πολλές μελέτες για ζώνες οικιστικού έλεγχου, αλλά στο τέλος με παρεμβάσεις, είτε κάποιων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, που σκέφτονται δήθεν περιβαλλοντικά!! (αλλά στην ουσία σκέφτονται πως θα τιμωρήσουν τον κάθε Τόπο, την ανάπτυξη και τον τουρισμό), είτε κάποιων ολίγων που υπήρχαν στο Σ.Τ.Ε. και αντί να γνωμοδοτήσουν για τη νομιμότητα, μελετούσαν ως χωροτάκτες και επί παντός επιστητού, (τοποθετώντας και δικούς τους όρους δόμησης), καταλήξαμε στο φαινόμενο , όταν οι μελέτες αυτές πήγαιναν για διάταγμα, δεν υπήρχε πουθενά η γνώμη του μελετητή!!!!.
Έτσι λοιπόν μετά από τόσες προσπάθειες δυναμιτίστηκαν και οι Ζ.Ο.Ε. που δυστυχώς, είτε απέτυχαν στη πράξη , είτε έμειναν στα συρτάρια του Υπουργείου.
Είχαν περάσει τότε από τα όργανα των Δήμων και του κάθε Νομού, τις είχαν -έστω δύσκολα- αποδεχτεί οι τοπικές κοινωνίες και ενώ ήταν έτοιμες για διάταγμα, στο τέλος παρενέβαιναν οι προαναφερθέντες και αποφασίζονταν κάτι διαφορετικό!!!!, που έδειχνε ότι, οι αρχικά ευνοημένοι της μελέτης θα έχτιζαν ακόμα περισσότερο!! και οι περιοχές με αυστηρούς όρους, τελικά δε θα έχτιζαν τίποτα!!!, ούτε θα αποζημιώνονταν!!!.
Δηλαδή τελικά στη Ελλάδα ο εκ τύχης (εξ αιτίας της μελέτης) πλούσιος, γίνεται πλουσιότερος και ο <εκ της μελέτης φτωχός>, γίνεται ακόμη φτωχότερος.
Επίσης - όλως τυχαίως –αλλά όποτε χρειάζεται, παρεμβαίνουν και κάποιες ¨εταιρείες περιβάλλοντος¨ κλπ , για να διαμαρτυρηθούν ότι δήθεν , οι αυστηρές ζώνες όπου αυτές θεσμοθετήθηκαν .., δεν είναι αυστηρές και πρέπει να γίνουν αυστηρότερες..!!!!
Στο σημείο αυτό δεν θα ήθελα -προς το παρόν- να θυμίσω ποιοι συμμετέχουν σε αυτές τις εταιρείες (καθηγητάδες- βιομήχανοι – εφοπλιστές - δικηγόροι κλπ) , ούτε επίσης που οικοδομούν οι ίδιοι!! και πως δρουν στον ιδιωτικό τους βίο , διότι εκεί .. θα στενοχωρηθούμε πραγματικά.
Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, έρχονται στη συνέχεια, ¨ τα τζιμάνια¨ του Υπουργείου Οικονομικών και λένε ότι, ενώ δεν επιτρέπεται να οικοδομήσεις σε μια περιοχή, η οικοπεδικη άξια έχει βαρύτητα επί της αντικειμενικής το πολύ 15%!!.
Συνεπώς για να ορίσουν αντικειμενικές άξιες στην επαρχεία και τα τουριστικά μέρη, ξεκινούν με το δόγμα: < σας ξέρουμε.., σας ξέρουμε.., οικονομάτε.. - οικονομάτε..!!> και έτσι βάζουν υπέρογκες τιμές, ειδικά σε περιοχές που απέχουν από 0 έως 800 μέτρα από τη θάλασσα.
Επομένως όσοι ντόπιοι επαρχιώτες, στεριανοί η νησιώτες έχουν άγονες πατρογονικές περιούσιες, που δεν τις εκμεταλλεύτηκαν ποτέ, που τις διατήρησαν <με νύχια και με δόντια> σε απομεμακρυσμένα μάλιστα ή άγονα σημεία, αλλά πάντως κοντά στη θάλασσα, είτε επίσης αγρότες με μεγάλες πολλές φορές εκτάσεις, τώρα πρέπει να τις πουλήσουν αναγκαστικά για να πληρώσουν το φόρο ακίνητης περιουσίας, οπότε θα της αγοράσει κάποιος Εμποροσπιτάς και θα τις οικοδομήσει!!.
Δηλαδή μια περιοχή δίχως οικιστική πίεση, καταστρέφεται αναγκαστικά.
Τελικά τι συμβαίνει όμως με τους ιδιοκτήτες αυτούς, που είναι στην ίδια ευθεία , δηλαδή 100-200 μέτρα από τη θάλασσα και δεν οικοδομούν εξ αιτίας μικρών οικοπέδων ή απαγορευτικών όρων δόμησης που έχουν επιβληθεί;
Ο φόρος θα είναι το πολύ 15% μειωμένος , άρα πάλι υπέρογκος , αφού πρόκειται για παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά.
Όλοι αυτοί είναι καταδικασμένοι < να πάνε φυλακή>, διότι πρέπει αφενός να πουλήσουν τη γη τους, για να πληρώσουν το φόρο ακίνητης περιουσίας, αλλά αφετέρου αφού οι περιοχές αυτές δεν χτίζονται καθόλου!!, ουδείς άλλος δέχεται να αγοράζει!!.
Και ενώ ευρίσκονται σε απόγνωση , έρχεται ο κύριος Σηφουνάκης - με τα δικά του μέτρα και σταθμά- και βάζει ¨τις κλίσεις¨, στο νόμο για την βιοποικιλότητα , τον οποίο δέκα φορές έφερε η κ. Μπιρμπίλη στη Βουλή, βάζει επί πλέον και εκείνη τις <ευαίσθητες περιοχές>, οπότε φοβούνται οι επενδυτές και νιώθοντας ανασφάλεια δεν αγοράζουν στις παραθαλάσσιες αυτές περιοχές , όταν η ίδια η κυβέρνηση επιμένει ότι χρειαζόμαστε ανάπτυξη!!.
<Και γελούν βέβαια ακόμη και οι Τούρκοι μαζί μας!>
17) Τα ΣΧΟΟΑΠ και τα Γ.Π.Σ. (ν. 2508/97);
Μα τα περισσότερα από αυτά , 14 χρόνια τώρα, δεν μπορούν να τελειώσουν, επειδή το Υπουργείο δεν άλλαξε το συγκεκριμένο σημείο (στο άρθρο 4 παράγραφος 4 του νόμου) , έτσι ώστε να μην δεσμεύονται από τις Ζ.Ο.Ε., που είτε αρέσει είτε όχι , αυτές εξ ορισμού δεν αποτελούν πλήρη χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά προσωρινό και ανασταλτικό μέτρο της δόμησης , ώστε να προφθάσουν να εκπονηθούν τα ΣΧΟΟΑΠ και τα Γ.Π.Σ. (που αποτελούν το οριστικό σχέδιο ανάπτυξης και προστασίας ενός τόπου) και όχι για να τα δεσμεύουν και να μην τελειώνουν ποτέ!.
Κάθε τόσο και επί 5,5 χρόνια , ο κ. Σουφλιάς στην τηλεόραση άλλαζε το νόμο, με το <νομοσχέδιο σκούπα> , εκείνος έφυγε ,τα χρόνια πέρασαν και τίποτα δεν έγινε..
18) Μήπως να θυμηθούμε τον τελευταίο νόμο 2971/2001 για τους αιγιαλούς και παραλίες, που αφού περιφερόταν για χρόνια στα υπουργεία και τροποποιείτο συνεχώς στη Βουλή, στο τέλος δεν κατάφερε να ¨ξεχωρίσει¨ τις αμμουδιές στις πλαζ, που είναι δημόσιου χαρακτήρα ευαίσθητα οικοσυστήματα και αποτελούν το φυσικό μας πόρο, από ένα μπάζωμα , ένα δημόσιο κτήμα άλλης μορφολογίας, η μια κατασκευή στον αιγιαλό (βλ. παράλια της Αθήνας, Φάληρο κλπ), που είναι τελείως διαφορετικό πράγμα και ίσως να μπορεί να αξιοποιηθεί ή και να πωληθεί;
Είναι δυνατόν μια αμμουδιά, μια πλαζ, επειδή έχει κάποιο βάθος, άρα χαράσσεται παλαιός αιγιαλός, να συζητείται από την Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου, ότι το τμήμα μεταξύ παλαιού αιγιαλού και γειτονικών ιδιοκτησιών είναι δημόσιο κτήμα και θα πωληθεί και μάλιστα του βάζουν και ορούς δόμησης!!! ;
Δηλαδή θα πούμε στον τουρίστα που κάνει μπάνιο σε μια πλαζ και περιπατάει αμέριμνος στην αμμουδιά, ότι η μισή αμμουδιά είναι δημόσια και η άλλη μισή που από αμνημονεύτων χρόνων ήταν επίσης δημόσια, τώρα στην Κ.Ε.Δ την έκαναν δημόσιο κτήμα και θα την πουλήσουν;
Με άλλα λόγια θα αγοράσει κάποιος και θα χτίσει μπροστά από τον παραθαλάσσιο ιδιοκτήτη ταβέρνας, εκεί που λιάζονται οι τουρίστες , είτε θα το αγοράσει ο ίδιος ο ταβερνιάρης και μετά από εκατοντάδες, ή και χιλιάδες χρόνια δημόσιας αμμουδιάς, τώρα θα την αλλοιώσει και θα την κλείσει;
19) Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, βγαίνει ο κ. Πρωθυπουργός και λέει ότι οι μηχανικοί (150 χιλ. και προστίθενται χιλιάδες κάθε χρόνο) είναι κλειστό επάγγελμα!!! και απελευθερώνει τις αμοιβές, κρατώντας όμως τους συντελεστές για τα φορολογικά!!, όταν είναι μαθηματικά εξακριβωμένο και βάσει των προηγούμενων, ότι μια οικοδομική άδεια, δεν βγαίνει οικονομικά με τίποτα και την πριμοδοτούν τα τεχνικά γραφεία , βάσει των ισχυουσών τιμών, πόσο μάλλον να αναγκάζεσαι να κάνεις και έκπτωση, αφού κάποιοι αεριτζήδες του επαγγέλματος θα τις πουλάνε στο καλάθι...
Έτσι πέφτει η ποιότητα των μελετών , γίνονται αυθαιρεσίες και ουδείς σοβαρός μελετητής μπορεί να δουλέψει.
Όταν κύριοι καταργούνται οι κανόνες στην επιστήμη , αυτό δεν λέγεται υγιής ανταγωνισμός, ούτε φέρνει ανάπτυξη στην οικονομία , άλλα καταστροφή των δομών και του Κράτους.
Εάν κύριοι θέλετε αλλαγές , γιατί τότε δεν κάνετε για τους μηχανικούς το πτυχίο ιδιωτικών έργων που συζητείται 35 χρόνια;
Είναι δυνατόν ο επιβλέπων μηχανικός μιας οικοδομής ( που εκ του νόμου δεν είναι επιστάτης) , δίχως να είναι παρών, να φέρει την ευθύνη και να καταστρέφεται επαγγελματικά, αν συμβεί εργατικό ατύχημα , ενώ ο εργολάβος να μην υπογράφει πουθενά και να μην φέρει ευθύνη , όταν αυτός μάλιστα έχει πάρει την δουλειά από τον ιδιοκτήτη, το δε προσωπικό είναι δικό του και όχι του μελετητή και επιβλέποντα μηχανικού;;
19) Σε όλη αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα , την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει δουλειά , που οι ιδιώτες μηχανικοί δεν μπορούν λόγω όλης αυτής της κατάστασης να εργαστούν , που οι πολεοδομίες είναι κατακερματισμένες , οι υπάλληλοι προβληματισμένοι , άδειες δεν μπορούν να εκδοθούν, το Κράτος διαλυμένο , έρχεται ταυτόχρονα το σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης!!!, αλλάζοντας όλες, μα όλες, ταυτόχρονα τις κρατικές δομές και καταργώντας τις πολεοδομίες!!!
Ε, δεν πάει άλλο.. θα τρελαθούμε τελείως!!
Ή εμείς δεν καταλαβαίνουμε, η κάποιοι προ πολλού έχουν πλήρως χάσει την επαφή με την κοινωνία και την πραγματικότητα.., εκτός πια αν συμβαίνει κάτι άλλο…., αν έχουμε σκοπό να τα διαλύσουμε και να τα ξεπουλήσουμε όλα!!
1΄)Το πρόβλημα δηλαδή είναι, πως ένα σύστημα που εξαιτίας της γραφειοκρατίας , της έλλειψης προσωπικού, η και της διαφθοράς, δεν λειτουργεί καλά, αντί να του βάλουμε όρους, να το εξυχρονήσουμε , να ξεκινήσουμε αν θέλετε και ηλεκτρονικά, με τις κατάλληλες όμως δομές , εφόδια και εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα σε βάθος χρόνου , εμείς προσπαθούμε μέσα στο νέο πνεύμα της όποιας καινοτομίας, να το καταργήσουμε τελείως και να ξεκινήσουμε από την αρχή , σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται η Ελλάδα;
2΄)Είναι λογικό να ακούγεται μεταξύ άλλων, ότι αυτό γίνεται, για να μην έρχεται σε επαφή ο ιδιοκτήτης, η ο ιδιώτης μηχανικός, με τους υπαλλήλους της πολεοδομίας, λες κ αν το επιθυμούν, ότι είναι δύσκολο να συναντηθούν!!;; Με σήματα καπνού θα συνεννοούμεθα , η μήπως σε όλες τις υπηρεσίες του Κράτους θα απαγορευτεί οι πολίτες να μιλούν με τους υπαλλήλους;
3΄)Στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου αναγράφεται ότι <αρμόδια όργανα για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης είναι υπηρεσίες δόμησης των δήμων> .
Πόσοι δήμοι σήμερα στην Ελλάδα έχουν πολεοδομία και από αυτούς ποιοι τις έχουν οργανώσει;
Έχει γνώση κάποιος, ότι μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ απαιτεί τρία χρόνια, πέραν του ότι δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις και έχει αναγγελθεί ότι θα αποχωρούν πέντε υπάλληλοι και θα προσλαμβάνεται ένας;
4΄)Ποιοί και πότε θα εκπαιδεύσουν τον υπάλληλο ,έτσι ώστε να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του νόμου;
Ένα τέτοιο σύστημα δεν απαιτεί ανύψωση του επιπέδου του υπαλλήλου, αξιοπρεπείς αμοιβές, σωστό προγραμματισμό και γενικώς πλήρη λειτουργία μιας υπηρεσίας, όταν είναι γνωστό ότι όλες σήμερα δυσλειτουργούν ;
5΄)Ποιοί και πότε θα εγκαταστήσουν ηλεκτρονικά συστήματα με σύγχρονα και κατάλληλα προγράμματα στις πολεοδομίες και ποιοι από τους υπαλλήλους θα τα χειρίζονται;
Και αυτοί που δεν ξέρουν η δεν μπορούν θα κάθονται!! ;
6΄)Ποια θα είναι και πως θα γίνεται η υποστήριξη μηχανοργάνωσης; Ένα τέτοιο ηλεκτρονικό σύστημα πως θα υποστηρίζεται και θα συντηρείται σε καθημερινή βάση για να είναι λειτουργικό, όταν δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος!!, που να έχει προσληφθεί για το σκοπό αυτό στις πολεοδομίες; (προγραμματιστές και τεχνικοί Η/Υ);
7΄)Ποιοι και πότε θα συναρμόσουν όλο αυτό το νέο ηλεκτρονικό μοντέλο στην Ελλάδα, με τις υπόλοιπες συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναλυτικά ανέφερα στην αρχή του κειμένου, για να μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα και παράλληλα;
8΄)Γνωρίζουν οι νομοθετούντες, ότι μια άδεια οικοδομής συνδέεται σχεδόν με όλες τις υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους(πληρωμές τραπεζών ,ταμείων, φορολογικών, ΙΚΑ, κλπ); Ποιος θα συνδέσει ηλεκτρονικά όλα αυτά μεταξύ τους και με τους ιδιώτες μηχανικούς, για να λειτουργήσουν άμεσα και σωστά και να μην τρέχουμε εκ των υστέρων, όπως συμβαίνει κάθε φορά;
Με τι χρήματα και πότε θα γίνουν αυτά, όταν ο νόμος εν τω μεταξύ θα έχει αρχίσει να ισχύει και όπως γίνεται συνήθως, θα τρέχουμε μετά να προφθάσουμε να διορθώσουμε το σύστημα που οι ίδιοι καταστρέψαμε;
Ή μήπως τα μισά θα γίνονται ηλεκτρονικά και τα άλλα μισά με το χέρι, οπότε για άλλη μια φορά θα γίνει το γνωστό αλαλούμ;
9΄)Η έγκριση δόμησης τι νόημα έχει και ποιος θα προλάβει να την εκδώσει σε πέντε ήμερες;
10΄)Η πλήρης αλλαγή του μοντέλου τι νόημα έχει, αφού πάλι οι μελέτες θα υποβάλλονται κανονικά και θα εγκρίνονται από τις υπηρεσίες ;
11΄)Γνωρίζουν οι νομοθετούντες ότι προκειμένου να εκδοθεί μια οικοδομική άδεια, απαιτείται και επίσκεψη και εξηγήσεις και προσυνεννόηση με την υπηρεσία και ότι δεν μπορούν όλα αυτά να γίνουν ηλεκτρονικά, διότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα, λάθη και δυσλειτουργίες;
Με Skype θα επικοινωνούμε η και αυτό θα απαγορεύεται;
12΄)Όταν είναι γνωστό ότι πλην ορισμένων και μεγάλων πολεοδομικών γραφείων, τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν όλες τις ειδικότητες μηχανικών και παρόλα αυτά επί χρόνια εκδίδονται άδειες, με ποιο τρόπο και ποιος τώρα υπάλληλος θα δεχτεί, να υπογράφει τα ηλεκτρονικά αρχεία –και σε άλλης ειδικότητας μελέτες - και να τα διεκπεραιώνει άμεσα;
Δεν απαιτείται άλλη δομή των υπηρεσιών με πρόσληψη τεράστιου αριθμού υπάλληλων;
Πότε θα γίνουν αυτά ;
13΄)Αφού ξαφνικά ξεκινάμε να λειτουργούμε μόνο ηλεκτρονικά, τι θα συμβεί μέχρι την απόκτηση εμπειρίας και η απόκτηση εμπειρίας του υπαλλήλου πως θα γίνει;
14΄)Όπως αναλυτικά ανέφερα στην αρχή του κειμένου, με τι κριτήρια ακεραιότητας θα τοποθετηθούν οι ιδιώτες ελεγκτές, για δημιουργία αδιάβλητου συστήματος και αποφυγή μετακύλησης της υποτιθέμενης ή και πραγματικής διαφθοράς;
15’)Aν φοβάστε τον υπάλληλο, επειδή πιθανόν να έχει διασυνδέσεις κλπ, παρ όλο που επικρέμαται πάνω του ο υπαλληλικός κώδικας, ο ιδιώτης ελεγκτής δεν έχει διασυνδέσεις, όταν μάλιστα διατηρεί τεχνικό γραφείο με πελατεία ;
Δεν θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα ,συνεννοήσεις μεταξύ γραφείων , με αποτέλεσμα προστριβές καταγγελίες κλπ, οπότε το σύστημα θα γίνει ακόμη χειρότερο και εξ η ίσου διεφθαρμένο;
16΄)Τι νόημα έχουν τα συμβούλια και τα παρασυμβούλια, αφού καταλήγουμε, ο τελικός έλεγχος να γίνεται πάλι από τις υπηρεσίες;
Επίσης, αφού αφέθηκε πλήρως το σύστημα δίχως ελέγχους κλπ (βλ. Αθήνα), τώρα επαναφέρουμε τρεις ελέγχους!!!! .
0ι τρεις έλεγχοι τι νόημα έχουν , ποιος θα τους κάνει , ποιος επιβαρύνεται;
17΄)Είναι επίσης γνωστόν ότι μια κατασκευή δεν είναι ένα απλό χαρτί του το κολλάς στον τοίχο, αλλά χρειάζεται προσαρμογές, μικροαλλαγές κ.λπ. (δίχως να απαιτείται αναθεώρηση), την ώρα που κατασκευάζεται.
Ποιος ιδιώτης ελεγκτής και μέχρι ποιου βαθμού θα τα αποφασίζει αυτά;
Αν πάλι τα στέλνουμε πίσω στης υπηρεσίες για να δώσουν λύση, τότε το σύστημα δε γίνεται πιο γραφειοκρατικό ;
18΄)Αφού κύριοι ζητάτε επαναστατικές αλλαγές, γιατί τότε οι υπηρεσίες δεν παραμένουν ως έχουν, να ξεκινήσουν σιγά- σιγά με ορθό και ελεγχόμενο τρόπο ακόμη και ηλεκτρονικά, να πιστοποιηθούν όλα τα τεχνικά γραφεία (και όχι κάποιοι άλλοι ιδιώτες!! Ελεγκτές που διατηρούν μάλιστα τεχνικά γραφεία!!), οι δε μελετητές και επιβλέποντες να φέρουν πλήρως την ευθύνη για την έκδοση την οικοδομικής αδείας, για την κατασκευή και για την τελική υπογραφή, το δε αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο να είναι πλήρως ενήμερο και να δρα μόνο δειγματοληπτικά ή και πλήρως ελεγκτικά, δηλαδή ότι ζητάτε σήμερα να κάνουν οι επιτροπές;
Γιατί θα πρέπει να μπαίνουν άλλοι ενδιάμεσοι στο κάθε γραφείο, αμφιβόλου μάλιστα επιστημονικού κύρους και ηθικής, να γίνονται έτσι εκβιασμοί και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι , ή <ξεχωριστές συμφωνίες!!> με τους ιδιοκτήτες και να μην έχει το αρμόδιο Τεχνικό γραφείο την ευθύνη για τα πάντα, ελεγχόμενο από την υπηρεσία που ούτως η άλλως θα υπάρχει;
19΄)Σήμερα οι άδειες που εκδίδονται αποτελούν κυρίως συμπληρώματα άλλων, αλλαγές, επισκευές, προσθήκες κλπ και δεν είναι εξ αρχής νέες μελέτες σε ¨κενό οικόπεδο¨.
Απαιτείται συνεπώς για την έγκριση δόμησης, έλεγχος παλαιών φακέλων, τίτλων, αδειών κλπ, πράγματα τα όποια υπάρχουν σε παλαιά μορφή σε φακέλους στις υπηρεσίες και στους ιδιώτες δίχως να είναι ηλεκτρονικά, ενώ απαιτείται επίσης και πλήρης συνεννόηση με την υπηρεσία.
Πως θα γίνουν όλα αυτά και με τι είδους αλληλογραφία και μάλιστα σε πέντε μέρες, όταν κάθε άλλος τρόπος πλην του ηλεκτρονικού , καθώς και κάθε απευθείας επαφή με την υπηρεσία απαγορεύεται;
Επίσης για μια νέα άδεια απαιτούνται όπως αναφέρθηκε εγκρίσεις πολλών υπηρεσιών ( δασική υπηρεσία, αρχαιολογική υπηρεσία στους προστατευόμενους χώρους μήπως υπάρχουν αρχαία, αρχιτεκτονικές επιτροπές κλπ).
Όλα αυτά πως θα στέλνονται ηλεκτρονικά και πως θα ανταλλάσσονται;
Μήπως λοιπόν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να βαδίσουμε στη Σύγχρονη εποχή με συντεταγμένο τρόπο, αντί να συνεχίσουμε τις αλχημείες και όπως συχνά συμβαίνει, να τρέχουμε στο τέλος και να μην φτάνουμε;
Η αλλαγή δεν πρέπει να γίνεται για την αλλαγή, αλλά για την απλούστευση των διαδικασιών και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Πολιτών, πράγματα που το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν υπηρετεί , όπως αυτό παρουσιάζεται, ενώ θα φέρει μεγάλη αναστάτωση , θα σταματήσουν να λειτουργούν για μια ακόμη φορά οι υπηρεσίες, οι ιδιώτες και ο ¨κύκλος της οικοδομής¨ και μάλιστα στη συγκεκριμένη κοινωνικοοικονομική συγκυρία που ο κόσμος δεν αντέχει πλέον.
Αυτό είναι και ο λόγος που οι συνεχείς αλλαγές , καθυστερήσεις , λάθη , παραλήψεις , ασάφεια, παλινωδίες, ασχετοσύνη και γενικώς πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Πολιτών, κάνουν όλους μας σήμερα, να προσευχόμαστε και να λέμε : ΘΕΕ ΜΟΥ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΜΑΣ ;
2 σχόλια:
πολυ ευστοχο αρθρο και το κυριωτερο
ολα αυτα τα ενορχηστρωνει ενα ατομο που ηταν απων σε ολες τις εκφανσεις
του χωροταξικου γιγνεσθαι ηταν απων
γιατι δεν ειχε συμπληρωσει τον αριθμοαφισσων που επρεπε να κολησει για ναανελιχθει? σε υπουργικα οφιτσια.
Ναι εννοω το ατομο που στερειται γνωσεων, που ειναι γνωστος στους Κυκλαδιτες και ο οποιος θα ηθελε να ειναι Σηφουνας αλλα ειναι ενας απλος Σηφουνακης . Ειναι δε βεβαιο ουι επωφελειται τηςπεριρρεουσας πολιτικης ανεπαρκειας για να βγαλει τα απωθημενα του.
Γ.Ευριπιωτης αρχιτ. χωροτακτης
Κρίμα που λόγω όγκου λίγοι θα κάτσουν να το διαβάσουν. Περιγράφεις με τη γλώσσα της αλήθειας όλη τη σχιζοφρένεια που βιώνουμε καθημερινά οι ιδιώτες μηχανικοί. Στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης γίνονται και αυτή τη χρονική στιγμή εγκλήματα. Δυστυχώς πολλά από αυτά δεν είναι αναστρέψιμα. Το σχέδιο Νόμου για τα Σύνθετα τουριστικά καταλύματα, η "αξιοποίηση" των δημοσίων κτημάτων στο μνημόνιο και ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών είναι ένας σοβαρός λόγος για να πεθάνεις από αηδία και ντροπή.
Δημοσίευση σχολίου