Δεν ψάχνουν για ρουμπίνια και διαμάντια, ούτε για κάποιον θαμμένο θησαυρό. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι, αυτά είναι υλικά αγαθά που προσφέρουν απλά εφήμερες απολαύσεις. Αυτοί οι ...
άνθρωποι αναζητούν ελευθερία κινήσεων, πραγματική γνώση και το σπουδαιότερο: τη "μύησή" τους σε έναν άλλο κόσμο, μαγικό και μυστηριώδη, με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο.
Πρόκειται για τους απανταχού δύτες, που δεν χάνουν ευκαιρία να βουτήξουν στα νερά των θαλασσών ανά τον κόσμο και να ανακαλύψουν τα μυστικά του βυθού. "Αυτές είναι και οι καλύτερες ιστορίες να διηγηθείς, αυτές που δεν έχουν χιλιοειπωθεί", λένε Έλληνες δύτες, που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε 250.000 υπολογίζονται οι ξένοι δύτες, που μαζί με τις οικογένειές τους θα επισκεφθούν μέχρι και τον Οκτώβριο τη χώρα μας, ενώ από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα, στις ελληνικές θάλασσες έχουν βουτήξει 115.000 άτομα, όπως αναφέρει ο 42χρονος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας και Ανάδειξης του Υποβρύχιου Περιβάλλοντος και της Χερσαίας Περιοχής του, Γιώργος Τζανάκης.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά φέτος που καταγράφεται στατιστικά ο αριθμός των ξένων τουριστών δυτών που επισκέπτονται τη χώρα μας, όπως επίσης και ποιοι είναι οι προορισμοί αρεσκείας τους. Όπως μας λέει ο κ. Τζανάκης, σε 7.500 ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από ξένους δύτες την περίοδο 2006-2007, η Ελλάδα αναδείχθηκε από το 95% αυτών, ως ο δημοφιλέστερος προορισμός για βουτιές.
Η χώρα μας κέρδισε αυτό τον τίτλο χάρη σε τρία βασικά χαρακτηριστικά: το θέμα (πάνω από 20.000 ναυάγια βρίσκονται στον ελληνικό βυθό, από τα οποία τα 6.000 είναι επίσημα αναγνωρισμένα), την τιμή (η κατάδυση στην Ελλάδα είναι φθηνότερη μέχρι και 30% από ό,τι σε Μάλτα, Κροατία, Ιταλία, Τουρκία και Κύπρο) και το γεγονός ότι οι δύτες μπορούν να φέρουν μαζί τους και την οικογένειά τους, που δεν θα πλήξει στιγμή, αφού υπάρχει πλήθος άλλων δραστηριοτήτων για να περάσει ευχάριστα τις καλοκαιρινές διακοπές.
"Με 50 ευρώ μπορεί ο δύτης να νοικιάσει το σκάφος, να έχει μαζί του συνοδό και να πραγματοποιήσει έτσι την κατάδυση που τον ενδιαφέρει", σημειώνει ο κ. Τζανάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και "πακέτα" προσφορών, με τις δέκα αντίστοιχες καταδύσεις να υπολογίζονται σε 22 ευρώ έκαστη.
Μεταξύ των επισκεπτών δυτών, το 70% που βούτηξαν ήδη στο θαλάσσιο βυθό της χώρας μας ήταν Γερμανοί, Ρώσοι, Ισπανοί, Γάλλοι και Ιταλοί, ενώ το υπόλοιπο 30% Αμερικανοί.
Κύριος προορισμός των ξένων δυτών στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, είναι τα νησιά Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος και Κρήτη και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η έγκριση της αναριοθέτησης του ενάλιου χώρου Βόρειων Σποράδων, ως προς 14 περιοχές στις ακτογραμμές των νήσων Αλοννήσου, Περιστέρας, Μικρού και Μεγάλου Αδελφιού, δημιουργεί νέα δυναμική στην ελληνική αγορά του καταδυτικού τουρισμού.
"Έχουμε στην Ελλάδα 16,5 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής για κατάδυση", μας λέει περήφανα ο κ. Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι "πλέον η κατάδυση στη χώρα μας όχι μόνο είναι πραγματικότητα, αλλά είναι και ένα από τα ισχυρά 'όπλα' μας, για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών".
Επισημαίνεται ότι βάσει στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού PADI (Professional Association of Diving Instructors), που παρέχει εκπαίδευση αυτοδυτών, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 20 εκατ. πτυχία, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με αυτό το δεδομένο, αλλά και το γεγονός ότι από τους 3,5 εκατ. πιστοποιημένους αυτοδύτες στην Ευρώπη των 15 χωρών, οι 800.000 ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους, κάθε χρόνο, για νέες καταδυτικές περιπέτειες, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η "Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να αποτελέσει ίσως και τον νούμερο ένα προορισμό τους", λέει ο κ. Τζανάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει πως οι αυτοδύτες είναι ανωτέρου μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου και προτιμούν χώρες, που εκτός από τις ιστορίες που έχουν να πουν οι θάλασσές τους, παρέχουν τα εχέγγυα ασφαλών καταδύσεων, ενώ συνδυάζουν καταδύσεις για τους ίδιους και ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα για τις οικογένειές τους.
Μας αναφέρει ως παράδειγμα τη Μάλτα των περίπου 400.000 κατοίκων, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού προώθησης της χώρας, ο καταδυτικός προορισμός συνεισφέρει το 20% των αφίξεων και σχεδόν το 30% των ετήσιων εσόδων από τη συνολική τουριστική δραστηριότητα.
Όπως μας λέει, κάθε χρόνο περίπου 250.000 αυτοδύτες με τις οικογένειές τους αφήνουν στη μικρή νησιώτικη χώρα της Μάλτας συνάλλαγμα που υπολογίζεται από 800 εκατ. ευρώ, μέχρι και 1,2 δισ. ευρώ.
Πάντως, ο κ. Τζανάκης σημειώνει ότι πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στη χώρας, υπάρχουν και άλλα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να αποδώσουν σε πολλές διαστάσεις.
Όπως μας εξηγεί, η επιλογή, με επιστημονικά κριτήρια, περιοχών για την ανάπτυξη καταδυτικής δραστηριότητας και παράλληλα η φύλαξη και η προστασία τους, δίνουν τη δυνατότητα στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα να ανακάμψουν, ύστερα από την έντονη υπεραλίευση των τελευταίων χρόνων.
Στη χώρα μας έχουν εκδοθεί 212 καταδυτικές άδειες, εκ των οποίων οι 186 είναι ενεργές. Οι περισσότερες έχουν δοθεί στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 14 άτομα, που είνια κάτοχοι αδειών κατάδυσης.
Τμήμα Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμΕΑ
"Ταξιδεύει, ζει και εργάζεται κάτω από την επιφάνεια. Μπορεί να ακούσει ξεκάθαρα τη φωνή του βυθού και ξέρει πως ο σιωπηλός κόσμος έχει πολλά να διηγηθεί. Προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια, όχι μόνο τις εικόνες που αποθηκεύονται στο μυαλό του, αλλά και τη φωνή που τον οδηγεί σε όλα τα υποβρύχια ταξίδια του. Στο δικό μας λεξικό αυτή την έννοια έχει ο κάθε υδροναύτης και βρίσκεται ανάμεσα στις λέξεις 'εμείς' και 'μαζί'". Με αυτό τον τρόπο περιγράφει ο επικεφαλής του Τμήματος Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμΕΑ Μάνθος Μαράς το όραμα που οδήγησε στη δημιουργία του τμήματος, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα, όπως ο ίδιος, όχι μόνο να χαρούν το υγρό στοιχείο, αλλά και να ανακαλύψουν το θαυμαστό κόσμο του βυθού.
Σε ένα περιβάλλον όπου η βαρύτητα δεν υφίσταται, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι οι κινήσεις είναι αμέτρητες και η ελευθερία κινήσεων, όχι μόνο δεδομένη, αλλά και απεριόριστη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαράς. Ο 45χρονος βουτάει πάνω από δέκα χρόνια και η μόνη ώρα, που μπορεί κάποιος να τον βρει στο τηλέφωνο είναι ή πολύ νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι, και αυτό αν δεν έχει … ξεχαστεί στο βυθό. Είναι όλη την ημέρα στο νερό, και όπως μας λέει, "μέσα στο νερό η αναπηρία μου, στα κάτω άκρα, απλά δεν υπάρχει".
Για να ξεκινήσει κάποιο άτομο ΑμΕΑ την κατάδυση στο συγκεκριμένο τμήμα, απαιτούνται, όπως μας εξηγεί, τρία πολύτιμα και αδιαπραγμάτευτα "ναι". Πρώτο του ίδιου του ατόμου που θα επιχειρήσει την κατάδυση, κατόπιν του γιατρού και στη συνέχεια του εκπαιδευτή. Αν και, όπως παραδέχεται, υπάρχει μεγάλος δισταγμός μεταξύ των ΑμΕΑ για κατάδυση, τονίζει ότι "όσοι το δοκίμασαν, το λάτρεψαν".
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως η κατάδυση συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της σωματικής κατάστασης των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα, δεδομένου ότι γυμνάζονται όλοι οι μυς και ακονίζεται το μυαλό τους, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έρχονται σε επαφή με κόσμο που δεν έχει αναπηρία και κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, χωρίς περιορισμούς.
To τμήμα Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμΕΑ φιλοδοξεί να αποδείξει πως η αυτόνομη κατάδυση όχι μόνο απευθύνεται σε όλους, αλλά μπορεί να είναι μια δραστηριότητα ικανή να απελευθερώσει κάποιους συνανθρώπους μας από τους φυσικούς περιορισμούς που μπορεί να τους θέτει μια σωματική αναπηρία.
Η ΜΚΟ "Υδροναύτες", τμήμα της Εταιρείας Προστασίας και Ανάδειξης του Υποβρύχιου Περιβάλλοντος και της Χερσαίας Περιοχής του, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος για ΑμΕΑ, συνεργάζεται επίσημα με τον οργανισμό DDI (Disabled Divers International) και το τμήμα συντονίζεται από τους εκπροσώπους της στην Ελλάδα. Μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του οργανισμού και της συνεργασίας με παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών και πλήθος φορέων, που στηρίζουν την προσπάθεια, στόχος είναι και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, στις οποίες τα άτομα με σωματική αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αυτόνομη κατάδυση και τις μοναδικές αισθήσεις που προσφέρει στους αυτοδύτες.
Οι δραστηριότητες του Τμήματος Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμΕΑ περιλαμβάνουν: επιμορφωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια που αφορούν τους αυτοδύτες που επιθυμούν να έχουν συμμετοχή ως εκπαιδευτές ή συνοδοί ΑμΕΑ, ενημέρωση μέσω αρθρογραφίας για όλα τα ζητήματα που αφορούν την συγκεκριμένη μορφή κατάδυσης και εκδηλώσεις με καταδυτικές δραστηριότητες, που απευθύνονται στα άτομα με σωματική αναπηρία, που υπό προϋποθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο της αυτόνομης κατάδυσης.
Η δημιουργία του τμήματος πραγματοποιήθηκε με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό και υψηλές απαιτήσεις, όπως μας λέει ο κ. Μαράς, υπογραμμίζοντας ότι ήδη "χαρτί" έχουν πάρει δέκα άτομα, ενώ άλλα τόσα βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησής του.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου