Αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου από λάτρεις του αρχαιοελληνικού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο.
Η εκδήλωση θα γίνει για τον εορτασμό της ιστορικής ελληνο-περσικής αναμέτρησης το 490 π.Χ., στην παραλία του Σχοινιά, η οποία κατά τους διοργανωτές συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με τη γνήσια τοποθεσία της μάχης.
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και θα περιλαμβάνουν επίσης αφιερώματα στον χορό, τη λογοτεχνία, τις ...
τέχνες και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης.
Το κύριο όμως χαρακτηριστικό θα είναι η αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα, με τη συμμετοχή περίπου 200 ερασιτεχνών της πειραματικής αρχαιολογίας, οι οποίοι θα φορούν πιστά αντίγραφα πολεμικών στολών της αρχαιότητας, που η αξία τους θα κυμαίνεται από 5 ως 10 χιλιάδες ευρώ! Τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν πάντως, θα διαφέρουν από τα γνήσια, αφού προέχει η ασφάλεια των συμμετεχόντων έστω και σε βάρος της ακρίβειας του εγχειρήματος.
Όπως δήλωσε στο AFP ο διοργανωτής της εκδήλωσης, Καναδός Κρίσταν Κάμερον, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν οι σχετικές προετοιμασίες. Πέρα από τη μάχη οι "σύγχρονοι στρατιώτες" σκοπεύουν να αναπαραστήσουν και τη λειτουργία ενός αρχαίου στρατοπέδου, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει ακόμα αγώνας τοξοβολίας και δρόμου.
Οι διοργανωτές έχουν επίσης ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού την άδεια να αναπαραστήσουν και την πορεία της νίκης, από την Αρχαία Αγορά στην Ακρόπολη, αλλά δεν τους έχει δοθεί καμία απάντηση - ούτε καν αρνητική!
"Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα βιώνει δύσκολες στιγμές, αλλά έχουμε μείνει άφωνοι από την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για την εκδήλωση", λέει χαρακτηριστικά ο Κάμερον στο AFP και δεν παραλείπει να διαχωρίσει την θέση του τοπικού Δήμου που βοηθά την πρωτοβουλία με υλικοτεχνική υποστήριξη.
"Θα ήθελα πολύ να μιλήσω με τον υπουργό Πολιτισμού για δέκα λεπτά και να του ζητήσω να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να μας βοηθήσει, ενισχύοντας έτσι τόσο τον ελληνικό πολιτισμό και τον τουρισμό", προσθετει.
Άντε να του εξηγήσεις τώρα ότι ο Υπουργός Πολιτισμού ασχολείται με τον... Ψωμιάδη και τον Μπέο για την "κάθαρση" του ελληνικού ποδοσαφαίρου, οπότε πού χρόνος για την μάχη του Μαραθώνα!
Οι μύθοι (;) γύρω από τη Μάχη του Μαραθώνα!
To λογότυπο της Google σε μία αρχαιοελληνική εκδοχή του, επέλεξε η εταιρεία την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010, ως φόρο τιμής για τον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο και τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα.
Το μελανόμορφο αγγείο που βλέπετε, είχε το όνομα της μηχανής αναζήτησης σε γραμμένο με αρχαιοπρεπείς χαρακτήρες, ενώ ένα γράμμα έχει αντικατασταθεί με την εικόνα ενός δρομέα που κρατά στο χέρι ένα μήνυμα -είναι προφανώς ο Φειδιππίδης που μεταφέρει στους Αθηναίους το μήνυμα της νίκης επί των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.
Η Μάχη του Μαραθώνα, αποτελεί ίσως την μάχη που συνοδεύεται από τους περισσότερους μύθους (;) σχετικά με την νίκη των Αθηναίων. Πολλοί από αυτούς τους έχουν καταρριφθεί, άλλοι όμως παραμένουν μέχρι και σήμερα στο σκοτάδι!
Η εμφάνιση του Ηρακλή να ανοίγει με το ρόπαλο του τις σειρές των Περσών, αλλά και η αναφορά του Πλούταρχου ότι πολλοί Αθηναίοι είδαν να ανοίγει η γη μπροστά τους και να ξεπροβάλει από μέσα ο Θησέας για να κυνηγήσει τους εχθρούς, είναι μόνο δύο από τις "μυστηριώδεις" στιγμές της Μάχης!
Στον Παυσανία συναντάμε επίσης την περιγραφή που λέει ότι πολλοί Αθηναίοι πολεμιστές, έβλεπαν κατά τη διάρκεια της μάχης να πολεμούν μαζί τους "άγνωστοι άνθρωποι"! Ο πιο γνωστός ιστορικά από αυτούς, ο χωρικός που θέριζε με το άροτρό του τους Πέρσες και ονομάστηκε Εχετλαίος -έτσι λεγόταν η λαβή του αρότρου.
Μύθος ή αλήθεια, σημασία έχει ότι η Μάχη του Μαραθώνα είχε βάλει τέλος στην απόπειρα της Περσικής αυτοκρατορίας να υποτάξει τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας- και η παρουσία χιλιάδων ανθρώπων από όλον τον κόσμο στον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τους αρχαίους ήρωες προγόνους μας, 2.500 χρόνια μετά!
3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου