Απεβίωσε, σε ηλικία 89 ετών, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.
Γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1953 και το 1955 εξελέγη υφηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1962-1963 δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας ως επισκέπτης καθηγητής και το 1968 εξελέγη παμψηφεί έκτακτος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου.
Παράλληλα, εργάστηκε ως δικηγόρος και υπερασπίστηκε φοιτητές, εργάτες και ...
άλλους πολιτικά διωκόμενους, ιδιαίτερα την περίοδο του “ανένδοτου”.
Το 1969 συνελήφθη από τη Χούντα, εξαιτίας όσων έλεγε στις παραδόσεις. Πέρασε πέντε μήνες στην απομόνωση, βασανίστηκε και το 1970 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών. Συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση από τη φυλακή, γράφοντας κείμενα που δημοσιεύτηκαν και από μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό.
Το 1972 αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας, διέφυγε στη Γερμανία και ξεκίνησε να διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το οποίο τον είχε εκλέξει τακτικό καθηγητή του Ποινικού Δικαίου και της Φιλοσοφίας του Δικαίου όταν ήταν ακόμη στη φυλακή. Συνέχισε την αντίσταση στη χούντα.
Με την πτώση της δικτατορίας επέστρεψε στην Αθήνα και μετείχε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως υπουργός Δημοσίων Έργων. Παράλληλα, άρχισε και πάλι να διδάσκει στη Νομική.
“Κύριοι, και τώρα συνεχίζουμε από εκεί που μας σταμάτησαν”, ήταν τα πρώτα λόγια του προς τους φοιτητές.
Το Σεπτέμβριο του 1976, συμμετείχε στην ίδρυση της ”Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας”, η οποία το 1978, με εισήγησή του, συσπειρώθηκε με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.
Το 1980, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1981 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1982.
Εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.
Στις 13 Μαρτίου 1989, απείχε από την ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας που είχε υποβάλει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ. Επανεντάχθηε στο κόμμα λίγους μήνες αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου 1989.
Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης (1982-84, 1984-85, 1985-86), Υγείας (1987) και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (1995).
Δημοσία δαπάνη η κηδεία του
Το υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε τα συλληπητήρια του προς την οικογένεια του Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη και ανακοίνωσε πως η κηδεία τους θα γίνει Δημοσία Δαπάνη και με τιμές υπουργού Εν Ενεργεία.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου