Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Γιατί το ΠΑΣΟΚ θέλει να χτιστούν τα νησιά;

Business μέχρι την τελευταία μέρα κάνει το ΠΑΣΟΚ
Business μέχρι την τελευταία μέρα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη, ο οποίος φρόντισε να εμφιλοχωρήσουν στο νομοσχέδιο για τα ταξί μερικές «πανέμορφες» χαριστικές ρυθμίσεις. Με αυτές αρχίζει το χτίσιμο των νησιών (ο συντελεστής δόμησης ανεβαίνει 500%!), ενώ και οι μεγαλοξενοδόχοι κερδίζουν και με τις δύο ρυθμίσεις.
Το επίμαχο άρθρο είναι το 148. Με την μία ρύθμιση ο Γ. Νικητιάδης επιτρέπει την δόμηση του 1% της επιφάνειας νησιών μεγέθους 70 – 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων για την ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων (σήμερα επιτρέπεται η δόμηση στο 0,15% έως 0,2% της επιφάνειας νησιών από ...
90 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πάνω). Να μερικά από τα νησιά που μπαίνουν στη ρύθμιση: Σίφνος (73 τ. χλμ), Μύκονος (85 τ. χλμ), Σαντορίνη (75 τ. χλμ.), Σύρος (84 τ. χλμ), Αίγινα,(85 τ. χλμ) κ.α.
Με την δεύτερη ρύθμιση αυξάνεται η παραθεριστική κατοικία στο 75% της δομούμενης επιφάνειας σε περίπτωση που ο υποδοχέας διαθέτει γήπεδο γκολφ, ενώ ανατρέπεται η ενιαία δομή ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, καθώς δίνεται η δυνατότητα οι ειδικές τουριστικές υποδομές, τις οποίες οφείλει να περιλαμβάνει, να μην ορίζονται εντός της έκτασης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, αλλά ακόμα και σε απόσταση από αυτό. Πρακτικά σημαίνει ότι ο ξενοδόχος που πήρε αυξημένο συντελεστή δόμησης για να βάλει όλες τις υποδομές του σε ένα οικόπεδο, θα μπορεί τώρα να τις διασπείρει (αλλού το ξενοδοχείο, αλλού το spa κ.λπ.), χωρίς να χάνει τον αυξημένο συντελεστή δόμησης.
Και με τις δύο ρυθμίσεις Νικητιάδη ευνοούνται τα μεγάλα ξενοδοχεία και η οικοδόμηση των τουριστικών περιοχών, ενώ ουσιαστικά καταργείται το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. Υπολογίζεται ότι για ένα νησί 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων η διατιθέμενη έκταση για ένα οργανωμένο υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων θα φτάσει τα 900 στρ., όταν με το χωροταξικό σχέδιο θα ήταν 180 στρ.
antinews 

Δεν υπάρχουν σχόλια: