Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τεχνητά νησιά στο Αιγαίο σχεδιάζει η Τουρκία

Τεχνητά νησιά στο Αιγαίο ή στον Μαρμαρά σχεδιάζει να κατασκευάσει από τον ερχόμενο χρόνο η Τουρκία, η οποία μπαίνει μπροστά, με διαφορά, στην κούρσα των εξοπλισμών με το «χτίσιμο» αεροπλανοφόρου μήκους 140 μέτρων! Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ακούγονται ψίθυροι για κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, αφού αυτό ζητεί έκθεση της Κομισιόν!

Εκπλήσσει με τα σχέδιά της η γειτονική χώρα, σχέδια που γίνονται γνωστά μέσω των εφημερίδων «Χουριέτ» και «Σαμπάχ». Το γιγάντιο τεχνητό νησί (παρόμοιο με το Νησί Φοίνικας που...
βρίσκεται στις ακτές της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε σχήμα ημισελήνου και αστεριού και είναι εμπνευσμένο από την εθνική σημαία της Τουρκίας, αναμένεται δε να κοστίσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το νησί σχεδίαζε επί τρία χρόνια ο αρχιτέκτονας Μ. Hepguler, ο οποίος δηλώνει ότι μπορεί να κατασκευαστεί σε σαράντα πέντε μήνες προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες από 1.000 κατοικίες, ξενοδοχεία, κέντρα αναψυχής και ένα ελικοδρόμιο. Για την κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν υλικά από την εκχωμάτωση της «Σήραγγας Κωνσταντινούπολη».

Εάν τελικά εγκριθεί από την τουρκική κυβέρνηση (έχει ήδη υποβληθεί λεπτομερές σχέδιο στο υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας), το νησί θα κατασκευαστεί κατά μήκος της ακτής της επαρχίας της Σμύρνης ή στη θάλασσα του Μαρμαρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ», την ανακοίνωση σχετικά με το τεχνητό νησί αναμένεται να κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν το 2013.

Και μετά το τεχνητό νησί έρχεται το δημοσίευμα της «Σαμπάχ» που αναφέρεται σε κατασκευή αεροπλανοφόρου από την Τουρκία, το κόστος του οποίου φτάνει το ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως το θέμα θα τεθεί στη χειμεριννή συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στην οποία θα συζητηθεί το δεκαετές σχέδιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το αεροπλανοφόρο θα έχει μήκος 140 μέτρα και εκτόπισμα 24.000 τόνους. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως αρχικά το πλοίο θα έχει δυνατότητα μεταφοράς οκτώ ελικοπτέρων, εκατό οχημάτων και χιλίων ατόμων. Παράλληλα το πλοίο θα έχει περιορισμένες δυνατότητες απογείωσης και προσγείωσης αεροσκαφών. Το αεροπλανοφόρο θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και πολεμικών αεροσκαφών, και θα μπορεί να πλέει στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση της στρατιωτικής θητείας. Η πρόταση υπάρχει σε επίσημο κείμενο της Κομισιόν και αυτό προκαλεί πλέον σενάρια για το πού το πάνε οι Ευρωπαίοι, αφού το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια «απλή ανοησία» ενός Ευρωπαίου γραφειοκράτη δεν πείθει πλέον.

«Η θητεία ήταν και θα παραμείνει υποχρεωτική» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος αντιδρώντας στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία μία ημέρα μετά το Eurogroup πρότεινε για περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών την κατάργησή της. Η Κομισιόν «ονειρεύεται» επαγγελματίες στρατιώτες με μισθούς πείνας...


Θ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: