Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΩΜΙΑΚΗΣ

Η μεγάλη αντίδραση των Κωμιακιτών, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, στο εξώδικο-έξωση που απέστειλε η εκκλησία προς τα ΔΣ των συλλόγων του Πνευμ. Κέντρου και Γυναικών, είχε σαν αποτέλεσμα την προσωρινή υπαναχώρηση της εκκλησίας από την διεκδίκηση της ιδιοκτησίας και της χρήσης της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου, με δήλωση του μητροπολίτη Παροναξίας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η οποία σε καμία περίπτωση δεν δίνει οριστική λύση.
  Πάγια θέση μας είναι ότι το Πνευμ. Κέντρο ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε όλους τους Κωμιακίτες, των οποίων είναι και...
δημιούργημα. Τη διαχείριση και την ευθύνη για τη λειτουργία και την περιουσία του, έχει αποκλειστικά το εκάστοτε ΔΣ, το οποίο απολογείται στα μέλη του και όλους τους Κωμιακίτες.
  Η δήλωση του μητροπολίτη ότι όλα είναι υποκινούμενα από μια ομάδα ατόμων, που είναι εχθροί της εκκλησίας, κρίνεται τουλάχιστον προσβλητική για τους απανταχού Κωμιακίτες που κινητοποιήθηκαν άμεσα και αυθόρμητα, λειτουργεί διχαστικά με το διαχωρισμό των κατοίκων σε πιστούς και μη πιστούς,   εκκλησιαζόμενους και μη, και ρατσιστική την επιλογή, σε ποιους θα δίνει ή θα αποσύρει την ευλογία του.
  Το πνευματικό Κέντρο Κωμιακής  είναι ο μόνος πολιτιστικός χώρος στο χωριό και είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξάρτητα από πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. 

Κωμιακή
28/2/2013

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με ολα αυτα με κανατε να σιχαθω το χωριο σας. κολλημενοι κομμουνιστες ειστε τιποτε αλλο. και δυστυχως κανετε κ πλυση εγκεφαλου σε οσους ηλικιωμενους εν ζωη εχει το χωριο. ειστε πορωμενοι αθεοι και πολεμιοι της εκκλησιας. εχετε κανει τοσο χαμο για να βρισκετε διαρκως μια αφορμη για πολεμο. μας ζαλισατε με το πνευμαρικο σας κεντρο. ολα τα πνευματικα κεντρα των αλλων χωριων συνεργαζονται μια χαρα με την εκκλησια κ ολως τυχαιως το κομμουνιστοχωρι εχει προβληματα! μονο κακο προκαλειτε στη χωρα οπου κιαν βρισκεστε ειτε αριστεροι ειτε δεξιοι. μας εχετε στη μεση κ μας τραβατε απο τα δυο ακρα! σωνει πια!!

Ανώνυμος είπε...

Είσαι μακριά νυχτωμένος

ΗΛΙΟΦΟΡΟΣ είπε...

Μια χαρά σας τα λέει και καθόλου νυχτωμένος δεν είναι... Εσείς έχετε βάλλει την κόκκινη πιπίλα στο στόμα και κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου!! Ο κόσμος σας πήρε χαμπάρι, ρεεε...

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν έρεις ούτε πού βρίσκεται η Κωμιακή.
Να κοιτάξετε τις ...πομπές σας εσείς απο κεί κάτω οι καλοβολεμένοι που σας πήρε ο ύπνος και αφήσατε και χάθηκε το νοσοκομείο που έγινε με τους αγώνες όλων των ναξιωτών.
Τι θέλατε δηλαδη, να αφήσουμε τον δεσπότη να κλείσει την μοναδική αίθουσα πολιτισμού που υπάρχει στο χωριό μας, που την έχτισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους οι γονείς και οι παππούδες μας; Ε δεν μασάμε από τέτοια εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Τα αίτια της σημερινής ρήξης είναι βαθύτερα και υπάρχει σοβαρό προηγούμενο οικονομικής διαφοράς οικογένειας Κωμιακιτών με την Μητρόπολη που δεν έχει λυθεί ακόμα. Επειδή ο Μητροπολίτης είναι αγαθός λειτουργός του Θεού έχει επιλέξει και εκεί το δρόμο της συναίνεσης και της συγχώρησης και όχι τις δικαστικές αίθουσες. Και μην νομίσετε ότι η διαφορά προέρχεται από εκμετάλλευση εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ μούτρο 07:17:00 μμ δεν φτάνει το ότι είσαι βλαμένος είσαι και βαθειά μα πολύ βαθειά νυχτωμένος. ποια οικονομική διαφορά με οικογένεια της Κωμιακής υπάρχει βρε γλειώδη σηκοφάντη ; ρώτησες την μητρόπολη σου ;τι ξεστομίζεις βλάκα ότι σου κατεβαίνει; Τι σχέση έχει με το πνευματικό κέντρο ; Ξέμπλεξε επιτέλους τισ βούρτσες από τις ούτσες !!!!

Ανώνυμος είπε...

Ολοι αυτοι που κατηγορουν την Κωμιακη , το κανουν επειδη δεν τους αξιωσε ο Θεος να ειναι Κωμιακιτες. Τι να κανουμε , δεν μπορουμε να ειμαστε ολοι ιδιοι και ισοι !!!

Ανώνυμος είπε...

Το ότι έχασες την ψυχραιμία σου 8:18 τα λέει όλα. Μήπως θέλεις λεπτομέρειες;

Ανώνυμος είπε...

9:56 είσαι ανώνυμος και δικαιούσαι να λές ότι σου κατεβάζει το ψεκασμένο σου μυαλό !!!!

Ανώνυμος είπε...

Γύρνα στο naxos-news για κάποιες λεπτομέρειες και τα ξαναλέμε βούδι (έτσι για αρχή).

Ανώνυμος είπε...

κατάλαβα όργανο της μαύρου κανονικό είσαι ,μαζί και αξιολύπητος !!

Ανώνυμος είπε...

εσύ που γράφεις για κάποιο λογαριασμό είσαι απληροφόρητος. Ο λογαριασμός αποδείχτηκε ότι ήταν ασφαλής και ανέγγιχτος εκεί που τον άνοιξε η δωρήτρια. Από τη μέρα που τον έβαλε στο χέρι ο ρασοφόρς υπόδικος δεν ξέρουμε τι έχει γίνει και κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει.

Ανώνυμος είπε...

09:35 τολμας καταρχην να βαζεις στο στομα σου το θεο;; οπου σε βολευει τον επικαλεισαι;;
επειτα, προσωπικα οχι απλα Τον ευχαριστω που δεν ειμαι κωμιακιτης αλλα και που βρισκεται το χωριο σας στο μακρινοτερο σημειο!!!!!! να μη σας βλεπουμε.να μη σας ακουμε. γιατι κανετε μεγαλο κακο

αντε πια ρε γαμωτο!!! ενας ανθρωπος υπευθυνος τηςμητροπολης δεν μπορει να τα διαβασει αυτα νατα μεταφερει στο δεσποτη κ να του πει να μη ξανασχοληθει με δ'αυτους;;;; δεν αξιζει τον κοπο! μας ζαλισαν πια και δεν εχουν με τι αλλο να ασχοληθουν ας το παραδωσουν αυτο το κεντρο να ξεσπανε τουλαχιστον εκει να μην μας πρηζουν!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ξαναπέστετο! Παλιο κουμούνια είναι! Πως γίνεται σε όλη την Ελλάδα όλα τα πνευματικά κέντρα να λειτουργούν κανονικά και όλως τυχαίως μόνο στη Κωμιακή να γίνονται όλα αυτά... Όσο για το οτι δεν ειμαστε Κωμιακίτες... Ενα θα σας πω εσας εκει πάνω στο βρωμοχώρι της εξορίας που βρίσκεστε... Ευχαριστώ πραγματικά το Θεό που με αξίωσε να γεννηθώ σε πεδινό χωριό του νησιού και όχι στην σαπίλα της Κωμιακή! Άλλωστε δεν φτέτε κατά κύριο λόγο εσείς... Αλλά οι πρόγονοι σας! Βέβαια να μη μιλήσω για τον πρώην βουλευτή σας και πρώην υφυπουργό... Να μη σας θυμήσω τις αγαθοεργείες που είχαν γίνει επί των ημερών του... Να μην σας θυμήσω καλύτερα τα λόγια του... Τα οποία αποδεικνύουν πως είναι εχθρός της εκκλησίας και των κληρικών της-δεσπότη. Να μην σας θυμήσω καλύτερα με ποια πρόσωπα "νταραβεριζότανε" τότε στα πολιτικά... Αλλά τι κάθομαι και λέω; Εσείς τον ψηφίσατε... ΊΔΙΟΙ ΕΙΣΤΕ! Είστε για λύπηση "κύριοι" και "κυρίες".

Ανώνυμος είπε...

μπρρρρρ

Ανώνυμος είπε...

Μα ια πείτε μου βρε κοπέλια απ' το Λιβάδι καένα πολιτικό ναξιώτη ή άλλο παλικάρι, αγωνιστή ή επιστήμονα πού βγάλανε τα χωριά σας τα παλιά τα χρόνια, ιατί τώρα παντού υπάρχουνε με τη σέσουλα.
Εω ο σαρτανάς, ο άθεος, ο Βαραβάς, μα την Αγία Σαρακοστή πού' ρχεται, δεν ηξέρω καένα. Ξέρω τον Γλέζο, τον Μανδηλαρά, τον Μήτσο Λεβογιάννη, τον στρατηγό Βαρδάνη, τον μαθηματικό Μπαρδάνη,τους Πρωτοπαπαδάκηδες και τους ναξώτες πολιτικούς μετά τη δικτατορία. όλοι ντωνε βρε ήτανε από 'πα πάνω. Ετσά δεν είναι βρε κοπέλια.
Ώχου βοή που μού' ρθενε και είντα θα ενώ τώρα που δε θα με ευλογεί ο Άγιος Παροναξίας, ώχου μάνα μου και ιάντα με έννησες.

Ανώνυμος είπε...

διαβαζω τα οσα γινονται σε ενα χωριο της ναξου ΜΑΣ και πραγματικα λυπαμαι παρα πολυ. ειναι ασχημο να ερχεται σε τοση κοντρα ενα χωριο με την εκκλησια μας. θελω ομως να θεσω ενα ερωτημα κιαν γινεται να παρω απαντηση απο καποιον που γνωριζει πραγματικα την κατασταση και δεν ειναι φανατισμενος. αν οπως υπερασπιζεστε,ισως δικαιως, το πνευματικο κεντρο χτιστηκε απο τα χερια των ανθρωπων με κοπο κ ιδρωτα η εκκλησια γιατι θεωρει οτι της ανηκει προβαλλοντας μαλιστα και επισημα εγγραφα που το επιβεβαιωνουν; κατι απο τα δυο λογικα ειναι ψεμα. εκτος κιαν πραγματι χτιστηκε παλια απο κατοικους οι οποιοι αργοτετα το δωρησαν στην εκκλησια. δεν ξερω δεν εχω ιδεα κανω υποθεσεις και ερωτησεις. απλα στεναχωρηθηκα με ολα αυτα που διαβασα γιατι αγαπω πολυ τη ναξο και την κωμιακη(κιας μην εχω καταγωγη) αλλα παραλληλα ειμαι και ανθρωπος της εκκλησιας και διατηρω καλες επαφες με πολλους ιερεις που λογω της μικρης και κλειστης κοινωνιας μας εχω και εικονα γιαυτους καιδεν μου εχουν δωσει δικαιωματα για σχολιασμο και κατακριση. τουλαχιστον οι περισσοτεροι...
κατεβαστε τα μαχαιρια(οπως γραφει και το αρθρο και δε μου αρεσει καθολου) και προσπαθηστε να μιλησετε σε κλιμα ειρηνης και αγαπης.

φιλικα...

μια ναξιωτισσα...

Ανώνυμος είπε...

Ρωτήστε κυρία αυτούς τους ΝΑΞΙΩΤΕΣ ΠΑΠΆΔΕς που αναφέρετε και θα σας πουν την αλήθεια. Ο παπα Γιώργης Προμονας που πρωταγωνίστησε στο χτίσσμό της υπάρχει και είναι στο Φιλώτι.
Προς Θεού όμως μην απευθυνθείτε στον υπόδικο ρασοφόρο που έσπειρε στο λίγο ευτυχώς διάστημα που έμεινε στην Κωμιακή θύελλες.
Στο ερώτημά σας: σε ποιο ανήκει η αίθουσα, αφού ξέρετε από internet μπείτε στα Κωμιακίτικα blog (Κορωνιδα, Κωμιακή και Απολλωνας)και διαβάστε τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Κορωνίς Νάξου" τότε που ξεκίνησε να χτίζεται αυτή η αίθουσα και θα βρείτε εκεί όλες τις απαντήσεις που ζητάτε.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή την αίθουσα την έχτισαν ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΩΜΙΑΚΙΤΕΣ, μαζί με τον παπά Γεώργιο Προμπονά, γνωστό και για το άγριο κυνηγητό που έχει φάει απ' τους Δεσποτάδες μας.
Τίτλοι ιδιοκτησίας του οικοπέδου μέσα στο οποίο χτίστηκε η αίθουσα δεν υπάρχουν, πολύ παλιά (πριν το 1920) λένε ότι εκεί υπήρχαν κάποια χτίσματα, άλλοι τα λέγανε στάβλους, άλλοι κελάρια, άλλοι κελιά,βουλίδια γενικά. Κάποια απ' αυτά τα βουλίδια τα μπαζώσανε γύρω στο 1950 και μεγαλώσανε την αυλή της εκκλησίας. Κι αυτή η αίθουσα έγινε αρχικά γιατί, μετά την κατασκευή του πύργου του ρολογιού (1960), τα θεμέλια της εκκλησίας του Άη Αρτέμη είχαν υπονομευτεί και κινδύνευε να βουλήσει.
Με το χτίσμιμο της αίθουσας μεγάλωσε κι άλλο η αυλή της εκκλησίας, γιατί η ταράτσα της είναι πλέον συνέχεια της αυλής. Αυτή είναι η αλήθεια.
Και κάτι ακόμη: Από το 1981 που τέλειωσε η αίθουσα, λειτουργεί ζχωρίς σταματημό και αλλαγές όπως ακριβώς μέχρι σήμερα. ΠΟΤΕ η εκκλησία δεν έθεσε οποιοδήποτε ζήτημα, ποτέ δεν ανακατεύτηκε με την αίθουσα, αντίθετα κάποιοι παπάδες έκαναν εκεί εκδηλώσεις. Δυο δεσποτάδες πέρασαν απ' τη μητρόπολη από τότε, ο Επιφάνειος και ο Αμβρόσιος. ΠΟΤΕ δεν ασχολήθηκαν, ΠΟΤΕ δεν την ζήτησαν από κανένα. Τώρα ο τρίτος Δεσπότης τη διεκδικεί και μάλιστα με τρόπο πολύ άσχημο. Η τελευτάια του πράξη να "αποσύρει την ευλογία του απ' το Πνευμαιτκό Κέντρο" είναι πράξη εκδικητική και ο Χριστός είπε: ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ και ΟΣΤΙΣ ΣΕ ΡΑΠΗΣΕΙ ΕΠΙ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑΝ ΣΙΑΓΟΝΑ ΣΤΡΕΨΟΝ ΑΥΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΝ

Ανώνυμος είπε...

8:55 μμμμ.... αποχωρω....
μου εδωσες την απαντηση που αν και ψιλιαζομουν δεν ηθελα να ακουσω..
παπαγιωργης... τωρα ολα εγιναν ξεκαθαρα... να ειστε καλα και να εχετε οδηγο σας αυτον τον "αγνο" ιερεα που ακολουθει το εργο και τα λογια του Χριστου με αγαπη...

Ανώνυμος είπε...

8:23 που μιλας και ωραια τα αξωτικα θες διλαδη να μας πεις οτι ολοι αυτοι ηταν σπουδαιοι ανθρωποι;;; και βαζης μεσα και τη λερα το λεβογιαννη;;;; τι αλλο θα ακουσουμε απο σας!!! τοτες κιεγω χαιρομαι και θα επρεπε να δοξαζουμε τη μεγαλη μορφη το μητσοτακη και τον καραμανλη. και φυσικα τωρα τον βρουτση τον υπουργο εργασιας!!!

Ανώνυμος είπε...

Κωμιακή και Απόλλωνας. Η περιοχή της Νάξου που απασχολεί με τις έριδες της όλη τη Νάξο. Με το λιμάνι προκλήθηκε σεισμός. Με τον βιολογικό προκλήθηκε τσουνάμι, Με το Πνευματικό Κέντρο τα φαινόμενα εξάγονται πέραν των ορίων της περιοχής. Το μισό χωριό σε πλήρη ρήξη με την Εκκλησία. Το Τοπικό Συμβούλιο (ή όπως λέγεται τώρα) στα μαχαίρια μεταξύ τους και σε πόλεμο με το Δήμο. Το ΚΚΕ πρώτο κόμμα στη Κωμιακή. Χρόόόόόόνια τώρα. Η μόνη ζωντανή ΚΟΒ της Νάξου αυτή της Κωμιακής με ψηφίσματα και αναφορές επί παντός επιστητού. Η "δουλειά" που γίνεται στο χωριό από τους οργανωμένους-ορκισμένους ΚΚέδες είναι η αντίστοιχη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στα παιδάκια με τα μαθήματα ιστορίας. Οι ΚΚέδες στη περιοχή έχουν στραγγαλίσει κάθε πρόοδο. Βρίσκονται απέναντι και πολεμούν κάθε πρωτοβουλία για νοικοκύρεμα με την δικαιολογία ότι το κράτος έχει αυτή την ευθύνη και από την άλλη έχουν αναλάβει μόνοι τους και "συμπληρώνουν" την έλλειψη της πολιτείας στην "επιμόρφωση" των χωριανών στο προϊόν τους που όχι μόνο έχει λήξει αλλά βρωμάει κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

Υστερόγραφο: Αν σας οδηγούν τα βήματα σας προς στον Σύλλογο Κορωνίδας στο Γαλάτσι παρακολουθείστε μια Γενική Συνέλευση και θα καταλάβετε.

Ανώνυμος είπε...

αν ο παπαγιωργης θελει να κανει εργα στην κωμικακη(καλο κουμμουνι κιαυτος) να παει να μπαστακωθει εκει να απαλλαγουμε τουλαχιστον εμεις απο την παρουσια του που σε κανεναν στο φιλωτι δεν ειναι ευχαριστη απλα δεν μπορει κ κανεις να μιλησει γιατι ολοι τον φοβουνται. ακουσατε;;; φοβομαστε εναν παπα που κανει ο.τι γουσταρει και το εχει δει τσε γκεβαρα!! ειναι ο μονος στην κυριολεξια παπας που δεν εχει οχι καλες ουτε καν τυπικες σχεσεις με κανεναν παπα στη ναξο. καλα.. δε μιλαω για τη μητροπολη. εχει κακια μεσα του και ξεσηκωνει διαρκως τον κοσμο εναντιον και του μητροπολιτη και του παπαγιαννη που ειναι και συγχωριανοι του!! ντροπη και αισχος!!!

Ανώνυμος είπε...

11:12 na giasei to stoma sou!!!!!!

tosa minimata exoun grafei se ola ta themata peri komiakis kai ekklisias kai den pairnete xampari tipota. katalavete to! eiste ligoi kai kanete kako! an auto sas euxaristei ti na po...upomoni gia mas tou pollous....

Ανώνυμος είπε...

όλοι οι οχετοί της Νάξου ανοίξανε για να πνίξουνε την Κωμιακή, πολύ ζήλια και φθόνος αδέλφια

Ανώνυμος είπε...

Επναλαμβανω την χθεσινη μου αναρτηση....πολλοι απο εσας , αλλα και αλλοι πολλοι ακομη θα θελαν να ειναι Κωμιακιτες.
Αν μη τι αλλο το χωριο μας εχει βγαλει πολλους επιφανεις ανθρωπους που εχουν προσφερει και που προσφερουν ακομη στο κοινωνικο συνολο.
Αντε γεια σας και μην στεναχωριεστε , ποτε δεν ειναι αργα για να μας αντιγραψετε.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι όσοι ασχολείστε με την Κωμιακή θα πρεπει να της βγάλετε το καπέλο. Γιατί απόδειξε για άλλη μια φορά ότι χωρίς αγώνα δεν κερδίζεται τίποτα. Τώρα αν κάποιοι δεν θέλουν να δουν την αλήθεια ή βλέπουν την μισή αλήθεια πρόβλημα τους. Η Κωμιακή είναι πολλή ψηλά , στο ψηλότερο σημείο της Νάξου και οι Κωμιακίτες θέλουν και την κρατούν εκεί ψηλά. Ακόμα οι Κωμιακίτες συμμερίζονται τυχόν προβλήματα που υπάρχουν στο νησί και συμμετέχουν ενεργά για την λύση τους. Κοιτάξετε λοιπόν όσοι δεν έχετε σχέση με το χωριό μας τα δικά σας προβλήματα και αφήστε μας μόνους μας να λύσουμε τα δικά μας. Δεν υποχρεώσαμε κανένα να ασχοληθεί μαζί μας. Και κάτι άλλο η γενική συνέλευση που έγινε το ΚΚΕ αποτελούσε μειοψηφία στο σύνολο των παρόντων μελών.

Ανώνυμος είπε...

και όχι μόνο αυτά, έχουμε τον αρχαιότερο ναξιώτικο σύλλογο στην Αθήνα και την αρχαιότερη ναξιώτικη εφημερίδα και τριά βιβλία με την ιστορία του χωριού μας. Σας αρκούν αυτά ή θέτε κι άλλα!!!

ΗΛΙΟΦΟΡΟΣ είπε...

Καλά σας λέει ο 02:51! Αφού οι άνθρωποι γουστάρουν να είναι η "Βόρειος Κορέα" του νησιού, αφήστε τους να ζουν στον κόσμο τους, να έχουνε για ήρωα τον πρασινοφρουρό Λεβογιάννη, τον προδότη Πρωτοπαπαδάκη και τον σοβιετοπράκτορα Μανδηλαρά!! Έτσι κι αλλιώς γραφικοί είναι όπως όλοι οι κομμουνιστές...

Ανώνυμος είπε...

αφου θελετε να ειστε εκει κ να μην ασχολουμαστε μαζι σας καντε τις δουλειες αθορυβα και μη μας ζαλιζετε με τα προβληματα του ιστορικου χωριου σας! κοινοποειτε καθε αποφαση και συμπαρασταση σε αγωνες που οπως λετε αφορουν μονο τους κωμιακιτες;;; στα μπλοκ σας τοτε και στα μπλοκ ολης της ναξου. αλλιως θα ακουτε και τις γνωμες των αλλων κυριοι!

Ανώνυμος είπε...

*και ο χ ι στα μπλοκ ολης της ναξου

Ανώνυμος είπε...

τώρα μάλιστα καταλάβαμε έχουμε να κάνουμε με ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ οπότε κανένας να μην τους απαντά, ο διάλογος μαζί τους είναι ζαχαρη στο ψωμί τους. Περιφρόνηση.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή για να είμαστε σωστοί πρέπει να μην έχουμε δικαιώματα και μόνο υποχρεώσεις. Πρέπει να είμαστε υπάκουοι στον κάθε τυχόντα και όλα θα ειναι τέλεια;Μια συνμβουλή από ένα Κωμιακίτη: μάθετε και εσεις όλοι να διεκδικείτε ότι σας ανήκει, κάποιοι άλλοι αγωνιστήκανε για να τα δώσουν σε εμάς , έχουμε λοιπόν υποχρέωση σε αυτούς που μας τα έδωσαν αλλά και να τα δώσουμε και μεις στα παιδιά μας.