Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΕΦΥΓΕ Ο ΓΕΛΑΣΤΟΣ «ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ» ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΝΑΞΟΥ

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 έφυγε από αυτή τη ζωή ο πατριάρχης του Κάστρου Νάξου, Μιχαήλ Μαραγκός του Ιωάννη, σε ηλικία 105 ετών.
Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Άνω Σύρο στις 30 Μαρτίου 1909. Υιός του Ιωάννη Μαραγκού, φαρμακοποιού και ταυτόχρονα πολιτικού που διετέλεσε και Βουλευτής Κυκλάδων.
Ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειάς του κι από αυτά σήμερα βρίσκεται στην επίγεια ζωή μόνο μία αδελφή του, η Ματθίλδη.
Ο Μιχαήλ διετέλεσε επί σειρά ετών... Διευθυντής Παραρτημάτων της Εθνικής Τράπεζας και υπηρέτησε στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πελοπόννησο.
Κάθε καλοκαίρι, μέχρι και πριν από ένα χρόνο, περνούσε τις διακοπές του στο αρχοντικό του στο Κάστρο Νάξου.
Αυτό το αρχοντικό, με νοικοκύρη τον πάντα γελαστό και προσιτό σε όλους άρχοντα Μιχαήλ, είχε γίνει το στέκι των πολυάριθμων φίλων του, στο οποίο έσπευδαν σε κάθε ώρα της ημέρας αλλά προπάντων τα βραδάκια για να απολαύσουν την όμορφη συντροφιά του «Μιχαλάκη», όπως τους άρεσε να τον αποκαλούν.
Όσοι είχαν τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσουν, διαπίστωναν την αγάπη του για την Εκκλησία και για τους Λειτουργούς της, τους οποίους αγαπούσε και τους έδειχνε ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση.
Θυμάμαι πως πριν από δύο χρόνια, τότε που ήταν 103 ετών, μου έλεγε: «Νομίζω πως του χρόνου δε θα μπορέσω θα έλθω στη Νάξο, γιατί φαίνεται πως κάπως μεγάλωσα»!
Ο «Μιχαλάκης» ήταν από μικρός, μεγάλος στην καρδιά και ήξερε να αγαπά χωρίς διακρίσεις. Δεχόταν και υποδεχόταν όλους με το χαμόγελό του. Τώρα εκείνος έφυγε. Πήγε στον τόπο που επιφυλάσσει ο Κύριος στα παιδιά του κι ο Μιχαήλ Μαραγκός έμεινε «παιδί» με μια απλή και αγνή ψυχή μέχρι τα 105 χρόνια του.
Σίγουρα εμείς δε θα του λείψουμε, διότι εκεί που πήγε θα συναντήσει περισσότερους φίλους, και προπάντων το Θεό, αλλά σε μας θα λείψει ένας καλός και αναντικατάστατος φίλος!

Ας αναπαύεται αιώνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: