Ετσι, στην τελευταία «φουρνιά» ακινήτων που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ με βάση τις απαιτήσεις του Μνημονίου περιλαμβάνεται και ιστορικό μοναστήρι της Πιερίας, το Μοναστήρι Πέτρας Ολύμπου, το οποίο βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «κατοχής» από το Ελληνικό Δημόσιο.
Ολόκληρη η περιουσία της Μονής των Εισοδίων της Θεοτόκου δημεύθηκε το 1925 από το Δημόσιο προκειμένου να μετατραπεί σε σανατόριο, ενώ αργότερα λειτούργησε (μέχρι το 2004) ως ψυχιατρείο. Τώρα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και, αντί να παραχωρηθεί στην τοπική Εκκλησία, όπως ζητούν οι πιστοί της περιοχής, μεταβιβάζεται με...
την τελευταία απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πωληθεί σε ιδιώτες!
Με την απόφαση επιβεβαιώνονται κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι υποστήριζαν εδώ και χρόνια ότι η μονή δεν επιστρέφει στην Εκκλησία επειδή ενδιαφέρονται για το ακίνητο επιχειρηματικά συμφέροντα. Σημειώνεται ότι με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής βαίνει προς πώληση ολόκληρη η περιουσία της μονής, δηλαδή έκταση 21.320.000 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων, κ.λπ. Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, που υπενθυμίζουν ότι στο ιστορικό μοναστήρι είχαν βρει στέγη οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821, όπως ο Θ. Κολοκοτρώνης και άλλοι, ενώ στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα οι μοναχοί της μονής ανέλαβαν να συντονίσουν τα επαναστατικά κινήματα στην περιοχή τους και να ανυψώσουν ηθικά τον λαό, το ακίνητο βαίνει προς πώληση.
Kρατικά ακίνητα
Το σχέδιο μαζικού ξεπουλήματος κρατικών ακινήτων προχωρά, με την τελευταία απόφαση της Διυπουργικής να προβλέπει τη μεταβίβαση νέων φιλέτων στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν ήδη παραχωρηθεί περί τα 1.000 ακίνητα. Μεταξύ των νέων παραχωρήσεων περιλαμβάνονται και ορισμένα που παράγουν ήδη εισόδημα για το Δημόσιο, όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, η Μαρίνα Ζέας, τα τρία Ξενία του Ναυπλίου, το Pavillon Ξενία της Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας, σημαντικό ακίνητο που διαθέτει το Δημόσιο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (επιφάνειας 1.000 τ.μ. στον δεύτερο όροφο συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων), καθώς και δύο γεωτεμάχια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρόκειται για έκταση σε τμήμα της οποίας λειτουργούν οι Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας. Μεταβιβάζονται, επίσης, άλλα 40 ακίνητα ανά την Ελλάδα (Ρόδος, Σαντορίνη, Μεσολόγγι κ.λπ.) καθώς και ακόμη ένα ακίνητο στην Πλάκα.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ σειρά νέων ακινήτων, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε τιτλοποίηση ή εισαγωγή επενδυτικής εταιρίας ακινήτων στο Χρηματιστήριο.
Ποια «φιλέτα» δεν μεταβιβάζονται
Σε αλλαγή απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάζονται στο Ταμείο Ιδιωτικοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ) δύο σημαντικές παραλιακές εκτάσεις της Αττικής προχώρησε η κυβέρνηση. Χθες, χωρίς να εξηγηθεί επαρκώς πώς παρεισέφρησαν στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων ολόκληρες παράγραφοι, έγινε γνωστό ότι έκταση 383 στρεμμάτων στο Μαύρο Λιθάρι Σουνίου (που στεγάζει το ξενοδοχείο Cape Sounio της αλυσίδας Grecotel) και 176 στρέμματα ανάμεσα στον Αγιο Κοσμά και στα Αστέρια Γλυφάδας δεν μεταβιβάζονται τελικά στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση «έχει διορθωθεί εδώ και ημέρες», ενώ οργιάζει η φημολογία για τον τρόπο που μπήκαν, αλλά και βγήκαν, από το ΦΕΚ τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου