ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΧΑΛΙΑ η συνολική εικόνα του λιμανιού της Νάξου σε συνδυασμό με αυτή της χερσαίας ζώνης. Η τελευταία «βουλιάζει» καθημερινά στις «ρόδες» και μας εκθέτει, το δε λιμάνι που εκ των πραγμάτων είναι ανεπαρκές μάλλον δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί – αναπλαστεί στο εγγύς μέλλον… ««Όλο λόγια ακούμε. Τώρα που ‘σκάψανε’ τη λιμενολεκάνη και ‘μπαλώσανε’ κάποιες τρύπες, μην περιμένετε κάτι παραπάνω. Μας κοροϊδεύουνε». Αυτή η είναι «κοινή γνώμη» των ανθρώπων του λιμανιού που έπαψαν να ασχολούνται με το λιμάνι και την αναβάθμισή του.
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα που αφορά σε εκείνη την προ δύο ετών εξαγγελία «περί ‘ήπιας παρεμβάσεως’». Σε τί θάλασσες ταξιδεύει;
«Αυτό ήταν όλο το… έργο», μου φώναξε από μακριά καλωσορίζοντας με φίλος, συντοπίτης μας, λιμενεργάτης. «Δεν πρόκειται να γίνει τίποτ’ άλλο… Ψάξε το και θα δεις!», πρόσθεσε με νόημα..
Να ψάξω, τι; Εκείνη την σχετική απόφαση (έγκριση) του δημοτικού συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, «περί ήπιας παρεμβάσεως» που μέχρι σήμερα παραμένει μια απόφαση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα;
Επετεύχθη ο στόχος;
Να ψάξω, τι; Αν επετεύχθη ο στόχος Αζοράκου; Η σημερινή εικόνα του λιμανιού του νησιού μας μιλάει από μόνη της. Θυμίζω ότι στόχος της σχετικής μελέτης ήταν να καταστεί το λιμάνι του νησιού μας ασφαλές και λειτουργικό. Έχο(υ)με λειτουργικό λιμάνι; Μάλλον, όχι. Έχο(υ)με ασφαλές λιμάνι; Για τους μήνες του καλοκαιριού καλούτσικο είναι… Μπορούν οι αρμόδιοι να μας απαντήσουν, στο εξής ερώτημα: «Με την ένταση των ανέμων στα 8 ‘μποφόρ’ το λιμάνι μας παρέχει ασφάλεια σε πλοία και επιβάτες»;
Βαρυστομαχιάσαμε με τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αλλά και του καθηγητού Αζοράκου…
Η κατήφεια επανήλθε και πάλι στον κύκλο των ανθρώπων του λιμανιού, που δηλώνουν: «Όλο λόγια ακούμε. Τώρα που ‘σκάψανε’ τη λιμενολεκάνη και ‘μπαλώσανε’ κάποιες τρύπες, μην περιμένετε κάτι παραπάνω. Μας κοροϊδεύουνε».
Μια κάποια εκβάθυνση επιχειρήσαμε και κάναμε στην λιμενολεκάνη του λιμανιού του νησιού μας. Όπως δουλέψαμε και ολοκληρώσαμε το έργο που αφορούσε στην αποκατάσταση των μικρών ζημιών στην υφιστάμενη προβλήτα. Με την πρόταση του λέκτορα του ΕΜΠ Σαμψών Αζοράκου, η παρουσίαση της οποίας έγινε τον χειμώνα του 2012, περί αναπλάσεως – αναβαθμίσεως της εν λόγω κυρίας εισόδου του νησιού μας, τι απέγινε; Θυμίζουμε ότι όπως είχε τονίσει τότε ο κ. Αζοράκος, ο σχετικός σχεδιασμός προέβλεπε μια ήπια παρέμβαση στο λιμάνι, προϋπολογισμού €5 εκ. …
Τα έργα εξασφαλίσεως και αναβαθμίσεως της κεντρικής προβλήτας της Νάξου ήταν το θέμα της συναντήσεως που είχαν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης και τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου με τον λέκτορα του ΕΜΠ Σαμψών Αζοράκο, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί μας (πέρυσι την άνοιξη θυμίζω) γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Επρόκειτο για έργα ήπιας επέμβασης - παρεμβάσεως, που βασίζονταν στην προ δύο ετών πρόταση Αζοράκου η οποία είχε τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο (και είχε παρουσιαστεί στους φορείς του νησιού) η οποία – σύμφωνα με τον δήμαρχο Μ. Μαργαρίτη – έγινε καθολικά αποδεκτή και από την Ένωση Πλοιάρχων.
Όπως αποφασίσθηκε, κατά την διάρκεια της προαναφερθείσας συναντήσεως, ο κ. Αζοράκος θα προχωρούσε στην σύνταξη σχετικής εκθέσεως, ώστε να καταστεί δυνατόν να «τρέξει» και η διαδικασία για την σύνταξη της οριστικής μελέτης. Όπως τότε από τους αρμόδιους επισημάνθηκε «προκειμένου να μην υπάρξει καμία δυσάρεστη έκπληξη, έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι αποφάσεις του ΣτΕ, η απόφαση της Ένωσης Πλοιάρχων και φυσικά, οι ανάγκες του νησιού».
Ήταν τότε που ο (τότε) πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, Γιάννης Μαμουζέλος αναφερόμενος στην νομιμοποίηση της παραλίας, υπογράμμισε ότι «η νομιμοποίηση βρίσκεται σε αρκετά καλό στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχει σχέση με τα όσα έχουν προγραμματιστεί για το λιμάνι».
η συνέχεια στην έντυπη έκδοση της “Κ”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου