Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Απόβαση της Κινεζικής Μαφίας στον ελληνικό τουρισμό: Πώς εκβιάζουν καταστήματα και ξεναγούς

Γνωρίζετε τι σημαίνει ο όρος «msg»; Μην βιαστείτε και πείτε message. Δεν είναι αυτό που πολλοί θα φανταστείτε! Προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Μandarin Speaking Guide» και είναι εκείνοι που σήμερα κρατούν στα χέρια τους το πιο μεγάλο και δυναμικό κομμάτι της τουριστικής αγοράς στη χώρα μας.
Η ακριβής μετάφραση της φράσης είναι «οδηγός που μιλά Κινεζικά» και πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που, κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας, εδώ και λίγα χρόνια λυμαίνονται το πανάκριβο τουριστικό πακέτο της χώρας μας σε ό,τι αφορά στους... Κινέζους επισκέπτες, κρατώντας σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας δεκάδες καταστήματα και εστιατόρια σε Αθήνα, Μύκονο και Σαντορίνη, καθώς και μια σειρά ελληνικών πρακτορείων και ταξιδιωτικών γραφείων.
                                       
                Πως λειτουργεί η ιδιότυπη μαφία
Οι Κινέζοι βλέπετε, ακόμα και αυτοί που μιλούν έστω και λίγα αγγλικά, προτιμούν έναν ξεναγό που να μιλά τη γλώσσα τους, όπως θα έκανε κάθε εθνικότητα. Από την άλλη πλευρά, η κρίση που έπληξε και πλήττει ακόμα κάθε Έλληνα επιχειρηματία δεν άφησε αλώβητους και τους Κινέζους επιχειρηματίες που επένδυσαν εδώ στην Ελλάδα. Πολλοί λοιπόν από τους ανέργους στην παρακμάζουσα πλέον Chinatown βρήκαν διεξόδους εργασίας εκμεταλλευόμενη τη μαζική άφιξη Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Σε αυτούς συμπληρώθηκαν και Κινέζοι φοιτητές που ζουν στη χώρα μας και προσπαθούν να κερδίσουν τα προς το ζην από την μεγάλη πίτα του τουρισμού.
Η διέξοδος λοιπόν είναι απλή: Ξεναγός ως εξωτερικός συνεργάτης σε ταξιδιωτικά πρακτορεία.
Το κόλπο στήνεται απ’έξω και συντηρείται εδώ. Το πρακτορείο στην Κίνα πουλάει το πακέτο σε ελληνικά πρακτορεία της Σαντορίνης. Στη συνέχεια οι Κινέζοι «δήθεν ξεναγοί» πηγαίνουν στα τοπικά πρακτορεία και παραλαμβάνουν τους τουρίστες. Έπειτα από συνεννοήσεις, οι παράνομοι ξεναγοί κατευθύνουν κατά προτίμηση τα γκρουπ των επισκεπτών σε συνεταιρικά καταστήματα, επιβάλλοντας τους σε δραστηριότητες εκτός προγράμματος. Κατά συνέπεια το «έξτρα τουρ» προαπαιτεί και «έξτρα έξοδα» για τους τουρίστες, τα οποία στην γλώσσα των παράνομων επιχειρηματιών μεταφράζεται ως «έξτρα υπερκέρδος».
                                          
              Τα κέρδη των «MSG» και οι απειλές.
Τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν ως εξωτερικούς συνεργάτες τέτοιους οδηγούς σε περίπτωση που «κλείσουν» γκρουπ από Κίνα. Η συνεργασία, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι άτυπη. Οι ξεναγοί –που βέβαια δεν έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος– δεν κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η αμοιβή τους κυμαίνεται από 4 ευρώ το «κεφάλι» την ημέρα (για τέσσερα και πάνω άτομα) μέχρι 10 ευρώ το «κεφάλι» (για 2-4 άτομα). Εάν οδηγούν, χρεώνουν περισσότερα.
Το μέσο μεροκάματο ενός οδηγού φτάνει τα 90-100 ευρώ την ημέρα. Ωστόσο, είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που «βγάζουν» με πλάγιους τρόπους. Τις εκβιαστικές συνεργασίες.
Λειτουργώντας στα όρια της νομιμότητας και εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των επιχειρηματιών του τουρισμού και την κρίση στην Ελλάδα, κλείνουν συμφωνίες με συγκεκριμένα καταστήματα και εστιατόρια ανά την Ελλάδα όπου και διοχετεύουν τα γκρουπ Κινέζων τουριστών. Έναντι βέβαια αμοιβής... 10% επί των κερδών και πολλές φορές απαιτούν και δωρεάν γεύματα για τους ίδιους!
Σε πολύ δεινή θέση βρίσκονται τα καταστήματα που γεμίζουν με μεγάλη δυσκολία. Εκεί απαιτείται από τους msg και μεγαλύτερο ποσοστό του 10% επί του λογαριασμού!
Οι τζίροι μπορεί να φτάσουν και τις 60.000 ευρώ τη σεζόν και σε πολλές περιπτώσεις να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό.
                                                    
                     Μύκονος και Σαντορίνη!
Όργισμένοι οι επιχειρηματίες στα δυο πιο πολυσύχναστα νησιά του Αιγαίου. Τα ποσά που επωμίζονται οι υποτιθέμενοι «ξεναγοί», δηλώνουν οι επιχειρηματίες , δεν ακολουθούν τον υγιή οικονομικό κύκλο της ζήτησης και του κέρδους, συνεπώς δεν επιστρέφονται στην τοπική αγορά αλλά κατευθύνονται «βαθιά» στην τσέπη όσων συμμετέχουν στη Κινέζικη μαφία.
Στην Σαντορίνη ειδικά δεν έχουν λείψει και περιστατικά κατά τα οποία έχει απειληθεί η ζωή καταστηματαρχών μετά από συμπλοκές με τους Κινέζους λεγόμενους ξεναγούς. Τέτοια περιστατικά επιβεβαιώνονται και από τον Κώστα Χρηστίδη, εκτελεστικό πρόεδρος της «Πύλης Φιλίας Ελλάδας-Κίνας». Κάνει έκκληση μάλιστα τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στην Οικονομική Αστυνομία να επιδοθούν σε σαφάρι ελέγχων, προκειμένου να πατάξουν την παρανομία αλλά και τη φοροδιαφυγή.
Ωστόσο από την πλευρά του, το διοικητικό σώμα της Ένωσης Ξενοδόχων της Σαντορίνης δεν έχει επιμεληθεί επί του παρόντος το ζήτημα καθώς βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση και συνεννόηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: