Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η μαγική... προεδρική αριθμητική... (Μπορεί ούτε 170... μπορεί και μέχρι 184)!

Το νωρίτερο το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία στην οποία θα κληθεί η Βουλή να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον τηρηθούν οι συνταγματικές προθεσμίες...
Οι δύο πρώτες ψηφοφορίες που θα διενεργηθούν απαιτούν υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από 200 βουλευτές, κάτι που θεωρείται αδύνατο, ενώ μεταξύ των συνεδριάσεων πρέπει να μεσολαβήσουν 5 ημέρες. Στην Τρίτη «απόπειρα» απαιτούνται 180 βουλευτές. Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος πρέπει σε 10 ημέρες να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκλογές.
Κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης μπορούμε να...

αναφέρουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να υπερψηφιστεί στην Βουλή η όποια κυβερνητική πρόταση. Στο παρακάτω «σενάριο» λαμβάνονται υπόψιν οι επίσημες θέσεις των κομμάτων καθώς και η πρόσφατη δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη που δήλωσε ότι θα καταψηφίσει κάθε κυβερνητική πρόταση. Επίσης αποκλείονται … εξωπραγματικά ενδεχόμενα (π.χ να υπερψηφίσει την πρόταση κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ).
Για να βρεθούν οι περίφημοι 180 βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από τη παρούσα Βουλή, πρέπει να συντρέξουν οι παρακάτω λόγοι:

α) Να είναι συμπαγής η κυβερνητική πλειοψηφία που σήμερα αριθμεί 155 βουλευτές.

β) Να υπερψηφίσουν τον προτεινόμενο για το αξίωμα του Προέδρου σχεδόν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν έχουν επαρκώς ξεκαθαρίσει την θέση τους στο θέμα, ή έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ή δείχνουν σημάδια ταλάντευσης.
Συγκεκριμένα οι Π. Τατσόπουλος, Β. Καπερνάρος, Γ. Νταβρής, Χρ. Αηδόνης, Μ. Ιατρίδη, Κ. Γιοβανόπουλος, Χ. Γιαταγάνα, Γ. Κασαπίδης, Γ. Κουράκος, Β. Πολύδωρας, Μ. Μπόλαρης, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Κ. Μάρκου, Σπ. Λυκούδης, Π. Μουτσινάς, Π. Μελάς, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος. Συνολικά 19 βουλευτές.

γ) Να «σπάσουν» την γραμμή της ΔΗΜΑΡ και να υπερψηφίσουν τον προτεινόμενο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι Ν. Φούντα, Ν. Τσούκαλης και Θ. Ψύρρας, που πρόσφατα υπέγραψαν το λεγόμενο «κείμενο των 8» για εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή με παράλληλη προκήρυξη εκλογών. Ακόμη 3 βουλευτές

δ) Να επιβεβαιωθεί η φημολογία που θέλει βουλευτές των ΑΝΕΛΛ να εναντιώνονται στην επίσημη γραμμή του κόμματος και να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουν υπάρξει αναφορές στον τύπο για τους Π. Χαϊκάλη, Ε. Κουντουρά και Γ. Δημαρά. Η κυρία Κουντουρά πάντως τη Δευτέρα απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο στην παρούσα Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση προστίθενται ένας έως 4 βουλευτές.

δ) (εναλλακτικό): Να επιβεβαιωθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σύμφωνα με το οποίο 3 βουλευτές της Χρυσής Αυγής προτίθενται να αποχωρήσουν από το κόμμα τους και να παράσχουν την ψήφο τους για λόγους πολιτικής (ίσως και ποινικής;) εξιλέωσης. Προσθέστε 3 βουλευτές.

Εφόσον συντρέξουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις η κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και 184 βουλευτές. Αλλιώς …κάλπες με το «καλημέρα» του 2015!



Δεν υπάρχουν σχόλια: