Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Μέσα στο πραγματικό εργοστάσιο των Χριστουγέννων!

Εκεί που δεν υπάρχουν ξωτικά, αλλά μόνο σκληρά εργαζόμενοι εργάτες...
Όταν ήμασταν μικρά παιδιά στο μυαλό μας είχαμε ότι σε ένα μακρινό εργοστάσιο σε μια παγωμένη χώρα μικρά, χαρούμενα ξωτικά εργάζονται ακατάπαυστα για να φτιάξουν τα δώρα που μας φέρνει ο Άγιος Βασίλης.
Η αλήθεια ωστόσο απέχει πολύ από αυτό. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα «χριστουγεννιάτικο» χωριό, το Yiwu στην Κίνα, όπου βρίσκονται 600 εργοστάσια τα οποία παράγουν το 60% των χριστουγεννιάτικων στολιδιών όλου του κόσμου. Το χωριό αυτό είναι η...
μεγαλύτερη αγορά χονδρικής μικρών εμπορευμάτων στον κόσμο.
Μέσα σε αυτά δε δουλεύουν ξωτικά, αλλά εκατοντάδες εργάτες, οι οποίοι κατασκευάζουν σχεδόν οτιδήποτε αφορά τα Χριστούγεννα. Οι εργάτες είναι συνήθως μετανάστες που δουλεύουν 12 ώρες τη μέρα με μισθό 250 με 350 ευρώ.
Για παράδειγμα, ο 19χρονος Γουέι δουλεύει μαζί με τον πατέρα του στα εργοστάσια. Η δουλειά τους είναι να παίρνουν νιφάδες χιονιού από πολυστυρένιο, να τις βουτάνε σε κόλλα και ύστερα να τις βάζουν στο ειδικό μηχάνημα που τις κάνει κόκκινες. Φτιάχνουν 5.000 χιονονιφάδες τη μέρα. Στο τέλος της ημέρας είναι και οι δύο καλυμμένοι με βυσσινί σκόνη και έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 10 μάσκες, προκειμένου να μην ανασαίνουν τη σκόνη.
Ο πατέρας του Γουέι φοράει όλη τη μέρα ένα καπέλο άγιου Βασίλη, για να μην γίνουν τα μαλλιά του κόκκινα. Είναι μία δουλειά που τους κουράζει ιδιαίτερα και μάλλον δεν θα την κάνουν και τον επόμενο χρόνο.
Ωστόσο, οι ένδοξες μέρες της αγοράς μοιάζει να ανήκουν το παρελθόν. Σήμερα, το χωριό χάνει τους πελάτες του από τους ιντερνετικούς γίγαντες «Alibaba» και «Made In China». Οι αγορές αυτές δίνουν στον πελάτη τη δυνατότητα να αγοράσει περίπου ένα εκατομμύριο διαφορετικά στολίδια με το πάτημα ενός κουμπιού, τη στιγμή που η αποθήκη του κινεζικού Christmas Factory χωράει μέχρι 400.000 προϊόντα....

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: