Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Συνάντηση στο ΥΠΕΣ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και Γραμματέων Υπουργείων με Δημάρχους και Αντιδημάρχους από το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων εν όψει των επικείμενων  προστίμων από την Ε.Ε..
Ο Μανόλης Μαργαρίτης παρουσίασε την πορεία εργασιών της κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Α. Νάξου, καθώς και της αποκατάστασης των 12 Χ.Α.Δ.Α., που βρίσκονται στα όρια των πέντε νησιών του Δήμου. Ταυτόχρονα, έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα, σχετικά με τη θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων και την προσωρινή αποθήκευση και δεματοποίησή τους. Όπως τονίστηκε, το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να δώσει νομοθετική λύση, ώστε να επιτραπεί η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα εξετάστηκε το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί από το Υπουργείο μέσο (παντόφλα) για τη μεταφορά τους από τις Μικρές Κυκλάδες στο ΧΥΤΑ Νάξου...

Ο Υπουργός Ν. Βούτσης και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Β. Καπετάνιος επισήμαναν ότι για την άμεση άρση των αδιεξόδων και την αποφυγή νέων προστίμων θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν διαθέτουν Χ.Υ.Τ.Α. σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Σχέδια Δράσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Από την πλευρά του, ο Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε ότι χάρη στον σωστό προγραμματισμό και τις εργασίες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, έως το τέλος του έτους θα έχει κατασκευαστεί τμήμα του ΧΥΤΑ και θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ΧΑΔΑ των πέντε νησιών. Τα έργα αυτά θα συμβάλουν στην προσπάθεια να αποφευχθούν οι κυρώσεις και να αποτραπεί η επιβολή των υψηλότατων προστίμων για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με 12 χωματερές, τη στιγμή που το σύνολο των ΧΑΔΑ στο Αιγαίο είναι 55.

Δεν υπάρχουν σχόλια: