Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Josep Tero στο Φεστιβάλ Νάξου | Πύργος Μπαζαίου 5/9

JOSEP TERO τραγουδάει K.Π.ΚΑΒΑΦΗ |Συναυλία
Αφηγητής: Στέλιος Κρασανάκης
Σάββατο 5/9 | 21:00 | 12€ & 10€
Ο Καταλανός τραγουδοποιός Josep Tero – αγαπητός καλλιτέχνης του Φεστιβάλ Νάξου, από προηγούμενες εμφανίσεις -  μαζί με τα δικά του τραγούδια, ερμηνεύει στη γλώσσα του, ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη μελοποιημένα από τον ίδιο και τον σημαντικό συνθέτη της πατρίδας του, Lluís Llach.
Σύντομα θα κυκλοφορήσει το CD με τον κύκλο αυτών των τραγουδιών, όπου τα πρωτότυπα ποιήματα διαβάζει η Μαρία Φαραντούρη.


Josep Tero
Τόσο το κοινό, όσο και οι κριτικοί, αλλά και αναγνωρισμένοι συνθέτες μουσικής, συμφωνούν ότι ο Josep Tero ξεχωρίζει ανάμεσα στους σημαντικότερους τραγουδοποιούς, σε καταλανική γλώσσα, που εμφανίστηκαν μετά από τους Raimon, Lluis Llach και Maria del Mar Bonet.
Γεννημένος στην Escala, ο Josep Tero γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό όταν το 1982, παίζει μαζί με τους Lluis Llach και Marina Rossell, μπροστά σε 5.000 άτομα. Από το 1982 μέχρι το 1986 δίνει από κοινού με τον Lluis Llach, 38 ρεσιτάλ σε όλη την Καταλονία. Το 1986 κυκλοφορεί το πρώτο του LP, με τίτλο Batecs d’ocells, στο οποίο συμμετέχουν οι Lluis Llach και Marina Rossell. Στο δεύτερο LP, με  τίτλο Raval, συνεργάζονται οι Georges Moustakis, Maria del Mar Bonet και Marina Rossell. Το 1992, ο Josep Tero συμμετέχει σε ένα εορταστικό φεστιβάλ για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ampurias, μαζί με την Ειρήνη Παπά και Nuria Espert.
Το 1993 εκδίδει το Primeres Cancons, cd το οποίο περιλαμβάνει τις καλύτερες συνθέσεις από τους δύο πρώτους δίσκους του, καθώς και ανέκδοτα κομμάτια, ενώ το 1995 κυκλοφορεί το Lladre d’amor.
Το 1997 παίρνει το βραβείο “Alghero in Musica”. Τον ίδιο χρόνο ξεκινά η προετοιμασία του πέμπτου δισκογραφικού του άλμπουμ, Camins de Tarda, το οποίο κυκλοφορεί ένα χρόνο αργότερα.
Υπερασπιστής της δύναμης του τραγουδιού πέρα από σύνορα, μελοποίησε έργα διαφόρων ποιητών, με αυτά του Κωνσταντίνου Καβάφη να ξεχωρίζουν.
Από το 2001 πληθαίνουν οι εμφανίσεις του στην Καταλονία, την υπόλοιπη Ισπανία, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, και αρκετές φορές στην Ελλάδα. Το 2007 συμμετέχει σε συναυλία μαζί με τον Χρήστο Τσιαμούλη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ τον Ιούλιο του 2012 εμφανίζεται στην μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, τον Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Adamo, Tonino Carotone κ.ά.
Εφέτος είναι η τρίτη φορά που εμφανίζεται στο Φεστιβάλ Νάξου.
Ο Ζωρζ Μουστακί τον είχε χαρακτηρίσει “μία από τις σημαντικότερες φωνές της καταλανικής μουσικής σκηνής, κοντά στους Marina Rossell, Llach, Serrat, De la Serra, Maria del Mar Bonet…”

Χώρος
Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου.
12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού
Τηλ. 2285 031402

Τιμή Εισιτηρίου: 12€

Δεν υπάρχουν σχόλια: