Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Μαραμπού

Στις 11 Γενάρη 1910 γεννήθηκε ο Νίκος Kαββαδίας ή Μαραμπού όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, από τον τίτλο της πρώτης του ποιητικής συλλογής που εκδόθηκε το 1933. Πέθανε ξαφνικά (εγκεφαλικό επεισόδιο) στις 10 Φεβρουαρίου του 1975 και ενώ ετοίμαζε την έκδοση της τρίτης του συλλογής.
Μπαρκάρησε το 1929 στο «Άγιος Νικόλαος» και από τότε άλλαξε πολλά πλοία και γύρισε όλο τον κόσμο, πρώτα ναύτης, κατόπιν «μαρκονιστής» – ασυρματιστής. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 197ο που γύρισε από το τελευταίο του ταξίδι.
Φέρεται κατά την περίοδο της...
Κατοχής να εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών – Ποιητών και αργότερα για ένα διάστημα επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών – Ποιητών μέχρι που μπάρκαρε πάλι το 1944. Την περίοδο της Κατοχής δημοσιεύει και τα αντιστασιακά του ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη». Το 1945 δημοσίευσε το «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το ποίημα «Αντίσταση». Στα 1946, μαζί με άλλους διανοούμενους, υπέγραψε διαμαρτυρία κατά του Γ΄ Ψηφίσματος που ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του αντικομμουνιστικού οργίου που ακολούθησε.
Από τους πιο ολιγογράφους ποιητές μα τα ποιήματα του δεν ξεχνιούνται εύκολα σαν τα διαβάσεις μια φορά. Καμιά 60αριά ποιήματα όλα κι όλα, το μυθιστόρημα «Βάρδια» (1954) και κάποιες λίγες ποιητικές μεταφράσεις όλη η παραγωγή του. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει μελοποιηθεί.
«Ιδανικός εραστή των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων» ο Νίκος Καββαδίας έφερε στην ποίηση «τον εξωτισμό και τον ‘’αμαρτωλισμό’. Άγνωστες χώρες, μακρινοί ωκεανοί, ζωντανεμένα από ένα θαλασσινό, που έζησε το θαύμα των εξωτικών οριζόντων και το δράμα του καθημερινού θανάτου, φυσικού και ηθικού» (Κ. Βάρναλης).
Τρία χρόνια μετά το θάνατό του ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Θάνο Μικρούτσικο, στο δίσκο «Σταυρός του Νότου». Μέσω αυτών των τραγουδιών, και άλλων που ακολούθησαν, ο Νίκος Καββαδίας έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό. Οπως ο Θ. Μικρούτσικος είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μέχρι το θάνατο του Καββαδία είχαν πωληθεί 10.000 αντίτυπα των ποιητικών του συλλογών. Από την πρώτη μελοποίηση και μέχρι το 2015 πουλήθηκαν πλέον των 500.000 αντίτυπα των ποιητικών του συλλογών και εκατομμύρια δίσκοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: