Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη Γιώργου Μεσολογγίτη για το θέμα της Απόκριας και της παρέλασης την Κυριακή (video)

Η Νάξος εδώ και μερικές ημέρες κινείται εντατικά πλέον στο θέμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Από τις 15 Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού (13/03) που για πρώτη φορά θα έχει ουσιαστικά ένα βασικό θέμα που δεν είναι άλλος από το μύθο της Αριάδνης και του Διόνυσου. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα σχολεία και οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Μεγάλη Παρέλαση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή στο τηλέφωνο 6977-387578.
Με βάση το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα έχουμε...
την αναβίωση του εθίμου «η αρπαγή του Διόνυσου από τους πειρατές» δρώμενο που είχε επιστρέψει στο προσκήνιο πριν από δύο χρόνια (2013) στην περιοχή της Μυρτιδιώτισσας. Στη συνέχεια έχουμε τις Λαμπαδηφορίες και τέλος, έχουμε την μεγάλη παρέλαση του Καρνάβαλου όπου όπως αναφέραμε θα κυριαρχήσει ο μύθος της Αριάδνης μέσα από έξι εντυπωσιακές εικόνες.
Ζητήσαμε από τον Γιώργο Μεσολογγίτη που έχει αναλάβει το βάρος να κάνει πράξη την σχετική ιδέα με την βοήθεια του Δήμου, ο οποίος μας τόνισε ότι «ουσιαστικά ενεργοποιείτε ο Μύθος που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα τέλη της δεκαετίας του 70 και στις αρχές του 80. Στόχος μας είναι να έχουμε ένα θεματικό καρναβάλι όπως σε όλο τον κόσμο (πχ Ρίο ή Βενετία) με την εξέλιξη του μύθου που αποτελεί άλλωστε και το σήμα κατατεθέν του νησιού μας. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες από τα 25 έως τα 45 τους χρόνια γιατί πολύ απλά εάν αφήσουμε το καρναβάλι στα παιδιά, τότε αυτό θα σβήσει . Θέλουμε να εμπλακούν όσο γίνεται περισσότεροι στο πανηγύρι αυτό, να διασκεδάσουν και να μην μείνουν ανενεργοί και να κοιτάζουν. Εξού και το βασικό σύνθημα που είναι «συμμετέχουμε δεν κοιτάζουμε». Οσο λιγότεροι μείνουν ανενεργοί, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία και θα έχει το δρώμενο. Μέχρι τώρα υπάρχει ανταπόκριση αλλά είναι δεδομένο ότι θέλουμε όλο και περισσότερους. Και θα έχει αυστηρό χρόνο διάρκειας (σ.σ. από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) ώστε στη συνέχεια οι κάτοικοι της Χώρας και οι επισκέπτες να μετακινηθούν στα χωριά που έχουν όμορφα έθιμα και να διασκεδάσουν. Αλλωστε δεν πρέπει να σβήσουν τα έθιμα στα χωριά μας.»

Ν.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: