Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ημερολόγιο γεγονότων 1821 στη Νάξο

Ιερόθεος, μητρ/της Παροναξίας
την περίοδο της επανάστασης,
όπου και πολέμησε
Ημερολόγιο γεγονότων 1821 , από το βιβλίο του φιλολόγου – πρώην βουλευτή Νίκου Ι. Λεβογιάννη ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ 1800 – 2000 / Τόμος Β / Τεύχος 1ο
11 Μαρτίου: χωριανοί που βρίσκονται στην υπηρεσία του Επισκόπου Νάξου χτύπησαν με ραβδιά τον αδερφό του καθολικού Αρχιεπισκόπου που πήγε στα χωριά . Υπήρξε αναταραχή σε όλο το νησί και ο τοπικός επίσκοπος κάλεσε όλους τους κατοίκους σε επανάσταση εναντίον των καθολικών βρίζοντας το Λατίνο ιεράρχη και τον κλήρο του.
16 Μαρτίου: ο επίσκοπος Νάξου κάλεσε τον Λατίνο ιεράρχη να ειρηνεύσουν, πράγμα που επιτεύχθηκε μετά από συνάντηση τους.
20 Απριλίου: φθάνει από την Τήνο στη Νάξο η είδηση ότι υδραί8ικα και σπετσιώτικα πλοία εξοπλίζονται και ότι τα δύο νησιά επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων. Οι κάτοικοι της...

Νάξου χάρηκαν πολύ.
4 Μαΐου: φθάνει στη Νάξο η είδηση ότι η σημαία της Επαναστάσεως υψώθηκε στα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο.
5 Μαΐου: επεισόδιο μεταξύ Ναξιωτών και του Τούρκου Μουβακχίρ του Καπουδάν πασά, που κλήθηκε από τον Στεκούλη τον Άγγλο προστατευόμενο, για τακτοποίηση χρεών. Μόλις έφθασαν από τη Πάρο, οι ντόπιοι τους κυνήγησαν και τους ανάγκασαν να φύγουν. Ο Ιωάννης Χάμπας με άλλους Ναξιώτες συνέχισε την καταδίωξη τους στη θάλασσα. Τους πρόλαβαν έξω από τη Νάξο, τους έπιασαν και τους σκότωσαν όλους, μαζί κι έναν Έλληνα ονόματι Παντελή που ήταν δραγουμάνος τους.
6 Μαΐου: Κηρύσσεται η Επανάσταση στη Νάξο
12 Μαΐου: 20 Ναξιώτες με αρχηγό τον Στεκούλη αναχώρησαν για την Ύδρα
13 Μαΐου: Υδραίικο καράβι εγκαταλείπει 110 Τούρκους αιχμαλώτους σε απόμερη ακτή της Νάξου. Το γεγονός έγινε γνωστό στα χωριά και όσους Τούρκους συνέλαβαν τους μετέφεραν στα χωριά όπου τους εξόντωσαν στο διάστημα από 12 μέχρι 22 Μαΐου ενώ 15 από αυτούς κατάφεραν να διασωθούν υπό τη προστασία των καθολικών .
27 Μαΐου: Υπογράφεται η επαναστατική προκήρυξη των Ναξίων.
28 Ιουνίου: ένα ψαριανό πλοίο φέρνει στη Νάξο 800 Έλληνες από το Αϊβαλή, που έφυγαν να σωθούν από τις βιαιοπραγίες και τις καταστροφές των Τούρκων. Τις επόμενες μέρες καταφθάνουν και άλλοι από τη Μικρά Ασίας, περίπου 2000 συνολικά.
1 Σεπτεμβρίου: 2 πλοία από την Κάσο αγκυροβόλησαν στον Άγιο Προκόπιο και το Πολίχνι και έκλεψαν όσα βόδια, κατσίκια και πρόβατα βρήκαν. Οι ληστές πήραν και πολλά σταφύλια .



Νίκος Ι. Λεβογιάννης
φιλόλογος – πρώην βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: