Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

1821 η επαναστατική προκήρυξη της Νάξου

Η κήρυξη της επαναστάσεως στη Νάξο έγινε στις 6 Μαΐου 1821 , πιο συγκεκριμένα στο βιβλίο του φιλόλογου – πρώην βουλευτή Νίκου Ι. Λεβογιάννη ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ 1800 – 2000 / Τόμος Β / Τεύχος 1ο διαβάζουμε:
Στις 6 Μαΐου 1821 οι Ναξιώτες Φιλικοί ξεσήκωσαν τον κόσμο στα χωριά και οργάνωσαν πορεία προς τη πόλη. Συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα περισσότερα από 2000 άτομα στη πλατεία της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής στη Χώρα (Μητρόπολη). Εκεί μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού ο απεσταλμένος του Αλέξανδρου Υψηλάντη Ευάγγελος Ματζαράκης κήρυξε την Επανάσταση παρόντος και του Μητροπολίτη Παροναξίας Ιερόθεου, φλογερού επαναστάτη.
Η επαναστατική προκήρυξη των προεστών και δημογερόντων της Νάξου είναι η ακόλουθη:


‘’Εμείς οι υπογεγραμμένοι προεστοί και δημογέροντες της Νάξου, στο όνομα των παρ’ ημών διοικουμένων αδελφών μας, κηρύττομε με το παρόν ότι κατά μίμηση των λοιπών επαρχιών της Ελλάδος αποφασίσαμε και εμείς να αποτινάξουμε τον καταδυναστεύοντα βαρύ ζυγό της τυραννίας και να ζούμε στο εξής υπό σύστημα πολιτικό , το οποίο θα αποδεχθεί όλη η Ελλάδα, απολαμβάνοντες την ευδαιμονία από τη νόμιμη διοίκηση.
Αλλά επειδή η αίσια και κατ’ ευχή έκβαση τέτοιον μεγάλων εγχειρημάτων εξαρτάται από τη καλή διεύθυνση, γι αυτό και εμείς, μιμούμενοι την υπόλοιπη Ελλάδα, προσκαλούμε τον εκλαμπρότατο Αλέξανδρο Υψηλάντη, ως αρχηγό και πληρεξούσιο διοικητή, σε αποκατάσταση των εθνικών μας δικαιωμάτων και σε σύσταση πολιτικού συστήματος αναλόγου με τον χαρακτήρα του έθνους μας και ελπίζουμε ότι η ελληνική του ψυχή, καταφλεγόμενη από τον καθαρό του πατριωτισμό, δεν θέλει να τον αφήσει να μείνει κωφός στις τόσες ικετικές παρακλήσεις των δύστυχων ομογενών του. Περί τα της ασφάλειας του σεβαστού υποκειμένου του εγγυούμαστε άπαντες με τη ζωή μας.


Αωκα Μαΐου κζ Ναξία
1821 Μαΐου 27 Νάξος

Υπογράφουν
Παροναξίας Ιερόθεος , Ιωάννης Ταμηράλη, Νικόλαος Μαυρομάτης, Ιάκωβος Κόκκος πρωτονοτάριος, Ιερώνυμος Μπαρότζης, Νικόλαος Αταλιώτης,
Παναγιώτης Φλάμπουρος, Γεώργιος Μελισσηνός και Δημήτριος Γ. Λύκαρης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: