Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για Γυμνάσια

Το 2ο Γυμνάσιο Νάξου συμμετείχε με επιτυχία στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα «Ταξίδι στην Αρχαιότητα». Ο διαγωνισμός... τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Ο Τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού διεξήχθη στα εκπαιδευτήρια της ’Εκπαιδευτικής Αναγέννησης’ στις Αφίδνες Αττικής, το Σάββατο 2 Απριλίου 2016.
Συμμετείχαν δύο ομάδες παιδιών της Α’ τάξης του Γυμνασίου μας. Η πρώτη ομάδα με τους μαθητές Τερζίδη Γρηγόρη, Σιδερή Κώστα και Χαλίλι Ρεντιάν κατασκεύασε ένα ρομπότ που μπορούσε να κινείται μέσα σε ένα λαβύρινθο μεγέθους 2,40x1,20 μέτρων, να εξουδετερώνει το μινώταυρο και να βγαίνει από το λαβύρινθο και ένα ρομπότ που μπορούσε να κινείται πάνω σε μια πίστα 2,40x1,20 μέτρων που παρίστανε ένα χάρτη με το ταξίδι του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη. Η δεύτερη ομάδα παιδιών με τους μαθητές Σιδερή Χρήστο, Καπρή Γιώργο, Φιορέλ Κεφαλίγια, Αγγελή Κώστα κατασκεύασε ένα ρομπότ κατά το πρότυπο της ανυψωτικής μηχανής των Αρχαίων Ελλήνων που ανύψωνε μάρμαρα από ένα πλοίο στον λόφο της Πορτάρας. Τα παιδιά κατασκεύασαν την μακέτα της Πορτάρας και χρησιμοποίησαν αισθητήρες για την ανίχνευση της θέσης του
πλοίου, για τον έλεγχο της φόρτωσης των μαρμάρων και την αυτόματη κίνηση της ανυψωτικής μηχανής καθώς και τροχαλίες για την μείωση του βάρους των μαρμάρων κατά το πρότυπο της αρχαίας ανυψωτικής μηχανής.
Σε όλη αυτήν την προσπάθεια, τα παιδιά δούλεψαν ομαδικά με άριστο πνεύμα συνεργασίας, με υπομονή και επιμονή. Εθελοντικά, κάθε Σάββατο πρωί 10:30- 13:00 έρχονταν στο γυμνάσιο μας με την εθελοντική βοήθεια των καθηγητριών τους κ. Χίου Ευαγγελίας, καθηγήτρια τεχνολογίας και της κ. Ρώτα Ελισάβετ, καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου μας, για να κατασκευάσουν τα ρομπότ τους, να φτιάξουν τα αντίστοιχα προγράμματα, να τα δοκιμάσουν στις πίστες και στην μακέτα που έφτιαξαν μόνα τους. Τα παιδιά δούλεψαν με 2 κιτ ρομποτικής που δανειστήκαμε από το 2ο Ε.Κ Ρόδου. Κι άλλοι μαθητές είχαν τη διάθεση να συμμετέχουν αλλά αυτό ήταν αδύνατον διότι δεν επαρκούσε ο εξοπλισμός.
Στον τελικό του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα «Ταξίδι στην Αρχαιότητα», το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, τα συνόδεψαν οι καθηγήτριες τους. Εκεί, τα παιδιά μόνα τους, σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, χωρίς την παρουσία και τις συμβουλές των εκπαιδευτριών τους, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, έπρεπε να κάνουν δοκιμές στις πίστες του διαγωνισμού και να προσαρμόσουν τα ρομπότ τους και το πρόγραμμα που εκτελούσαν ώστε να λειτουργούν και να εκτελούν τις δοκιμασίες που κλήθηκαν να επιδείξουν μετά τις 3 το μεσημέρι στον τελικό διαγωνισμό. Τα παιδιά μας τα κατάφεραν με επιτυχία. Ήρθαν πρώτα στη σειρά κατάταξης στο βόρειο και νότιο Αιγαίο και είχαν μια καλή σειρά πανελληνίως.
Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάξου για την ευγενική χορηγία της διαμονής των ομάδων στην Αθήνα, καθώς και την Εταιρεία Blue Star Ferries για την έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους στο Πολιτιστικό Κέντρο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών την Κυριακή 10-4-2016 το πρωί στο

'1ο Πανηγύρι Επιστημών Νάξου'

Στους μαθητές και τις καθηγήτριες αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: