Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Τί δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις αφίξεις στην Ελλάδα το 2016

Τις εκτιμήσεις για την πορεία των αφίξεων σε διάφορες χώρες το 2016, σύμφωνα με την ανανεωμένη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, δίνει το Euromonitor International*, εστιάζοντας στις χώρες που καταγράφουν απώλειες. Για την Ελλάδα αναφέρεται μείωση αφίξεων κατά 11%, ποσοστό, όμως, που ήταν αυτό που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις αφίξεις του πρώτου διμήνου του έτους και, προφανώς, αυτά τα στοιχεία δεν είναι ικανά να υποστηρίξουν ανάλογη εκτίμηση για όλο το έτος. Εκτός και αν οι αναλυτές του Euromonitor διαβλέπουν κάτι αρνητικό για τη χώρα μας που θα επηρεάσει τις αφίξεις, κάτι που δεν είναι ορατό επί του παρόντος τουλάχιστον για όλους μας...

Για την Τουρκία αναφέρεται μείωση 9,9%.


Αίγυπτος και Τυνησία είναι ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά τον όγκο των αφίξεων το 2016, με τα μέχρι τώρα δεδομένα να καταγράφουν απώλειες της τάξης του -46% και -18,7% αντίστοιχα. Μάλιστα, η πρόσφατη συντριβή του αιγυπτιακού αεροσκάφους αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές του Euromonitor, να έχει περαιτέρω αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις του τουριστικού κλάδου στη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τους ταξιδιώτες και πιθανούς επισκέπτες οτι η χώρα λαμβάνει επαρκή μέτρα για την αναχαίτιση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των ταξιδιωτών.
Ο αιγυπτιακός τουρισμός επιβιώνει προς το παρόν χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι οποίες απευθύνονται σε τουρίστες χαμηλού budget. Η ερώτηση είναι τώρα πόσο είναι έτοιμοι αυτοί οι τουρίστες να επισκεφθούν την Αίγυπτο, μετά και τα πρόσφατα γεγονότα, αναφέρουν οι αναλυτές.
Επιπλέον, οι πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες αποτελούν ένδειξη οτι οι επενδύσεις στις υποδομές, που αφορούν και τον κλάδο των αερομεταφορών, παρακάμπτονται προς όφελος άλλων κλάδων που φαίνεται να απασχολούν περισσότερο την κυβέρνηση.
Το Χονγκ Κονγκ επίσης είναι άλλη μια χώρα που θα έχει κακές επιδόσεις αφίξεων το 2016, κάτι που εν μέρει οφείλεται στη μείωση των Κινέζων τουριστών στη χώρα. Άλλες χώρες έχουν δώσει έμφαση στις στρατηγικές μάρκετινγκ για προσέλκυση Κινέζων τουριστών, επιδεινώνοντας τη θέση του Χονγκ Κονγκ. Οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να προτιμούν εναλλακτικούς προορισμούς όπως η Ν. Κορέα, η Γαλλία και το Ην. Βασίλειο.


* To Euromonitor International ιδρύθηκε το 1972, είναι ανεξάρτητη εταιρεία και θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της έρευνας για τις αγορές των καταναλωτών, με διεθνή κάλυψη.

Δημοσίευση σχολίου