Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ηλεκτρολόγοι Νάξου: Ενημέρωση

Ο Ηλεκτρολόγος είναι ένας επαγγελματίας, απο τον οποίον εξαρτάται η ασφαλή κατασκευή μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης. Από αυτό και μόνον είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος πόσο σοβαρό και υπεύθυνο είναι το επάγγελμά μας. Πρέπει να προβλέπουμε όλους εκείνους τους παράγοντες, κυρίως τους απρόβλεπτους, ώστε ο χρήστης να μπορεί να χειρίζεται την εγκατάσταση μέ ασφάλεια τόσο ο ίδιος όσο και τα μικρά παιδιά που ζούνε μέσα σε αυτην. Γι'αυτόν τον λόγο και μόνο πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και γνώστης ο επαγγελματίας Ηλεκτρολόγος στην δουλειά του πάνω.
Το ρεύμα δεν είναι νερό να σπάσει μια σωλήνα και να τρέξει, με αποτελεσμα να...

πάρει ένας τοίχος υγρασία ή να χαλάσει ένα έπιπλο και να μας ξεβολέψει με την αναστάτωση. Αν σπάσει μια σωληνα δεν θα πνιγει κάποιος, αλλά αν υπάρξει ένα λάθος στην ηλ. εγκατάσταση από κακοτεχνία ενός λαθρεγκαταστάτη ή από φθορά του χρόνου τότε μπορεί μια ζωή να ΧΑΘΕΊ!!!!
Δυστυχήματα υπάρχουν πολλά, με τελευταίο το περιστατικό στην σχοινούσα (http://www.cycladesvoice.gr/?aid=56647).
Η ηλεκτρική νομοθεσία στην Ελλάδα προβλέπει τα πάντα γύρω από τους κανονισμούς στην κατασκευή μιας ηλ. εγκατάστασης και οι επαγγελματίες Ηλεκτρολόγοι των τοπικών σωματείων τους γνωρίζουν, διότι με την υπογραφή τους στην Υπέυθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (σχέδιο, πιστοποιητικό) παίρνουν την ευθύνη για τις ζωές εκείνων που χρησιμοποιούν την εγκατάσταση. Παρακολουθούν σεμινάρια και ενημερώνονται για τους νέους κανόνες ασφαλείας.
Δεν είναι ούτε υπάλληλοι του δημοσίου, ούτε ιδιωτικοί υπάλληλοι. Έχουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος που πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά ( ΟΑΕΕ, εφορία, καύσιμα, τέλος επιτηδεύματος κ.α.),και είναι μέλη του τοπικού σωματείου.
Η δουλειά του Ηλεκτρολόγου επαγγελματία, δεν είναι να σκάβει τοίχους, να περνά σωλήνες και καλώδια. Αυτά είναι μόνο ένα ελάχιστο μέρος από τα τμήματα εκείνα που αποτελείται μια εγκατάσταση.
Μερικά από τα υπόλοιπα τμήματα είναι να υπολογίσει τα φορτία, να διακλαδώσει με τον σωστό τρόπο και υλικά ανάλογα κάθε φορά, να επιλέξει τα σωστά καλώδια ανάλογα την απόσταση, το μερος που εγκαθίσταται η γραμή, η διατομή ανάλογα το φορτίο, το είδος του καλωδίου, το σύστημα γείωσης, να πραγματοποιήση μετρήσεις στις γραμμές και στην γείωση και πολλά άλλα που για να τα καταλάβουμε όλοι θα πρέπει να μπούμε σε όρους φυσικής.
Ο Ηλεκτρολόγος επαγγελματίας δεν φεύγει ποτέ από το σχολείο. Μονίμως διαβάζει και συμβουλεύεται την ηλεκτροτεχνία.
Ο Ηλεκτρόλόγος σου, έχει την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος που του δίνει την άδεια να υπογράφει για την ασφαλή ηλ. εγκατάστασή σου;

Μικές Χαράλαμπος,
Ηλεκτρολόγος
Πρόεδρος Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νάξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: