Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στην περιοχή του Αγερσανίου

Μια από τις πολύ σημαντικές θρησκευτικές εορτές της Νάξου είναι η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα που τελείται και σε άλλους ναούς αλλά ιδιαίτερα στο φερώνυμο μικρό γραφικό εξωκκλήσι σε αγροτική περιοχή της δημοτικής κοινότητας του Αγίου Αρσενίου (Αγερσανί) στις 27 Ιουλίου... Έτσι κι εφέτος πλήθη πιστών συνέρρευσαν την ημέρα της εορτής του Αγίου στον ναό αυτό από το Αγερσανί και από άλλα χωριά του νησιού και τη Χώρα και αισθάνθηκαν την ψυχική ανάταση των θρησκευτικών ακολουθιών αλλά και την ομορφιά του γύρω τοπίου (από τη Χώρα μέχρι την Αγία Άννα και άλλα σημεία του νησιού και τη θάλασσα στο βάθος και την αντικρυνή Πάρο). Τον όρθρο και τη θεία λειτουργία ετέλεσε ο εφημέριος της ενορίας του Αγίου Αρσενίου πατήρ Συμεών Τελόπουλος και στο Αναλόγιο απέδωσαν τους θρησκευτικούς ύμνους οι κ.κ. Θανάσης Παπάς, Γιάννης Ορφανός, Μανώλης Καπρής και δύο άλλοι (άγνωστοι σε μένα-δεν μου έδωσαν τα ονόματά τους) νέοι στην ηλικία ιεροψάλτες. 
Το εκκλησάκι είναι χτισμένο σε βραχώδες σημείο δίπλα σε κτήματα της εύφορης πεδιάδας του Λιβαδιού.
Ιδιαίτερα φιλόξενη η διάθεση κάποιων συμπολιτών (όπως κάθε χρόνο) συνετέλεσε ώστε να προσφερθούν ευγενικά πρόχειρα αλλά πλούσια γεύματα και κρασί στους πολυπληθείς παρευρεθέντες και συνετέλεσαν και αυτοί ώστε να γίνει ακόμη πιο σημαντική η εορτή. 


Στη Χώρα
* Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα τελέστηκε και σε πολλούς άλλους ναούς στο νησί με αρκετή συμμετοχή πιστών. Στη Χώρα της Νάξου γιόρτασαν οι φερώνυμοι ναοί, ο ένας στην παλιά Χώρα στα στενά, που ανήκει στην Ενορία του Μητροπολιτικού ναού της Ζωοδόχου Πηγής. Ιερούργησαν οι πατέρες Απόστολος Βελώνης, Νεκτάριος Αλεξόπουλος και ο διάκονος π. Δημοσθένης.

* Ο άλλος φερώνυμος ναός του Αγίου Παντελεήμονος βρίσκεται στην Ενορία του Αγίου Νικοδήμου στον χώρο τον προοριζόμενο για γηροκομείο (Εφημέριος της Ενορίας ο π. Κων/νος Κύλης)..



Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: