Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ξεκινά τις προβολές κινηματογραφικών ταινιών στις οποίες ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έχει γράψει το σενάριο ή τις έχει σκηνοθετήσει ή είναι βασισμένες σε θεατρικά έργα του.
Την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 και ώρα 21.00 θα προβληθεί η ταινία ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ Τ’ ΑΗΔΟΝΙ σε σενάριο του μεγάλου μας Νάξιου συγγραφέα και σκηνοθεσία του ίδιου και του αδελφού του Γιώργου Καμπανέλλη.
Η ταινία που προβλήθηκε πρώτη φορά το 1968 και πρωταγωνιστούν: Μάνος Κατράκης, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Καμπανέλλης, Γιώργος Δάνης, Γιώργος Τζώρτζης, Βαγγέλης Καζάν, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Θόδωρος Κατσαδράμης, Νάσος Κεδράκας, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κατσούλης, Μαρία Ζαφειράκη, Μάκης Λειβάδης, Κωνσταντίνος Παππάς, Κώστας Στύλιαρης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Αναστασία Πανταζοπούλου, Μάκης Λειβαδάς, Ελένη Κριτή, Γιώργος Καλατζής, Γιάννης Αλεξανδρίδης...

Σας περιμένουμε κι αυτή την Πέμπτη να δούμε ή να ξαναδούμε παρέα μια ταινία σπονδυλωτή, που αποτελείται από τρεις αυτόνομες ιστορίες με κοινό θέμα τη συμπεριφορά των Ελλήνων όταν βρίσκονται υπό ξένο ζυγό. Άλλη μια από τις ταινίες που άφησαν εποχή με το διαχρονικό της θεματικής τους και τις εικόνες της Ελλάδας μιας άλλης εποχής.  
Η είσοδος για όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/a/a0/%CE%A4%CE%BF_%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B9_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84'_%CE%B1%CE%B7%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CE%B9_(%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1).jpg


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/a/a0/%CE%A4%CE%BF_%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B9_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84'_%CE%B1%CE%B7%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CE%B9_(%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1).jpg
http://eliaserver.elia.org.gr/elia/site/images/CB.5.077.JPG
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καμπανέλλης και Ιάκωβος Καμπανέλλης Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Έτος παραγωγής: 1968

Σπονδυλωτή ταινία, αποτελούμενη από τρεις αυτόνομες ιστορίες με κοινό θέμα: τη συμπεριφορά των Ελλήνων όταν βρίσκονται υπό ξένο ζυγό.
Η πρώτη, με τίτλο "Το ρολόι", είναι μια κωμική ιστορία που διαδραματίζεται στη Σύρο το 1943. Ο ιταλός διοικητής του νησιού προσπαθεί μάταια να επιβληθεί στους κατοίκους που χλευάζουν τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής και συχνά σκαρώνουν έξυπνες φάρσες σε βάρος τους.
Η δεύτερη, με τίτλο "Ο Μυστικός γάμος", είναι μια μελαγχολική ιστορία αγάπης και διαδραματίζεται στην Κύπρο, το 1957, εποχή του ένοπλου αγώνα κατά των άγγλων κατακτητών. Λίγο πριν το γάμο του, ο μαχητής της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου (Γιώργος Τζώρτζης) αναγκάζεται να αφήσει τη μνηστή του ( Νίκη Τριανταφυλλίδη), η οποία δεν θα τον ξαναδεί ποτέ.
Η τρίτη ιστορία, "Οι Αντίπαλοι", είναι σουρρεαλιστική και διαδραματίζεται στην Πάτρα, την εποχή της γερμανικής κατοχής. Περιγράφει την παράξενη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα πλούσιο ντόπιο πατριώτη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) και σε ένα Γερμανό αξιωματικό(Γιώργος Καμπανέλλης), που επιτάσσει ένα δωμάτιο στο σπίτι του. Ο Έλληνας δίνει έναν ιδιόμορφο αγώνα για να διώξει τον Γερμανό από το σπίτι του. Ο τελευταίος, όμως, βοηθάει όταν συλλαμβάνεται ο εμψυχωτής (Μάνος Κατράκης), φίλος του Έλληνα. Στο τέλος, καθώς ο Γερμανός εγκαταλείπει το σπίτι, αποχαιρετιούνται με ένα γάβγισμα όλο θλίψη.

Πρωταγωνιστούν: Μάνος Κατράκης, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Καμπανέλλης, Γιώργος Δάνης, Γιώργος Τζώρτζης, Βαγγέλης Καζάν, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Θόδωρος Κατσαδράμης, Νάσος Κεδράκας, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κατσούλης, Μαρία Ζαφειράκη, Μάκης Λειβάδης, Κωνσταντίνος Παππάς, Κώστας Στύλιαρης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Αναστασία Πανταζοπούλου, Μάκης Λειβαδάς, Ελένη Κριτή, Γιώργος Καλατζής, Γιάννης Αλεξανδρίδης

Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ταινία, που αποτελείται από τρεις αυτόνομες ιστορίες με κοινό θέμα: Τη συμπεριφορά των Ελλήνων όταν βρίσκονται υπό ξένο ζυγό. Η πρώτη ιστορία, "Το Ρολόι", είναι κωμική και διαδραματίζεται στη Σύρο το 1943, την εποχή της ιταλικής κατοχής. Ο Ιταλός διοικητής του νησιού (Γιώργος Δάνης) προσπαθεί μάταια να επιβληθεί στους κατοίκους του νησιού. Ένα μπουκάλι λάδι, που δίνει για να επισκευαστεί το κεντρικό ρολόι της Μητρόπολης, αδειάζει σταδιακά, αλλάζοντας χέρια. Η δεύτερη ιστορία, με τίτλο "Ο μυστικός γάμος", είναι μελαγχολική και διαδραματίζεται το 1957 στην Κύπρο, την εποχή του ένοπλου αγώνα κατά των Άγγλων κατακτητών. Ο μαχητής της αντίστασης Γρηγόρης Αυξεντίου (Γιώργος Τζώρτζης) παντρεύεται μυστικά, όντας ήδη αντάρτης, την αγαπημένη του Βασιλική (Νίκη Τριανταφυλλίδη) και περνούν μαζί μια νύχτα. Το ξημέρωμα φεύγει με τους συντρόφους του και η Βασιλική δεν τον ξαναβλέπει ποτέ. Η τρίτη ιστορία, "Οι Αντίπαλοι", είναι σουρρεαλιστική και διαδραματίζεται στην Πάτρα, την εποχή της γερμανικής κατοχής. Περιγράφει την παράξενη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα πλούσιο ντόπιο πατριώτη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) και σε ένα Γερμανό αξιωματικό(Γιώργος Καμπανέλλης), που επιτάσσει ένα δωμάτιο στο σπίτι του. Ο Έλληνας δίνει έναν ιδιόμορφο αγώνα για να διώξει τον Γερμανό από το σπίτι του. Ο τελευταίος, όμως, βοηθάει όταν συλλαμβάνεται ο εμψωχωτής (Μάνος Κατράκης), φίλος του Έλληνα. Τελικά, οι δύο αντίπαλοι γίνονται φίλοι με έναν ιδιαίτερο τρόπο, από τη στιγμή που απαρνιούνται την ανθρώπινη λαλιά. Στο τέλος, καθώς ο Γερμανός εγκαταλείπει το σπίτι, αποχαιρετιούνται με ένα γάβγισμα όλο θλίψη.
Δημοσίευση σχολίου