Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Δρομολογείται άμεσα η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων από την ανομβρία

Εποικοδομητική συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, παρόντος του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, συναντήθηκε χθες, Τετάρτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα...

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποζημίωση των κτηνοτρόφων και καλλιεργητών του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία και έγινε σε συνέχεια του αιτήματος του κ. Ζαννετίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με επιστολή που απέστειλε προ ημερών και στην οποία περιέγραφε το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί κυρίως στις ελαιοκαλλιέργειες, στην μελισσοκομία και την κτηνοτροφία και έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της πρωτογενούς παραγωγής και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων στην περιοχή μας.
Ο κ. Ζαννετίδης ζητούσε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να εξετάσει ευνοϊκά την δυνατότητα αποζημίωσης των  παραγωγών των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από την ανομβρία, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνολικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Μετά από συνεχείς πιέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τους βουλευτές της Δωδεκανήσου, στην χθεσινή συνάντηση αποτυπώθηκε η θετική αντιμετώπιση του αιτήματος, από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έναρξη της εκτιμητικής διαδικασίας, ενώ διεφάνη η πρόθεση Υπουργείου και ΕΛΓΑ, να υπάρξει, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν από την ανομβρία, μέσα από κωδικούς ΠΣΕΑ.
Ο κ. Ζαννετίδης ανέφερε στον κ. Κουρεμπέ ότι οι υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, τίθενται στην διάθεση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προκειμένου το έργο της καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών και ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε:
«Μετά από τις ενδεδειγμένες ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα την κατανόηση του προβλήματος από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο, την αναγνώριση της αναγκαιότητας αποζημιώσεων όσων επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία και την πραγματική βούληση του ΕΛΓΑ να «τρέξει» τη διαδικασία. Από την πλευρά μας,  κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιτύχουμε την αποζημίωση των παραγωγών και κτηνοτρόφων μας και να περιορίσουμε, όσο γίνεται, την ζημιά που υπέστησαν. Οι υπηρεσίες μας θα παράσχουν κάθε διευκόλυνση στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αποτίμηση των ζημιών και να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων».



Δεν υπάρχουν σχόλια: