Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Στη χώρα των ανιστόρητων και της λήθης, την ώρα πού ο ρεαλισμός χαρακτηρίζεται εθνική μειοδοσία ο μαξιμαλισμός δεν είναι τίποτε περισσότερο από εθνική βλακεία.

Μέρκελ: Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει, για το δικό της καλό ...
  Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση στα δημοσιονομικά τους, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η γερμανική οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της.
    Στο ερώτημα "η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να απειλήσει τη γερμανική οικονομική ανάκαμψη;", απαντάει: "Αν δεν ενεργήσουμε όπως πρέπει, αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά ακριβώς αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε".

    "Και γι' αυτόν το λόγο λέμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη (Σημ. Μπορούμε να επιτρέψουμε μια ελεγχόμενη αργότερα) χρεοκοπία μιας χώρας και ότι αντίθετα θα πρέπει από τη μία πλευρά να δούμε τί να κάνουμε για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πώς να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους, και από την άλλη πλευρά να δείξουμε αλληλεγγύη", προσθέτει η γερμανίδα καγκελάριος.
    "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα που θα θέσει εκ νέου σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη και επομένως αυτήν της Γερμανίας", σημειώνει.
    "Η χρεοκοπία της τράπεζας Lehman Brothers είχε ως συνέπεια σε μας (στη Γερμανία) μια πτώση σχεδόν 5% του ΑΕΠ", μια επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου θα πρέπει "οπωσδήποτε να αποφευχθεί", υπογραμμίζει επίσης.
    Το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε 4,7% το 2009.
    Χθες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξασφάλισε την υποστήριξη των γερμανών βουλευτών όσον αφορά μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας θερμά κατά την ομιλία του στην Μπούντεσταγκ τη "γερμανική ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη". "Εμείς είμαστε αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από το ευρώ", σημείωσε κυρίως ο Σόιμπλε, ζητώντας να υπάρξει αλληλεγγύη.
    Συνηγορώντας προς αυτήν την κατεύθυνση, η Μέρκελ σημειώνει σήμερα ότι το ευρώ "έκανε πολύ καλό" στη Γερμανία και "γι'αυτόν το λόγο είναι καλό και δίκαιο να δεσμευτούμε για το ευρώ ως ένα ισχυρό νόμισμα".

Βundesbank:Δεν αποκλείει και πτώχευση της Ελλάδας, αν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα


 Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν δεν αποκλείει και την πτώχευση της Ελλάδας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους του κοινού προγράμματος με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.
    Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag (Βελτ αμ Ζόνταγκ 12.6.11) ο κ. Βάιντμαν εκτιμά πάντως ότι και αδυναμία πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας δεν θα συνιστούσε νομισματική απειλή για το ευρώ. "Το ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό", λέει.
    Η αποτροπή της στάσης πληρωμών "εξαρτάται κυρίως από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού" επισημαίνει ο κ. Βάιντμαν και τονίζει: "Θα υπάρξει εκτενής βοήθεια αλλά υπό αυστηρούς όρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ευρείες και ταχείες ιδιωτικοποιήσεις. Εάν δεν υλοποιηθούν οι αναληφθείσες δεσμεύσεις θα εκλείπει η βάση για περαιτέρω μέσα από το πρόγραμμα βοήθειας".
    "Την απόφαση αυτή θα έχει λάβει η Ελλάδα και θα υποστεί σίγουρα τις δραματικές οικονομικές συνέπειες μιας στάσης πληρωμών. Δεν θεωρώ μια τέτοια απόφαση ιδιαίτερα συνετή και θα ήταν σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση για τους εταίρους. Αλλά το ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό", υποστηρίζει ο πρόεδρος της Bundesbank.
    Tαυτόχρονα, υπογραμμίζει την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει το πρόγραμμα αγορά ομολόγων επισφαλών χωρών της Ευρωζώνης. "Πραγματικότητα είναι ότι εδώ και δέκα εβδομάδες δεν αγοράζουμε ομόλογα χωρών που είναι σε κρίση και την απόφαση αυτή τη θεωρώ σωστή", λέει ο κ. Βάιντμαν που συμμετέχει και στο συμβούλιο της ΕΚΤ. Απορρίπτει κάθε σκέψη για υποχρέωση των ιδιωτών πιστωτών να συμμετάσχουν στο κόστος του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα. "Θα χαιρέτιζα μια εθελοντική λύση, διότι και οι πιστωτές έχουν ένα ενδιαφέρον για τη σταθερότητα. Ωστόσο δεν θα πρέπει να έχουμε υψηλές προσδοκίες, καθώς ήδη τώρα δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές εκτός Ελλάδας".(Σημ. Όταν οι Γερμανοί ζητούν να την συμμετοχή στο  «κούρεμα» των ομολόγων ιδιωτών επενδυτών εννοούν κυρίως τις Ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρόταση αυτή δεν έχει προχωρήσει ακόμη γιατί η ΕΚΤ έχει στα χέρια της το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων πού βρίσκονται εκτός Ελλάδος και αντιδρά. ) 
    Ο πρόεδρος της Bundesbank εκτιμά ότι "εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης έτσι όπως έχει συμφωνηθεί με τη διεθνή κοινότητα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους".
    Επικαλείται δε το παράδειγμα των βαλτικών χωρών, οι οποίες "παρά τις διαφορές στις λεπτομέρειες - μέσω ενός σκληρού προγράμματος εξυγίανσης επανήλθαν σε επιτυχή πορεία ανάπτυξης". Για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα κατά του προγράμματος προσαρμογής δηλώνει ότι έχει "κατανόηση ότι ο κόσμος σε δύσκολες εποχές δυσφορεί και το δείχνει. Αλλά ένα είναι σίγουρο: το τωρινό πρόγραμμα προσαρμογής είναι αναπότρεπτο, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστικότερη και να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της".

Συμπεράσματα :
 H Ελληνική χρεοκοπία , με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι στο εξωτερικό προδιαγεγραμμένη. Το ζήτημα πού τους απασχολεί είναι τι εγγυήσεις θα πάρουν (ασημικά) έναντι των παλιών δανείων αλλά και των νέων πού προσφέρουν για να κερδίσουν χρόνο έτσι ώστε να περιορίσουν τις ζημιές τους. Υπό αυτό το πρίσμα η συζήτηση πού γίνεται στην Ελλάδα για το πόσο επαχθή πρέπει να είναι (ή να μην είναι)  τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι άνευ αντικειμένου γιατί με το γεγονός της χρεοκοπίας, όταν αυτό επέλθει , αυτά θα είναι ούτως ή άλλως επαχθή. Το ζητούμενο σήμερα για την Ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να είναι πώς θα διατηρήσει τα «δίκαια» (ή άδικα), «εύλογα»(ή παράλογα) κεκτημένα των κοινωνικών ομάδων πού νέμονται λίγο ή πολύ  το δημόσιο ταμείο αλλά πώς θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την εθνική (την σιχαίνομαι αυτή την λέξη) και  κοινωνική ανάταξη. Αυτή (η ανάταξη) προϋποθέτει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ( άρα περικοπή δαπανών , αύξηση εσόδων), γκρέμισμα του πολιτικού συστήματος διαπλοκής , πελατειακών σχέσεων και άκρατου λαϊκισμού , βαθιές τομές σε θεσμούς όπως δικαιοσύνη, ΟΤΑ κλπ , αλλαγή του συστήματος αξιών της κοινωνίας ( κομφορμισμός, ιδιοτέλεια ,μικροαστισμός, νεοπλουτισμός ).
 Το κίνημα (;) των αγανακτισμένων θα έπρεπε  να θέσει ως πρώτιστο κοινωνικό στόχο την αλλαγή του πολιτικού συστήματος (γιατί μόνο αυτόν μπορεί να επηρεάσει )  μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις πού αφορούν τον αριθμό και τις αμοιβές των βουλευτών, τις σχέσεις των εξουσιών και του τύπου, την αυτοδιοίκηση, τη εκπαίδευση , την διαφάνεια, προτείνοντας μια συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική συνταγματική χάρτα αντί να κτυπάει κατσαρόλες   και να αντιτίθεται σε οικονομικά μέτρα πού νομοτελειακά θα ληφθούν.
 Και τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση (όχι πάντως αυτή...) πού δεν είναι υποταγμένη στη λογική του πολιτικού κόστους και αψηφά το λαϊκισμό της αντιπολίτευσης; Προχωρά ταχύτερα τις διαρθρωτικές αλλαγές, αναλαμβάνει και υλοποιεί τα δυσάρεστα οικονομικά μέτρα για να είναι σε θέσει να ξεκινήσει την ανάταξη από καλύτερη αφετηρία και να διαπραγματευτεί καλύτερα τα ασημικά πού έτσι και αλλιώς θα πουλήσει.
 Στη χώρα των ανιστόρητων και  της λήθης , την ώρα πού ο ρεαλισμός χαρακτηρίζεται εθνική μειοδοσία ο μαξιμαλισμός δεν είναι τίποτε περισσότερο από εθνική βλακεία.

από αναγνώστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: