Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ξενοδοχεία σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες

Δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων ή τουριστικών κατοικιών προς πώληση ακόμα και σε βραχονησίδες. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών...


Δημιουργία μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων ή τουριστικών κατοικιών προς πώληση σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων σε δέκα ακατοίκητα νησιά ή βραχονησίδες, προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.


Βάσει του σχεδίου νόμου "Ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών, δημοσίων έργων και άλλες διατάξεις", επιτρέπεται η δημιουργία "οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων" σε αναπτυγμένες, μητροπολιτικές και με περιθώρια ανάπτυξης τουρισμού περιοχές.


Η δημιουργία μεγάλων τουριστικών υποδοχέων ή τουριστικών κατοικιών προς πώληση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, επιτρέπεται στα μικρά και μεγάλα νησιά ως εξής: στα νησιά με επιφάνεια από 70 έως 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα η έκταση που θα καλύπτεται από τέτοιες επενδύσεις δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 1%, ενώ σε μεγαλύτερα νησιά το 1% για τα πρώτα 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το 0,5% για το υπόλοιπο.


Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε κοινή τους ανακοίνωση για το πολυνομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υποδομών χαρακτηρίζουν τελείως ακατανόητο ότι προστέθηκε σειρά από άρθρα που αφορούν τον τουρισμό και την χωροθέτηση οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων ακόμα και σε νησιά με έκταση 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Οι τρεις οργανώσεις κρίνουν απαραίτητη την πλήρη απαγόρευση της χωροθέτησης οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων, τουλάχιστον σε νησιά με έκταση μικρότερη των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρή.


Η περιορισμένη φέρουσα ικανότητα των νησιών (νερό, ενέργεια κτλ), όπως επισημαίνουν, υπαγορεύει την απαγόρευση χωροθέτησης οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων σε νησιά μικρότερα σε έκταση από τη Λήμνο.


Να σημειωθεί πως η παρεμπόδιση της λειτουργίας σταθμών διοδίων μετατρέπεται στο ίδιο σχέδιο σε αδίκημα που επισύρει ποινές φυλάκισης.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: