Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Το success story συνεχίζεται... Στα ράφια τα "ληγμένα" από 1ης Σεπτεμβρίου

"Δεν θα διατίθενται ληγμένα" υποστηρίζει ο Σκορδάς

Ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, σχετικά με το τρόπο παρουσίασης από τα ΜΜΕ της ρύθμισης που προβλέπει πως από 1ης Σεπτεμβρίου θα διατίθενται στους καταναλωτές τρόφιμα "περασμένης διατηρησιμότητας", υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για "ληγμένα".


Για "ληγμένα" τρόφιμα είχε κάνει λόγο και ο ΕΦΕΤ που είχε ζητήσει να αποσυρθεί η διάταξη.

"Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει" υπογράμμισε. "Είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει η...
κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα πολίτη, ο δημόσιος λόγος οποιουδήποτε κρίνεται από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει", καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση, στην οποία αναφέρεται έγγραφό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, προβλέπει πως εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα.

Θα πωλούνται ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα και θα φέρουν πινακίδα που θα αναγράφει με κεφαλαία γράμματα, τη φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:

α. Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη "ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ" 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

β. Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

γ. Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

δ. Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

ε. Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ»σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Να αποσυρθεί η διάταξη ζήτησε ο ΕΦΕΤ

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ είχε ζητήσει να ακυρωθεί η διάταξη αυτή. "Η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, αν ενεργοποιηθεί, θα μετατρέψει την χώρα σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας και τους πολίτες-καταναλωτές σε πολίτες με τσαλακωμένη αξιοπρέπεια" είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας.

"Το υπουργείο πρέπει άμεσα να αναστείλει την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης διότι δεν εξυπηρετεί ούτε τους καταναλωτές ούτε την επιχειρηματικότητα" είχε σημειώσει.

Στις ενστάσεις του ΕΦΕΤ περιλαμβάνονταν οι εξής:

- Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους

- Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δύο κατηγορίες

- Είναι λάθος να ζητάμε από τους καταναλωτές να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα (αφού όλα τα τελευταία χρόνια τους εκπαιδεύαμε να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα)

- Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.



Θ.Κ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: