Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Χωρίς πλοία την πασχαλινή περίοδο ;

Σε αδιέξοδο κατέληξαν για ακόμη μία φορά οι συζητήσεις των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) του 2010 και του 2011 των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας.
 Μετά αυτή την εξέλιξη, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο απεργίας την περίοδο των εορτών του Πάσχα, εάν βέβαια μέχρι τότε δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των ακτοπλόων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ως προς το ύψος του ποσοστού της αύξησης για τη ΣΣΕ τόσο του 2010 όσο και του 2011, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι ακτοπλόοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το ποσοστό αύξησης που θα προτείνουν στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αποτέλεσμα η συζήτηση να οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο και να προγραμματιστεί εκ νέου, άγνωστο όμως για πότε.

Για όλα αυτά ενημερώθηκε ο γ.γ. της ΠΝΟ, ο οποίος όπως ήταν φυσικό δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος, αφού η υπόθεση διαιωνίζεται χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η διοίκηση της ΠΝΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε στάση αναμονής και συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων την περίοδο του Πάσχα, εάν βέβαια μέχρι τότε δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Είναι γνωστό πως οι συνδικαλιστές ναυτικοί είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αφού τους κρατά ακόμα «ομήρους» της πολιτικής επιστράτευσης την οποία κήρυξε κατά την τελευταία απεργία τους. Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γ. Διαμαντίδης, μάλιστα, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να άρει την επιστράτευση των ναυτεργατών, αν ακτοπλόοι και εργαζόμενοι καταλήξουν σε συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι η ΠΝΟ ζητεί αύξηση 2%, βρίσκοντας την πρόταση αυτή απόλυτα λογική, καθώς με αυτή την αύξηση έχει υπογράψει ο ΣΕΕΝ συμβάσεις για το 2010 για τους ναυτικούς που εργάζονται στα κρουαζιερόπλοια και στα πλοία της Αδριατικής.

Η κατάσταση πάντως που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από το θέμα των διαπραγματεύσεων των ΣΣΕ των ναυτικών της ακτοπλοΐας δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη.

Τις διαπραγματεύσεις με την ΠΝΟ έχει αναλάβει πλέον να κάνει ο ΣΕΕΝ, ύστερα από απόφαση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, που τον όρισε φορέα εκπροσώπησης των ακτοπλοϊκών εταιρειών, μετά την αποχώρηση της ΑΝΕΚ και της Hellenic Seaways από την Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), η οποία μέχρι τότε έκανε και τις συζητήσεις.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως, η «ΑΝΕΚ Lines» και η «Hellenic Seaways» «ενώ είχαν αποχωρήσει από την ΕΕΝ, με επιστολή τους προς τον ΣΕΕΝ και τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, ανέφεραν ότι ο ΣΕΕΝ δεν νομιμοποιείται να κάνει διαπραγματεύσεις επί ακτοπλοϊκών θεμάτων, δεν είναι ο αντιπροσωπευτικότερος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ακτοπλοΐας και πως ακόμα και αν διαπραγματεύσεις γίνουν και τελεσφορήσουν, η οποιαδήποτε απόφαση που θα ληφθεί δεν θα είναι δεσμευτική γι' αυτούς.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: