Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Βραβείο για την διαχείριση αποβλήτων στη Σύρο !

Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των τριών πρώην Δήμων της Σύρου βραβεύτηκε για τη δράση του στο Ευρωπαϊκό - Διαμεσογειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε  στην Ερμούπολη Σύρου, από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου «ΔΑΦΝΗ» με τη συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες νησιά του Αιγαίου αλλά και της Ευρώπης (πχ. Σαρδηνία).
 Παρών και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έλαβε επίσης χώρα η τελετή υπογραφής του Συμφώνου των Νησιών και η πρόταση για υποδοχή της έδρας του στη Σύρο. Επίσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ευρωπαϊκή και Δια-μεσογειακή συνεργασία προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα για τα νησιά» με συντονιστή τον κ. Ηλία Ευθυμιόπουλο, πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος και Γενικό Διευθυντή του Ενεργειακού Γραφείου Ιου - Αιγαίου.


Μετά τη Γενική Συνέλευση του Δικτύου «ΔΑΦΝΗ» έγινε η βράβευση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ν. Σύρου, που εκπροσωπούσε και τους τρεις πρώην δήμους του νησιού μας. Ο Δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην εκστρατεία ενημέρωσης που έγινε από το Δήμο μας για την ωφέλεια της ανακύκλωσης, ενώ τόνισε τη συμβολή του π. Αντώνιου Βουτσίνου και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Φορέα, Αντιδήμαρχο Νίκο Αλμπανόπουλο και τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου Γιάννη Ρούσσο, Γιάννη Πιταούλη, Νίκο Ροσσολάτο, Γιώργο Παπαμανώλη και Μάρκο Πρίντεζη αλλά και τους δύο πρώην δημάρχους Φώτη Ξαγοράρη και Τζώρτζη Μακρυωνίτη καθώς και τους πολίτες για την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και ανταπόκριση.

Στη συνέχεια ο Νίκος Αλμπανόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Φορέα, την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ και στην επίπονη προσπάθεια για να προετοιμαστεί και να πετύχει η ανακύκλωση στη Σύρο. Επίσης αναφέρθηκε στην απήχηση και συμμετοχή των πολιτών που κατόρθωσαν να ανακυκλώσουν το 2010 ένα άπιαστο για την Ελλάδα ποσό: 180 κιλά ανά κάτοικο συν τις επιπλέον ποσότητες που πετυχαίνουν ιδιωτικοί φορείς, αποδόσεις που είναι ανώτερες πολλών μεγαλύτερων πόλεων της Δύσης ενώ προσεγγίζουν ή ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έκλεισε λέγοντας «αποδέχομαι τη σημερινή σας επιβράβευση στο όνομα των μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου, των συνεργατών και εργαζομένων του Φορέα και κυρίως όλων των κατοίκων του νησιού, που με το σθένος, την ευαισθησία και την καλλιέργειά τους πέτυχαν αυτό που πολλοί φαντάζονταν αδύνατο».
Το συνέδριο έκλεισε με εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους ενεργειακούς υπευθύνους των Δήμων των νησιών του Αιγαίου και τη 2η συνάντηση του προγράμματος κατάρτισης «Ακαδημία Ενέργειας» του Ενεργειακού Γραφείου Ίου –Αιγαίου
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: