Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κύπριοι «υιοθετούν» υπό κατάργηση ελληνικά σχολεία - Λέτε να κάνουν τίποτα και για τη Νάξο;

Μια ειδική πρωτοβουλία, που περιλαμβάνει την «υιοθέτηση» σχολείων που κινδυνεύουν να κλείσουν – ιδίως στην ελληνική επαρχία - στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, παρουσιάστηκε από μέλη της «Σπίθας για την Ελληνική Παιδεία και την Εκπαίδευση» της Κύπρου.
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στην αίθουσα συσκέψεων της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, δύο εκπαιδευτικοί συνδικαλιστές, οι κ.κ. Φίλιππος Δουμάς και Παύλος Χαράπης παρουσίασαν το πρόβλημα που προκύπτει από τις καταργήσεις σχολείων. Ο κ. Λάμπρος Παπαδημητράκης, αναφέρθηκε στη «Σπίθα για την Ελληνική Παιδεία και την Εκπαίδευση» της Κύπρου, η οποία έχει λάβει την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει κονδύλια από επιχειρηματίες, υπουργεία, σχολεία, την εκκλησία, οργανισμούς, τράπεζες και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Στόχος είναι, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της πρωτοβουλίας, οι «Σπίθες» της Κύπρου να υιοθετήσουν όσα περισσότερα σχολεία γίνεται - από τα μικρά εκείνα που απειλούνται με κατάργηση ή συγχώνευση - και να καταφέρουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο κ. Παπαδημητράκης σχολίασε σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων πως «δεν μπορεί για εξοικονόμηση 3-4 εκατομμυρίων ευρώ να κλείσουν όλα αυτά τα σχολεία. Υπάρχει σχολείο στην παραμεθόριο που κινδυνεύει να κλείσει, το οποίο η κυβέρνηση εγκαινίασε πριν 3 μήνες. Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα οικονομίας, γιατί τα έξοδα αυτών των παιδιών για τις μετακινήσεις τους θα είναι μεγαλύτερα από την εξοικονόμηση που θα κάνει το κράτος. Τα έξοδα αυτά φορτώνονται και πάλι στις πλάτες του λαού».
Ο κ. Παπαδημητράκης σημειώνει ακόμη πως «η μεταρρύθμιση δεν είναι τόσο αθώα, δεν είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως ισχυρίζεται η υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου. Η βαθύτερη, κατά τη γνώμη μου, ζημιά που γίνεται είναι η αποψίλωση και η ερήμωση της επαρχίας. Διότι δεν είναι ότι κλείνεις απλώς τα σχολεία γιατί δεν έχεις να πληρώσεις το πετρέλαιο, την καθαρίστρια, το ρεύμα, το φως, το τηλέφωνο... γιατί περί τέτοιων εξόδων μιλάμε. Δεν είναι οι αμοιβές των δασκάλων. Αυτό το σχολείο που κλείνει και οδηγεί τα παιδιά 30, 40, ενδεχομένως 50 χιλιόμετρα μακριά σημαίνει ότι και κάποιες οικογένειες σιγά σιγά δεν θα προτιμήσουν να μείνουν σε ένα χωριό απ' όπου θα χρειάζεται να στείλουν το παιδί μακριά. Άρα ερημώνονται οι μικρές κοινωνίες και φυλλορροούν ακόμα πιο πολύ».
Το σχέδιο της υιοθέτησης σχολείων βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ενημέρωσης εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κύπρου. Έχει οργανωθεί επίσης η διαδικασία κατάρτισης ενός καταστατικού σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής που θα αναλάβει την ενημέρωση. Βάσει του καταστατικού θα ληφθούν και οι σχετικές άδειες από τους επάρχους, προκειμένου να μπορεί να ανακοινωθεί ο έρανος.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: