Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προβλήματα που προκάλεσε στην Άνδρο η κατολίσθηση της χωματερής

Θόδωρος Σκυλακάκης
Ευρωβουλευτής Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠOY
         ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ  13 Απριλίου 2011
Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προβλήματα
που προκάλεσε στην Άνδρο η κατολίσθηση της χωματερής
ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΘΟΔΩΡΟΣ  ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ. 
 Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Άνδρο από την πρόσφατη κατολίσθηση που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στη χωματερή του νησιού, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν και να καταλήξουν στη θάλασσα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.  

Επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα επιφέρει η καταστροφή αυτή στη δημόσια υγεία, στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην τροφική αλυσίδα και στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  • Την έχουν ενημερώσει οι Ελληνικές αρχές για την ακριβή έκταση της καταστροφής (ποσότητα και είδη αποβλήτων, θαλάσσια έκταση που επηρεάζεται) και για το εάν έχουν αναλάβει αντίστοιχες δράσεις για την αντιμετώπισή της;
  • Έχει εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση η κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων;
  • Σε τι δράσεις προτίθεται να προβεί η Επιτροπή σχετικά με (α) την μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στην περίπτωση της Άνδρου και (β) τη διασφάλιση του μετριασμού των οικολογικών επιπτώσεων από την κατολίσθηση της χωματερής;
Σχετικά με το θέμα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης που είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η οικολογική καταστροφή στην Άνδρο δεν ήταν ούτε ατυχία, ούτε αστοχία, ούτε φυσική καταστροφή. Ήταν άμεση συνέπεια μιας συνειδητής πολιτικής ανοχής του ελληνικού κράτους και συνενοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διατήρηση και διαιώνιση ενός καθεστώτος εκτεταμένης παρανομίας και εγκληματικής οικολογικά αδιαφορίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, για έναν και μόνο λόγο, την αποφυγή του πολιτικού κόστους της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Η περίπτωση της Άνδρου είναι χαρακτηριστική. Χωματερή (όχι χώρος επιστημονικά ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων), σε ρεματιά, που οδηγεί στη θάλασσα. Παράνομη λειτουργία επί δεκαετίες. Προειδοποίηση από το 2003 από την πυροσβεστική στις τοπικές αρχές  για την πιθανότητα να πάνε τα σκουπίδια στη θάλασσα λόγω της ρεματιάς. Δημιουργία ενός βουνού σκουπιδιών και κατάρρευσή του στη θάλασσα. Αδιαφορία ακόμα και σήμερα από όλους τους αρμοδίους  για την συντελούμενη οικολογική καταστροφή, καθώς τα απόβλητα της θαλάσσιας πλέον χωματερής ταξιδεύουν με τα κύματα του νοτιά και με τα ρεύματα του Κάβο Ντόρο και η θαλάσσια ζωή αρχίζει να τρέφεται με το μίγμα των σκουπιδιών που επιβαρύνεται και με τα βαρέα και τοξικά μέταλλα των αποβλήτων, που θα καταλήξουν στο πιάτο κάποιων ανυποψίαστων. Αδιαφορία από την κεντρική κυβέρνηση (η υπουργός Περιβάλλοντος έχει προφανώς σοβαρότερα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα), να ερευνήσει τις αιτίες και τις ευθύνες της καταστροφής και να παρέμβει για τον μετριασμό της, αλλά και από τη δικαιοσύνη, να ερευνήσει αν έχει τηρηθεί ο νόμος.
Ένα κράτος που σε όλες του τις πτυχές και τις εκφάνσεις δεν λειτουργεί και δεν προστατεύει ούτε τον πολίτη ούτε το περιβάλλον».

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ
Στην ερώτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
«Στις 4 Φεβρουαρίου 2011, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών κατέληξαν στην παραλία του Σχοινιά στην  Άνδρο, λόγω έντονης βροχόπτωσης. Τα απορρίμματα (μπάζα και οικιακά σκουπίδια, τοξικά απόβλητα της ΔΕΗ, απόβλητα μπαταριών και μηχανουργείων, πλαστικά κ.ά.), κατέληξαν στη θάλασσα αφού παρασύρθηκαν από τη χωματερή, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Σταυροπέδα. Όλα τα απορρίμματα της Άνδρου καταλήγουν στη ρεματιά αυτή  (από 10-40 τόνοι καθημερινά αναλόγως της εποχής), η οποία είναι και ο μοναδικός χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων στο νησί. Λόγω της  κατολίσθησης της χωματερής συντελέστηκε οικολογική καταστροφή. Εκτιμάται ότι υπάρχουν χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων σε ακτίνα  τουλάχιστον 100 μέτρων στο θαλάσσιο χώρο της παραλίας του Σχοινιά και μέσα στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την τροφική αλυσίδα, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης μπορεί να έχουν δυσμενείς  επιπτώσεις και στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο τον Στρόφιλα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι (α) τα κράτη μέλη όφειλαν να εφαρμόσουν την κοινοτική νομοθεσία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων μέχρι την 16η Ιουλίου 2001, (β) συνεχίζεται να χρησιμοποιείται ο χώρος για την εναπόθεση των απορριμμάτων, και (γ) διαπιστώνεται χρόνιο πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί της Άνδρου χωρίς να έχει πειστικά δρομολογηθεί νόμιμη λύση, ερωτάται η Επιτροπή:  Έχουν ενημερώσει οι Ελληνικές αρχές την Επιτροπή για την κατάσταση στην Άνδρο, την ακριβή έκταση της καταστροφής (ποσότητα και είδη αποβλήτων, θαλάσσια έκταση που επηρεάζεται) και για το εάν έχουν αναλάβει αντίστοιχες δράσεις για την αντιμετώπισή της; Έχει εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση η Οδηγία 99/31 περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων και το σύνολο της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και κυρίως η Οδηγία Πλαίσιο για τα Απόβλητα;  Σε τι δράσεις προτίθεται να προβεί η Επιτροπή σχετικά με (α) την ελλειπή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στην περίπτωση της Άνδρου και (β) τη διασφάλιση του μετριασμού των οικολογικών επιπτώσεων από την κατολίσθηση της χωματερής;»


Δεν υπάρχουν σχόλια: