Χρηματισμός ορισμένων επίορκων γιατρών δεν αποτελεί στη χώρα μας δυστυχώς είδηση αφού πλέον έχουμε μάθει για πολλά τέτοια νοσηρά περιστατικά. Η περίπτωση όμως ορθοπεδικών, διευθυντών κλινικών και διοικητών δημόσιων ελληνικών νοσοκομείων έκανε τον γύρο του κόσμου για το ύψος των αμοιβών και το κέρδος εις βάρος όλων μας. Κάποιοι έπαιρναν αρκετά χρήματα για να επιλέγουν προϊόντα μιας και μόνο εταιρείας της DePuy International.
Πρόκεται για θυγατρική της Johnson & Johnson της δεύτερης παγκοσμίως εταιρείας ιατρικών προϊόντων. Στη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργήματα σε βάρος έξι γιατρών δημόσιων νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που εμπλέκονται σε σκάνδαλο χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy International, προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα της στα νοσοκομεία, ζημιώνοντας έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή στην Αμερική, η μητρική εταιρεία της DePuy η καλείται να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια στο Αμερικανικό Δημόσιο όχι μόνο για παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και για ποινικές διώξεις. Η Johnson & Johnson, θα πληρώσει για την ακρίβεια 70 εκατομμύρια δολλάρια αφού οι υπεύθυνοι της παραδέχθηκαν ότι όντως δωροδόκησαν γιατρούς στην Ευρώπη και έδωσαν μίζες ακόμη στο Ιράκ για να κερδίσουν συμβόλαια και να πουλήσουν φάρμακα και τεχνητές αρθρώσεις.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας παραδέχθηκαν ότι θυγατρικές εταιρείες της J&J έδωσαν χρήματα για μίζες σε γιατρούς και διοικητές νοσοκομείων στην Ελλάδα, στην Πολωνία, και στη Ρουμανία. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε δικαστήριο της Ουάσινγτον, η εταιρεία που έχει την έδρα της στο Νιου Μπρανσγουικ στο Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, χρησιμοποιούσε μαύρα ταμεία και προχωρούσε σε εικονικές συμβάσεις Off-shore εταιρειών με έδρα τη Νήσο του Μαν για να δωροδοκεί γιατρούς και διευθυντικά στελέχη δημόσιων νοσοκομείων σε χώρες της Ευρώπης.
Έλληνες διοικητές και γιατροί δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα πάντα με τους υπευθύνους της αμερικανικής εταιρείας, οι οποίοι προχωρούσαν σε παραγγελίες προϊόντων της εταιρείας όπως χειρουργικά εμφυτεύματα η συνταγογραφούσαν τα φάρμακα της εταιρείας επιβραβεύονταν με διάφορους τρόπους όπως ο χρηματισμός η ακριβά ταξίδια. " Οποιοδήποτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποκτήθηκε με διαφθορά είναι οφθαλμαπάτη" δήλωσε ο διευθυντής της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς Ρομπερτ Κουζαμι. "Η Johnson & Johnson", πρόσθεσε ο Κουζαμι "επέλεξε το κέρδος από την συμμόρφωση".
Σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς από το 1998 μέχρι το 2006 η εταιρεία κέρδισε 24 εκατομμύρια δολλάρια εις βάρος του Ελληνικού δημοσίου, δωροδοκώντας Έλληνες γιατρούς οι οποίοι αγόραζαν χειρουργικά εμφυτευματα συμπεριλαμβανομένου τεχνητές αρθρώσεις. Ενώ από την Πολωνία κέρδισε 4.3 εκατομμύρια δολλάρια σε περίοδο έξι ετών από το 2000 έως το 2006 και περίπου 3.5 εκατομμύρια δολλάρια από παράνομο χρηματισμό στη Ρουμανία σε περίοδο 7 ετών από το 2000 μέχρι το 2007. Μάλιστα η θυγατρική της Johnson & Johnson, DePuy International Ltd. υποχρεώθηκε να πληρώσει σε αποζημίωση 4.8 εκατομμύρια λίρες περίπου 7.9 εκατομμύρια δολλάρια ως συμβιβασμό στις αγωγές που έγιναν εις βάρος της από την Βρετανική Αρχή Απάτης σχετικά με τις μίζες στην Ελλάδα. Η J&J διοχέτευε χρήματα σε Έλληνες χειρουργούς μέσω ενός "ατζέντη" ο οποίος έπαιρνε τα χρήματα από μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα τη Νήσο του Μαν σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς των ΗΠΑ.
Εξυγίανση και Συμμόρφωση
Η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει 48.6 εκατομμύρια δολάρια για να συμβιβαστεί με την αγωγή της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς και 21.4 εκατομμύρια δολάρια για ποινικές διώξεις. Μέρος του Συμφωνητικού Συμβιβασμού που συμφώνησε να υπογράψει η J&J, αποδέχτηκε τις κατηγορίες, και την υποχρέωση να ανακοινώνει κάθε έξι μήνες για τα τρία επόμενα χρόνια ποια μέτρα εξυγίανσης λαμβάνει ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο. Ολα αυτά στα σοβαρά και συγκροτημένα κράτη. Στην Ελλάδα ακόμη ψάχνουν;
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου