Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Οι πιο παράξενες ανακαλύψεις του 2010 ! (φωτο)

Οι ερευνητές έδωσαν μια λίστα με τις 10 πιο παράξενες ανακαλύψεις για τη χρονιά που μας πέρασε

Οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Εξερεύνησης Ειδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, εξέδωσαν μια λίστα με τις πιο περίεργες ανακαλύψεις που έγιναν το 2010 στη φύση. Οι ανακαλύψεις προέρχονται από τη Βραζιλία, τη Μαδαγασκάρη, τη Νότιο Αφρική, το Περού, τις Φιλιππίνες, τη Δυτική Αφρική, το Όρεγκον των ΗΠΑ, τα νησιά Μασκαρέν του Ινδικού, τον Κόλπο του Μεξικού και το Βόρειο Ατλαντικό.
Το πιο γνωστό ίσως από αυτές είναι το βακτήριο που ανακαλύφθηκε από Καναδούς και Ισπανούς ερευνητές στο ναυάγιο του Τιτανικού. Στο κατάστρωμα και τα κιγκλιδώματα του τραγικού υπερωκεάνιου, η «αλομονάδα του Τιτανικού» (Halomonas titanicae) τρέφεται με οξείδια του σιδήρου.
Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, οι βιολόγοι ανακάλυψαν ένα μανιτάρι του δάσους (Mycena luxaeterna) που εκπέμπει διαρκώς ένα έντονο, κιτρινοπράσινο φως. Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας ή βιοφθορισμού έχει παρατηρηθεί ως σήμερα σε περίπου 70 είδη μυκήτων.
Στη λίστα υπάρχει ένα ακόμα μανιτάρι, αυτό του Όρεγκον, το οποίο ζει κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Στον κόλπο του Μεξικού, λίγο πριν η διαρροή του πετρελαίου καταστρέψει τα πάντα, είχε βρεθεί το ψάρι Halieutichthys intermedius, το οποίο μόνο το κλασικό ψάρι δε θυμίζει!
Από τον κόσμο των εντόμων, οι ερευνητές ξεχώρισαν μια κατσαρίδα της Νοτίου Αφρικής (Saltoblattella montistabularis) που μετακινείται πηδώντας σαν ακρίδα.
Στο Αρχιπέλαγος Μασκαρέν του Ινδικού Ωκεανού, η μεγάλη ανακάλυψη ήταν ένα νέο είδος γρύλου (Glomeremus orchidophilus), που είναι και ο μοναδικός επικονιαστής της σπάνιας ορχιδέας Angraecum cadetti.
Στη Μαδαγασκάρη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πέρυσι την «αράχνη του Δαρβίνου» (Caerostris darwini) με μετάξι δύο φορές ισχυρότερο από ό,τι σε άλλα είδη. Οι ιστοί της είναι εξαιρετικά μεγάλοι -ένας από αυτούς βρέθηκε να εκτείνεται από τη μία όχθη ενός ποταμού έως την άλλη, σε απόσταση 25 μέτρων.
Το λιγότερο ελκυστικό νέο είδος είναι η «τυραννοβδέλλα» (Tyrannobdella rex) που ανακαλύφθηκε γαντζωμένη μέσα στο ρουθούνι ενός κοριτσιού από το Περού. Έχει μήκος μικρότερο από πέντε εκατοστά, φέρει όμως μια πανίσχυρη σιαγόνα με αναλογικά τεράστια δόντια.
Σε μια κρεαταγορά της Δυτικής Αφρικής, είχε ανακαλυφθεί ένας κεφάλοφος Philantomba walteri, ο οποίος αν και μοιάζει με ελάφι δεν είναι. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες του ζωντανό.








Δεν υπάρχουν σχόλια: