Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Αγόρασε κι εσύ ένα ελληνικό νησί, μπορείς

75.000 ιδιοκτησίες του κράτους βγαίνουν στο σφυρί


Λίστα με 75.000 ξεχωριστές ιδιοκτησίες του κράτους προς αξιοποίηση έχει καταρτίσει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η αμερικανική εφημερίδα θεωρεί ότι με το ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας, η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει ακόμη και 30 δισ. ευρώ, στην προσπάθειά της να μειώσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος της.

Όπως μάλιστα πληροφορεί η εφημερίδα τους αναγνώστες της, «ίσως ήλθε επιτέλους η ώρα» για να αποκτήσουν ένα ακίνητο «σε ένα ελληνικό νησί που τόσο ονειρεύονταν» ή να επενδύσουν «σε κυβερνητικά μερίδια στο καζίνο του Μον Παρνές της Πάρνηθας» ή ακόμη «να δημιουργήσουν ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών στο νησί της Ρόδου».
Σύμφωνα με την WSJ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει διορίσει την Εθνική Τράπεζα ως επικεφαλής ενός κονσόρτσιουμ συμβούλων που μελετούν την πώληση ενός πρώτου «πακέτου» που αποτελείται από 20 έως 30 ιδιοκτησίες του κράτους.
Η πρώτη πώληση θα πραγματοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δήλωση του γενικού διευθυντή του κλάδου real estate της Εθνικής Τράπεζας κ. Α. Καρυτινού. Η εκτίμηση, άλλωστε, ότι η συνολική αξία της προς εκποίηση δημόσιας περιουσίας θα κυμανθεί από 15 έως 30 δισ. ευρώ, που υιοθετεί η WSJ, ανήκει στον κ. Καρυτινό.
Οι πωλήσεις κρατικών ακινήτων εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα πώλησης κρατικών συμμετοχών συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές της.
«Είναι σαφές ότι ο τουρισμός αποτελεί μια από τις μεγάλες δυνάμεις μας. Είναι ένας τομέας που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Συζητάμε με διεθνείς επενδυτές για την ανάπτυξη τέτοιου τύπου επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Καρυτινός.
Και εξήγησε ότι «στρατηγική μας είναι να πετύχουμε συμφωνίες, μακροπρόθεσμες μισθώσεις διάρκειας 30 ή 40 ετών, που θα βασίζονται στην ιδιωτική εκμετάλλευση με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα διατηρεί την ιδιοκτησία της γης».
Ένα άλλο μέρος της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας είναι η μέθοδος leaseback, η πώληση δηλαδή ενός δημοσίου κτιρίου σε ξένο επενδυτή και η ενοικίασή του στη συνέχεια από το κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη μέθοδο αυτή η κυβέρνηση εισπράττει ρευστά και ο επενδυτής εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την απόδοση της επένδυσής του.
Όπως και να έχει το πράγμα, το επόμενο κρίσιμο βήμα για το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα θα είναι οι πρώτες συμφωνίες που θα υπογραφούν.
«Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να δουν πώς θα εξελιχθούν οι πρώτες συμφωνίες... Αν τα πρώτα προγράμματα εξελιχθούν καλά, τότε το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών θα αυξηθεί», δήλωσε η κυρία Αγαπητίδου.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: