Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η κρίση και οι πόλεις-φαντάσματα της Ισπανίας

Δεκάδες πόλεις στην Ισπανία είναι άδειες και εγκαταλελειμμένες εξαιτίας ενός μοναδικού φαινομένου που δημιούργησε η οικονομική κρίση ...


Αν κάποιος ακούσει τον όρο πόλη-φάντασμα, ίσως σκεφτεί πόλεις στοιχειωμένες από μεταφυσικά πνεύματα, ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα και μισογκρεμισμένα κτήρια. Στην πραγματικότητα, οι πόλεις-φαντάσματα δεν έχουν τίποτα το μεταφυσικό. Είναι απλώς πόλεις που έχουν ερημωθεί, όταν οι άνθρωποί της φύγανε. Το μόνο φάντασμα που τους κυνήγησε είναι η οικονομική κρίση.
Μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει γεμίσει από πόλεις-φαντάσματα είναι η Ισπανία. Ενώ πάντα στην ιστορία υπήρχαν πόλεις που έμεναν άδειες από κόσμο για διάφορους λόγους (πόλεμοι, ανταλλαγές πληθυσμών), στην Ισπανία συνέβη κάτι το μοναδικό.
Την τελευταία δεκαετία, στη χώρα είχε ανθίσει η οικοδόμηση κατοικιών καθώς οι τράπεζες έδιναν τεράστια δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες άρχισαν να κτίζουν κυριολεκτικά ολόκληρες πόλεις. Σε μεγάλες αχρησιμοποίητες εκτάσεις γης κοντά σε θάλασσα και σε μεγάλα κέντρα, όπως η Μαδρίτη και η Βαλένθια έκτισαν ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών με σκοπό να γίνουν νέες πόλεις - παράδεισοι για όσους ήθελαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις ή όσους ήθελαν να έχουν ένα σταθερό τόπο για διακοπές στην Ισπανία. Κάπου εκεί όμως τα πράγματα πήγαν στραβά και την πόρτα χτύπησε η κρίση με τις τράπεζες να χάνουν τη δύναμη τους και την ισπανική οικονομία να παραπέει...
Αυτόματα, οι κατασκευαστικές σταμάτησαν να φτιάχνουν άλλα σπίτια και πολλές φορές σε αυτές στις πόλεις έμειναν κτήρια μισοκατασκευασμένα, απλές οικοδομές. Αν μάλιστα υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι στις πόλεις - φαντάσματα είναι ελάχιστοι σε σχέση με όσους υπολογιζόταν αρχικά. Κι αυτοί άλλωστε το έχουν μετανιώσει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη Βαλντελούθ στην Γκουανταλαχάρα, μιάμιση ώρα έξω από την Μαδρίτη. Στην πόλη υπολογιζόταν να χτιστούν 9.500 σπίτια και να κατοικηθεί από 30.000 κατοίκους. Όταν όμως η κατασκευαστική που την είχε αναλάβει κήρυξε πτώχευση πριν από δύο χρόνια, η πόλη έμεινε μόλις με 1.500 κτήρια πλήρως ολοκληρωμένα και 700 ανθρώπους να κατοικούν σε αυτή. Στο πάρκινγκ της πόλης που χωράει 2.000 αυτοκίνητα, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ούτε ένα και στο σχολείο που προοριζόταν για 1.500 παιδιά, φοιτούν με το ζορι τα μισά. Στους δρόμους κυκλοφορούν πολύ αραιά λίγα άτομα και σπάνια αυτοκίνητο, ενώ στο πολυκατάστημα της πόλης, λειτουργεί μόνο ένα μαγαζί!
Ένας από τους κατοίκους της, ο Χοακίν Ορμαζάμπαλ, πριν τέσσερα χρόνια χώρισε με τη γυναίκα του κι αποφάσισε να κάνει μια επένδυση αγοράζοντας μια μεγάλη μονοκατοικία αξίας 240.000 ευρώ στη Βαλντελούθ. Σήμερα το σπίτι του κοστολογείται λιγότερο από 140.000 ευρώ. Τα περισσότερα άλλωστε σπίτια έχουν χάσει τη μισή τους αξία. «Νομίζαμε ότι η αξία της κατοικίας στην Ισπανία θα ανέβαινε όλο και περισσότερο. Μερικές φορές ξυπνάω και σκέφτομαι πόσο ηλίθιος είμαι», λέει απογοητευμένος ο Ορμαζάμπαλ.
Δυστυχώς είναι πολλές οι πόλεις στην ισπανική επαρχία που προορίζονταν για χιλιάδες κατοίκους, ενώ σήμερα μένουν εκεί οι μισοί ή ακόμα και κανένας κάτοικος. Σπίτια μισοτελειωμένα, άδεια και οι υπάρχοντες κάτοικοι φοβισμένοι μέσα στην ερημιά. Άλλωστε σε όσα σπίτια δεν κατοικούνται οι κλέφτες έχουν αφαιρέσει ό, τι μπορεί να κουβαληθεί. Πόρτες, κουφώματα, καλοριφέρ και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αφαιρεθεί δεν έχει μείνει πια στη θέση του.
Η ιστορία φαίνεται λοιπόν να επαναλαμβάνεται. Στην Αμερική του 19ου αιώνα, στην Άγρια Δύση, δημιουργούνταν ολόκληρες πόλεις, εκεί που υπήρχε κοντά χρυσός, κι όταν τα αποθέματα τελείωναν, οι κάτοικοι των πόλεων έφευγαν καθώς δεν είχαν πια λεφτά. Έτσι δημιουργούνταν ολόκληρες πόλεις - φαντάσματα που τις λυμαίνονταν οι γκάνγκστερ. Στην Ισπανία του 21ου αιώνα, οι πόλεις μένουν άδειες, γιατί τελείωσαν τα λεφτά των τραπεζών και τα άδεια σπίτια λυμαίνονται οι κλέφτες. Το μόνο που τελικά φαίνεται να αλλάζει είναι η χώρα και η εποχή.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: