Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι οι δράστες επιστρέφουν δύο και τρεις φορές στην ίδια στάνη και φορτώνουν πάνω από 10 ζώα τη φορά, οδηγώντας τα στη σφαγή και στη συνέχεια στο εμπόριο. Κάμερες ασφαλείας και σεκιουριτάδες φυλάσσουν της σύγχρονης Ελλάδας, με τους κτηνοτρόφους να ψάχνουν τρόπους πρφύλαξης από τη μάστιγα της ζωοκλοπής.
Η αρχή έγινε σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της Πελoποννήσου, τελευταία όμως η... μόδα πέρασε στη Θεσσαλία και τα μαντριά της Λάρισας γέμισαν κάμερες. Πληροφορίες μάλιστα από τον Κάμπο αναφέρουν πως πρόσφατα κτηνοτρόφος στο Τίρναβο συνέλαβε επ' αυτοφώρω αλλοδαπό που ...
μπήκε στο μαντρί και έφευγε με δύο πρόβατα στα χέρια. Τον κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας και ο κτηνοτρόφος είδε όλη τη σκηνή στο μόνιτορ και επενέβη.
Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι οι δράστες επιστρέφουν δύο και τρεις φορές στην ίδια στάνη και φορτώνουν πάνω από 10 ζώα τη φορά, οδηγώντας τα στη σφαγή και στη συνέχεια στο εμπόριο. Αναφέρουν επίσης ότι πολλές ταβέρνες ρίχνουν τις τιμές στις μερίδες του κρέατος, επειδή αγοράζουν πολύ φτηνό κρέας από αλλοδαπούς που κλέβουν ζώα από μαντριά.
«Το φαινόμενο της ζωοκλοπής έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Κάθε μέρα 2-3 κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι λείπουν ζώα από τις μονάδες τους. Η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο. Και επειδή η πρόσληψη εταιρειών ιδιωτικής ασφάλειας είναι ασύμφορη οικονομικά, οι συνάδελφοι στράφηκαν στις κάμερες. Εχουν βάλει μάλιστα και σύστημα που όταν πλησιάζει κάποιος το κοπάδι τις βραδινές ώρες, χτυπάει ένα κουδουνάκι και τους ειδοποιεί», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Μιχάλης Τζιότζιος.
Οσοι ωστόσο δεν μπορούν να τοποθετήσουν κάμερες, αποφασίζουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Ετσι οργανώνουν νυχτερινές περιπολίες με... καραμπίνες και δεν διστάζουν να ρίξουν στον αέρα αν δουν ύποπτη κίνηση.
Η αστυνομία συνιστά στους κτηνοτρόφους να καταθέτουν μήνυση κατ' αγνώστων όταν διαπιστώνουν κρούσματα ζωοκλοπών, εκείνοι όμως υποστηρίζουν ότι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν το παράβολο που απαιτεί ο νόμος, έτσι σκέφτηκαν να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας.
Μαντριά-φρούρια έστησαν κτηνοτρόφοι στον Τίρναβο, στη Χάλκη, την Ελασσόνα, την Κρανιά, τη Μεσορράχη, τη Σπηλιά.
Τα εξόπλισαν με κάμερες, τις οποίες συνέδεσαν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παρακολουθούν νύχτα-μέρα ό,τι γίνεται μέσα στις μονάδες τους. Αλλοι πάλι δίνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να αγοράσουν εκπαιδευμένα τσομπανόσκυλα, τα οποία επιτίθενται με πρωτοφανή αγριότητα σε όποιον πλησιάσει στη στάνη και δεν τον γνωρίζουν.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου