Τίτλοι τέλους για τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab.
Η ευρωπαϊκή εταιρεία-συνώνυμο της πολυτέλειας, που ιδρύθηκε το 1937 κατασκευάζοντας αρχικά κινητήρες αεροσκαφών και λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να παράγει και αυτοκίνητα, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ύστερα από διετείς προσπάθειες διάσωσης που απέβησαν άκαρπες.
Η Saab Automobile βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, με αποτέλεσμα τελικά ο διευθυντής της Βίκτορ Μιούλερ, μαζί με τη δικηγόρο της εταιρείας Κριστίνα Γκίιρς, να εμφανιστεί χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Βάνερσμποργκς, στη δυτική Σουηδία, για να ...
καταθέσει τα χαρτιά για την πτώχευση της διάσημης φίρμας.
Εδώ και εννέα μήνες ο διευθυντής της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, την οποία έχει πια αγοράσει η ολλανδική εταιρεία Spyker, προσπαθούσε να λύσει τα προβλήματα χωρίς να φτάσει στη χρεωκοπία.
Αμέσως μετά τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία άρχισε να… ξεμένει από ρευστό, εξαιτίας των πωλήσεων, που κατά την περασμένη χρονιά είχαν πέσει κάτω από το ψυχολογικό και ουσιαστικό φράγμα των 120.000 οχημάτων. Από τον Απρίλιο μάλιστα δεν κατασκευάστηκε κανένα όχημα, εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.
Το «οριστικό χτύπημα» για την εταιρεία έφερε η απόφαση της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Youngman να μην προχωρήσει σε συμφωνία με τη Saab. Οι συζητήσεις με τους Κινέζους επενδυτές έγιναν από ανθρώπους της General Motors (GM), της πρώην ιδιοκτήτριας εταιρείας της Saab, που ωστόσο ακόμα έχει μερίδιο στη σουηδική φίρμα.
Η αυτοκινητοβιομηχανία, στην οποία εργάζονται 3.500 άτομα, πουλήθηκε από την αμερικανική General Motors στην ολλανδική εταιρεία στις αρχές του 2010, ωστόσο η GM διατήρησε αρκετές μετοχές, ώστε να παίζει ρόλο-κλειδί στις αποφάσεις για την τύχη της Saab.
Οι υπάλληλοι της εταιρείας στο άκουσμα της είδησης περί πτώχευσης δήλωσαν ότι ναι μεν είναι στενοχωρημένοι, από την άλλη δεν μπορούν να πουν ότι η απόφαση αυτή τους προκάλεσε έκπληξη, καθώς γνώριζαν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η αυτοκινητοβιομηχανία.
Αλλοι νιώθουν συγκινημένοι, αφού δούλευαν για την εταιρεία επί δεκαπέντε χρόνια ή και περισσότερο, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν τρομοκρατημένοι στη σκέψη ότι θα μείνουν τώρα χωρίς δουλειά, τη στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας είναι ήδη αυξημένα στη Σουηδία.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου