Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

1η Ιουλίου: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

Την ημέρα αυτή η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελλάδα και Κύπρος διατηρούν μία αδιάρρηκτη σχέση σε όλα τα επίπεδα. Η στενή συνεργασία των δυο κρατών αποτελεί βασική αρχή και σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υφίσταται εντός του ευρύτερου πλαισίου της θέσπισης και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.

Το ουτοπικό σχέδιο του Μανιάτη...


Με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα εμφανίζεται αδύναμη να κατοχυρώσει μόνη της τη θέση της στο Αιγαίο και να προχωρήσει στην έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης στην πρόσφατη εκπομπή «Αποκαλύπτω» του newsbomb.gr, χαρακτηρίστηκε ως ουτοπικό από τους συνομιλητές.

Ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε σίγουρος, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπηδήσει ο πρώτος πίδακας πετρελαίου.

«Τέλος του 2012 θα χτυπήσουν τα γεωτρύπανα στον Πατραϊκό. Όσον αφορά το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, σε περίπου 2,5 εβδομάδες η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, θα λάβει την τελική εισήγηση για το ποια ή ποιες εταιρείες θα κάνουν τις έρευνες. Τα στοιχεία για αυτόν τον εθνικό πλούτο θα δοθούν στη δημοσιότητα, τους επιστήμονες και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, για να προσελκύσουμε επενδυτικό ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, χωρίς όμως να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο και το Αιγαίο και την ΑΟΖ.

Μόνο με ισχυρούς συμμάχους θα καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας, υποστήριξε από την πλευρά του ο Νίκος Μαρκάτος, υποψήφιος βουλευτής με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και τέως Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέροντας το παράδειγμα της Κύπρου: «Να καλέσουμε κινέζικα, αμερικάνικα και άλλα συμφέροντα, που θα διασφαλίσουν, ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος της επόμενη ημέρα που θα ανακηρύξουμε την ΑΟΖ. Αυτό έκανε η Κύπρος, χτίζοντας επί χρόνια τις συμμαχίες της».

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου σε ένα ακόμη «Αποκαλύπτω». Ο Χάρης Λαζαρόπουλος κατέγραψε τις απόψεις, αλλά και τις καταγγελίες των θεατών, οι οποίες έδωσαν «τροφή» για περαιτέρω σχολιασμό, ενώ ήδη ερευνώνται από τη δημοσιογραφική ομάδα του newsbomb.gr.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει σε επανεκκίνηση στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, να αγνοήσει τις απειλές της Τουρκίας και εκεί που δικαιούται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, να το κάνει.

Φυσικά κάνοντας όλη τη διπλωματική προετοιμασία σε όλα τα όργανα του κόσμου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι το «σπίτι» της και στα Ηνωμένα Έθνη.

Να εκθέσει μια ακόμη φορά την Τουρκία στα μάτια των διεθνών οργανισμών, ότι είναι ένας πειρατής που αγνοεί τα πάντα προκειμένου να επιβάλλει το δικό του δίκαιο.

Και κυρίως να εκμεταλλευτεί τη μοναδική ευκαιρία που της δίνει η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο.

Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει καμία δικαιολογία, αν δεν φανεί αντάξια των απαιτήσεων και δεν καθορίσει την αποκλειστική ζώνη στο Αιγαίο ως ζώνη Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: