Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Λουκέτα στη Νάξο...

Τα λουκέτα στην αγορά έχουν γίνει, πλέον, καθημερινότητα. Μέσα σε δύο χρόνια περισσότεροι από 600 επαγγελματίες έχουν κάνει διακοπή εργασιών στην Εφορεία της Νάξου, ενώ αρκετοί καταστηματάρχες περιμένουν με αγωνία τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να πάρουν μία μικρή ανάσα πριν αποφασίσουν το κλείσιμο της επιχείρησής τους. Το 2012 οι διακοπές εργασιών στην Εφορεία της Νάξου αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το 2011, ενώ οι προβλέψεις για το 2013 είναι δυσοίωνες. 
Πολλές επιχειρήσεις οι οποίες παρέμεναν ανενεργές εδώ και αρκετά χρόνια σπεύδουν τώρα να...
ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να διακόψουν τη λειτουργία τους στην Δ.Ο.Υ., προκειμένου να μην επιβαρυνθούν το τέλος επιτηδεύματος. Αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανενεργές προκειμένου να ρυθμίσουν τον Φ.Π.Α. και μετά να κλείσουν οριστικά.
Όπως εξηγούν λογιστές της Νάξου, «η εκκαθάριση και η διακοπή στη Δ.Ο.Υ. των ανενεργών επιχειρήσεων ξεκίνησε πέρυσι και κορυφώθηκε το 2012, λόγω της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι ανενεργές επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους το 2012 αυξήθηκαν κατά 64,58% σε σχέση με το 2011.
Οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου και των οικοδομικών δραστηριοτήτων έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα της οικονομικής κρίσης στη Νάξο. Περισσότερα από 60 καταστήματα λιανικού εμπορίου έβαλαν λουκέτο την τελευταία διετία, ενώ περισσότερες από πενήντα ήταν οι διακοπές εργασιών που διαπιστώθηκαν στα οικοδομικά επαγγέλματα.
«Τα λουκέτα στα καταστήματα θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Δεν τρέφει κανείς αυταπάτες ότι θα δούμε κάτι καλύτερο το 2013, καθώς ο τζίρος μας έχει μειωθεί κατακόρυφα και το 2013 αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολο με την εφαρμογή των νέων μέτρων» δηλώνουν αρκετοί καταστηματάρχες της Νάξου, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους «πολλοί δεν θα καταφέρουμε να αντέξουμε το χειμώνα με αυτές τις συνθήκες. Το πρόβλημα μεγαλώνει αφού οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και ρευστό στην αγορά».
Μειώθηκαν και οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων
 Μειωμένες κατά 6,54% είναι οι ενάρξεις εργασιών που έγιναν στην Οικονομική Υπηρεσία της Νάξου το 2012, σε σύγκριση με το 2011. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ενάρξεων αφορά στον πρωτογενή τομέα, στο εμπόριο και στον επισιτιστικό κλάδο. Μειωμένες αισθητά είναι οι ενάρξεις εργασιών στα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τις οικοδομικές δραστηριότητες και τις κατασκευές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: