Η προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο άρση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Βρετανία, που αναμένεται να αποτελέσει τον κυριότερο προορισμό για τα κύματα των οικονομικών μεταναστών από τις δύο Βαλκανικές χώρες.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει την μαζική είσοδο μεταναστών, λάνσαρε μια πρωτότυπη αρνητική διαφημιστική καμπάνια.
Με δόσεις «μαύρου» χιούμορ, η Βρετανία παρουσιάζεται ως μια χώρα με άσχημο καιρό, ανισότητες και ουρές στα τελωνεία. Το μήνυμα προς τους μετανάστες είναι ξεκάθαρο:
«Η Βρετανία είναι ...χάλια».
Οι φωνές που ζητούν να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών αυξάνονται, με κυριότερο επιχείρημα τον κίνδυνο κατάρρευσης του κράτους κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα. Η άποψη ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Βρετανία για να εκμεταλλευτούν και όχι για να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύστημα, είναι ευρέως διαδεδομένη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί να ελέγξει τις μεταναστευτικές εισροές, που έλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών.
Μετά την είσοδο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, χιλιάδες μετανάστες κατέκλυσαν την Βρετανία, αναζητώντας εργασία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 70% του βρετανικού λαού επιθυμεί των μείωση του αριθμού τους.
Η εκπομπή Reporter επισκέπτεται την πόλη Μπόστον, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα του Λονδίνου, που αποτελεί παραδοσιακό προπύργιο των Συντηρητικών. Εδώ ο αριθμός των ξένων δεκαπλασιάστηκε μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, προκαλώντας ανησυχία στην τοπική κοινωνία.
Στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, οι πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Κάμερον. Το κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε ποσοστά που ξεπερνούν το 20% και αναδείχθηκε δεύτερο στην περιοχή. Διακηρυγμένος στόχος του ακροδεξιού πολιτικού σχηματισμού είναι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ευρωσκεπτικιστές διαφωνούν με την μεταναστευτική πολιτική αλλά κυρίως με την παράδοση μέρους της εθνικής κυριαρχίας της Βρετανίας στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής του Κόμματος της Ανεξαρτησίας και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρίζει ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την γενεσιουργό αιτία του μεταναστευτικού προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου