Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η Παναγία των Χιονιών στη Χώρα της Νάξου

Το καθολικό χριστιανικό στοιχείο στην Νάξο και ιδιαίτερα στη Χώρα και το Κάστρο της είναι εντονότατο αλλά και άγνωστο σε πολλούς. Πέρα από το Κάστρο και την καθολική μητρόπολη υπάρχουν εκατοντάδες άλλα πολιτιστικά στοιχεία του δυναμικού και ιστορικού αυτού στοιχείου της Νάξου, ένα από αυτά είναι και ο ναός που είναι αφιερωμένος στην Παναγία των Χιονιών.
Ο Ναός αυτός βρίσκεται σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλεως, στην είσοδο της παλαιάς αγοράς, στα σοκάκια γύρω από το Κάστρο. Μέσα στο Ναό φυλάσσεται το Εικόνισμα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Ο λόγος που ονομάζεται Παναγία των Χιονιών είναι ο εξής:
Τη νύκτα της 4ης προς 5ης Αυγούστου του έτους 356 η Παναγία εμφανίστηκε σε όνειρο σε κάποιον ρωμαίο ευγενή ονόματι Ιωάννη και του ζήτησε την ανέγερση μιας Βασιλικής στο σημείο εκείνο όπου το πρωί θα είχε χιονίσει. Το ίδιο όνειρο είχε και ο Πάπας Λιβέριος, ο οποίος, μόλις διαπίστωσε πως πράγματι είχε χιονίσει σε έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης, τον Εσκουιλίνο, διέταξε την ανέγερση Ναού προς τιμήν της Θεοτόκου. Ο Ναός αυτός έφερε τον τίτλο Santa Maria ad Nives ή αλλιώς Αγία Μαρία του Χιονιού. Επί Πάπα Σίξτου Γ’, σε ανάμνηση της Οικουμενικής Συνόδου της Εφέσου που είχε διακηρύξει την Παναγία ως Θεοτόκο, ο ναός θα ανοικοδομηθεί μεγαλύτερος. Επειδή την εποχή εκείνη δεν υπήρχε στη Ρώμη βασιλική παρόμοια σε λαμπρότητα και μέγεθος ο ναός ονομάστηκε Santa Maria Maggiore.
Προς τιμή του ναού αυτού της Ρώμης ονομάζεται και ο μικρός ναός της Νάξου ''Παναγία των Χιονιών'', ο οποίος και μόνο από το όνομα αποτελεί στολίδι για την Νάξο.


Επιμέλεια ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: