Εκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ
καταρρίπτει µια για πάντα το µύθο ότι δεν παράγουµε τίποτα και την
τροµοκρατία πως, αν χρεοκοπήσουµε, θα πεινάσουµε.
Κατηγορηµατικά διαψεύδει
τη....διαδεδοµένη στερεότυπη άποψη ότι η χώρα µας «δεν παράγει τίποτα» η
νέα έκθεση της Πανελλήνιας Συνοµοσπονδίας Ενώσεων
ΑγροτικώνΣυνεταιρισµών-ΠΑΣΕΓΕΣ (Αύγουστος 2012).
Σύµφωνα µε συγκεκριµένη µελέτη, η διατροφική αυτάρκεια της Ελλάδας ανέρχεται
στο 91,5% σε 41 βασικά αγροτικά – διατροφικά προϊόντα και...
«παραµένει σταθερή» το 2011 µε µια ελαφρά µείωση σε σχέση µε το 2010. Αυτό σηµαίνει επί της ουσίας ότι σήµερα, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται δύο χρόνια και πλέον υπό το βραχνά του µνηµονίου, είναι σε θέση να θρέψει τον πληθυσµό της κατά 91%.
«παραµένει σταθερή» το 2011 µε µια ελαφρά µείωση σε σχέση µε το 2010. Αυτό σηµαίνει επί της ουσίας ότι σήµερα, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται δύο χρόνια και πλέον υπό το βραχνά του µνηµονίου, είναι σε θέση να θρέψει τον πληθυσµό της κατά 91%.
«Πρέπει να σταµατήσει η
απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τροµοκρατία ότι σε
περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουµε να φάµε.Μπορούµε να πάµε σε
υπεραυτάρκεια, να παράξουµε νέο πλούτο, να στηρίξουµε τη χώρα», έλεγε
χαρακτηριστικά πέρυσι ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος
Καραµίχας.
ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ ΣΕ περισσοτερα ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑΤα στοιχεία
που παρουσίασε η Εκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ δείχνουν ότι σε πέντε τουλάχιστον
βασικά είδη η Ελλάδα καλύπτει το 100% της κατανάλωσης: µήλα, κρασί,
φρέσκες ντοµάτες, αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, πεπόνια και βρώµη.
Παράλληλα, σε δεκαεπτά
είδη την υπερκαλύπτει ξεπερνώντας το 250% της κατανάλωσης: γιαούρτι,
φέτα, ρύζι, ελαιόλαδο, σιτάρι σκληρό, αγγούρια, σταφύλια, καρπούζια,
βερίκοκα, ακτινίδια, πορτοκάλια, ψάρια, σταφίδα και φυσικά ελιές, (στις
τελευταίες η αυτάρκεια πλησιάζει το 1.000%).Σε πολύ υψηλά επίπεδα (80%
και άνω) ανέρχεται η επάρκεια σε επτά είδη: αυγά, µέλι, γραβιέρα και
κασέρι, αραβόσιτο, κρέαςπουλερικών, αχλάδια και πατάτες.
Η επάρκεια σε
κεφαλοτύρι, κριθάρι, λεµόνια, αγελαδινό γάλα, και φασόλια καταγράφεται
άνω του 50%, ενώ χαµηλότερη είναι σε είδη όπως ρεβίθια, χοιρινό και
βόειο κρέας, µαλακό σιτάρι, φακές και ζάχαρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου