Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Διαδικτυακό τσουνάμι απειλεί να …σώσει τον αιγιαλό!

Η θύελλα που προκάλεσε στο Διαδίκτυο το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, υποχρέωσε σε δημόσια απολογία το υπουργείο Οικονομικών που το προώθησε.
● Χιλιάδες ηλεκτρονικές υπογραφές διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου και της τσιμεντοποίησης των παραλιών
● Θέμα χρόνου να ξεπεράσουν τις 100.000 (βρίσκονται ήδη στις 118.000) και να εισαχθεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο
● Με ψέματα και… επιλεκτική μνήμη προσπαθεί να απολογηθεί το υπουργείο Οικονομικών. Το Περιβάλλοντος κάνει την πάπια…
Η θύελλα που προκάλεσε στο Διαδίκτυο το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, υποχρέωσε...
σε δημόσια απολογία το υπουργείο Οικονομικών που το προώθησε. Η διαβούλευση συνεχίζεται έως αύριο, με εκατοντάδες πολίτες και φορείς να σφυροκοπούν τις απαράδεκτες διατάξεις του, ενώ από την Παρασκευή άνοιξαν πύλες στο Διαδίκτυο όπου πέφτουν «βροχή» οι ηλεκτρονικές υπογραφές διαμαρτυρίας. Μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 80.000 υπογραφές και είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστεί το όριο των 100.000 για να εισαχθεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Το βασικό συστατικό της χθεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου δεν είναι το απολογητικό ύφος, αλλά τα ψέματα που παραθέτει:

Πρώτο ψέμα

«Δεν θίγονται υφιστάμενες ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού και της παραλίας», υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά «εξαφανίζει» το άρθρο 15 του επίμαχου νομοσχεδίου με το οποίο νομιμοποιούνται συλλήβδην όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται στην προστατευόμενη ζώνη. Η προωθούμενη ρύθμιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ρητή εξαίρεση από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας, όπως ορίζει το άρθρο 2 (περιπτώσεις ζ και η) του νόμου 4178/2013 του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δεύτερο ψέμα
«Δεν καταργούνται οι αιγιαλοί της χώρας», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτοδιαψεύδεται στην επόμενη παράγραφο, αφού το ίδιο ομολογεί ότι «το νομοσχέδιο καινοτομεί, καθώς προβλέπει νέο τρόπο χάραξης για τον αιγιαλό»! Αναφέρει μάλιστα ότι σήμερα έχει χαραχτεί μόνον το 10% της ακτογραμμής της χώρας και υπόσχεται ότι σε έξι μήνες θα καλυφθεί το υπόλοιπο! Να σημειωθεί ότι το μήκος των ελληνικών ακτών φθάνει τα 15.000 χλμ.
Υποστηρίζει το υπουργείο ότι το εγχείρημα θα ανατεθεί στην κρατική εταιρεία του Κτηματολογίου.
Δεν αναφέρει, ωστόσο, ότι η παράκτια ζώνη της χώρας έχει καταγραφεί με λεπτομέρειες σε υπερσύγχρονες αεροφωτογραφίες τουλάχιστον πριν από μια δεκαετία και εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση να μπει η κόκκινη γραμμή που θα οριοθετεί την προστατευόμενη κοινόχρηστη ζώνη.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, η γραμμή θα μπει με «νέο τρόπο» και η προστασία θα έχει πάει… περίπατο.

Τρίτο ψέμα

«Δεν αίρεται η κοινή χρήση αιγιαλού και παραλίας». Προφανώς δεν ενοχλείται το υπουργείο Οικονομικών από το γεγονός ότι οι υποχρεωτικές -αλλά ανεπαρκείς- ελεύθερες λωρίδες των 100 μέτρων ανάμεσα σε «συστάδες» από ξαπλώστρες και ομπρέλες μετατρέπονται σε… διαδρόμους πλάτους μόλις 30 μέτρων. Το καμουφλάρει ανεπιτυχώς πίσω από ακατανόητες αναφορές για συνυπολογισμούς.
Με την ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει τους φόβους των πολιτών και των οικολογικών φορέων:
• Χρησιμοποιεί απίστευτες δικαιολογίες για το μπάζωμα των παραλιών της χώρας, αλλά αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του ομολογώντας ότι δικαίωμα επιχωμάτωσης θα έχουν μόνον τουριστικές μονάδες που έχουν ενταχθεί σε «στρατηγικές επενδύσεις»! Παραδέχεται, μάλιστα, ότι οι νέες διατάξεις αφορούν την περίπτωση του Ελληνικού, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (18/4/2014).
Πρόκειται για «ξέρα» μπροστά στην ακτή του Αγίου Κοσμά όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί νησί για καζίνο και άλλες εγκαταστάσεις στιλ Ντουμπάι.

• Πανηγυρίζει ότι απαιτείται άδεια περιβαλλοντικής αδειοδότησης για νέες εγκαταστάσεις. Αναφέρει ότι τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν μέσα σε ένα χρόνο, αλλά… ξεχνά να μνημονεύσει την προωθούμενη διάταξη που χαρίζει πέντε χρόνια (!) για τη σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεις και μάλιστα ειδικά για εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.

• Διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας δεν θα ακολουθήσει το αποτυχημένο «ισπανικό μοντέλο» της δεκαετίας του 1990, αλλά φροντίζει να πετάξει την «καυτή πατάτα» στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο από τις 17 Απριλίου, που παρουσιάστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο, κάνει την… πάπια. Αποφεύγει να πάρει θέση και δείχνει το υπουργείο Οικονομικών, παρόλο που γνωρίζει τις πρώτες παρενέργειες των προωθούμενων ρυθμίσεων.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφημερίδα των Συντακτών» (6/5/2014), οι αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών σταμάτησαν την καταγραφή αυθαιρέτων που βρίσκονται στη ζώνη αιγιαλού και έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες.


* Η στάση του ΠΑΣΟΚ
«Δεν περνάει από τη Βουλή», δήλωσε στη «Real News» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Πιθανόν να πρόκειται για προεκλογική αναδίπλωση, ανάλογη με αυτή που ακολούθησε ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος για τις λαϊκές αγορές, αλλά σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην κοινωνία. Είχε προηγηθεί με ανάλογη τοποθέτηση η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή.



Οι πολίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών, εκπροσώπων φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (9/5) στην Τεχνόπολη στο Γκάζι ανοιχτή συζήτηση της πρωτοβουλίας πολιτών «STOP στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών».
Με αυτή την εκδήλωση οι διοργανωτές επιδίωξαν τη συστράτευση των πολιτών κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και τις παραλίες, κάτι που πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι από τις 30 Απριλίου το σχετικό group που δημιουργήθηκε στο facebook (https://www.facebook.com/aigialoi), που έχει ως περιγραφή «Δρούμε άμεσα για να σταματήσει το νομοθετικό έγκλημα για την καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών», έχει συγκεντρώσει περίπου 30.000 υποστηρικτές. Αλλά και το κείμενο με το οποίο δηλώνεται η αντίθεση των πολιτών στο νομοσχέδιο στον δικτυακό τόπο Anaaz έχει ξεπεράσει τις 37.000 υπογραφές, ενώ τις 25.000 έχει ξεπεράσει η συλλογή από δεύτερη δικτυακή πλατφόρμα.
Ζητήσαμε από μέλος της πρωτοβουλίας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του προκειμένου να αποφευχθεί το προσωποπαγές σε αυτή τη νεοσύστατη κίνηση, να μας μιλήσει γι’ αυτήν: «Κάποιοι από εμάς γνωριζόμασταν, κάποιοι είμαστε απλώς διαδικτυακοί φίλοι και είπαμε να ξεκινήσουμε μια σελίδα χωρίς να έχουμε ιδέα πού θα πήγαινε αυτή. Η σελίδα μέσα σε ένα τριήμερο έπιασε 10.000 likes. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών από κάποιον εντελώς ανεξάρτητα στη Θεσσαλονίκη με τον οποίο καταλήξαμε να αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Ανταλλάσσαμε μηνύματα για περισσότερη πληροφόρηση, αρχίσαμε να μεταφράζουμε δελτία Τύπου σε ευρωπαϊκές γλώσσες και αρχίσαμε να τα διαδίδουμε. Δώσαμε έξι βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει και αρχίσαμε μια διάδοση φωτογραφιών».
«Ο στόχος μας είναι να ασκηθούν κάποιες πιέσεις, έτσι ώστε καταρχάς να αποσυρθεί το νομοσχέδιο όπως έχει. Αν μετά υπάρξει διάλογος και ένα διαφορετικό νομοσχέδιο, αυτό είναι αποδεκτό. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι νομιμοποιεί ένα καθεστώς ασυδοσίας που παραβιάζει κάποια πάρα πολύ βασικά δικαιώματα, συνταγματικά κατοχυρωμένα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτό είναι το γενικότερο πεδίο της συναίνεσης της πρωτοβουλίας μας», είπε.
! Περισσότερες πληροφορίες για την κίνηση των πολιτών ενάντια στο νομοσχέδιο μπορείτε να δείτε εδώ: http://savethegreekseashore.wordpress.com/


πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια: